hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴宣佈將會保留最後一部「短豬」
開啟左側

九巴宣佈將會保留最後一部「短豬」

HB00610 發表於 2023-3-12 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2023-3-12 18:02
ASV調較過跑91M都好有力

其實黃石一段,短豬比ATS來得快
Choi 發表於 2023-3-12 23:28 來自手機 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2023-3-12 18:10
浪費車廠空間,呢架同ADS235都唔知留黎做乜

最後白板同最後曲梯都係一個里程碑
以後可以辦車展賺門票或周邊收入
ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-13 07:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2023-3-12 23:28
最後白板同最後曲梯都係一個里程碑
以後可以辦車展賺門票或周邊收入

潛望鏡/曲梯呢啲內裝嘢經典極有限
論經典留架都普ATS最後一批用搞牌仲經典過佢
第一嘥位一定係ADS143
第二已經可以數到ASV100
AD118 發表於 2023-3-13 08:21 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-13 07:49
潛望鏡/曲梯呢啲內裝嘢經典極有限
論經典留架都普ATS最後一批用搞牌仲經典過佢
第一嘥位一定係ADS143

唔認同,如果你話潛望鏡經典極有限,膠牌一樣都係
其他車熱狗同白板一樣有膠牌

ADS143係最後一部用3+2獨立座位嘅車,見證坐位變遷,點嘥位?ASV100係最後一部三軸短雙層,而且超奧係其中兩大2000年代兩大超低地台品牌,留佢有乜問題?
GK3258 發表於 2023-3-13 09:01 來自手機 | 顯示全部樓層
AD118 發表於 2023-3-13 08:21

收埋咁多S3N S3V,都係3+2,一樣見證到啦,洗乜特登留部ADS。部野留左幾年都係得個擺字,有活動都拎啲熱九去出啦。
再者依家啲巴膠咁有錢,收埋收埋都好幾部白板同金豬,根本唔洗巴士公司特登儲。倒不如集中資源搞翻好現有幾部車,例如荔廠部3N狀況就真係慘不忍睹,搞搞佢點都有價值過留部短豬。
HB00610 發表於 2023-3-13 09:45 來自手機 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2023-3-13 09:01
收埋咁多S3N S3V,都係3+2,一樣見證到啦,洗乜特登留部ADS。部野留左幾年都係得個擺字,有活動都拎啲熱 ...

人地留同自己留係兩件事呀,ASV100係最後一架純金,所以留唔係唔合理,同埋講完留又轉頭送架車去劏咪仲核突,對面海D衰野唔好叫人做啦😪。

GV1553冇高調講過留,但最後又留咗,係冇預期但唔完全係壞事

反而唔留第一架ATE就有少少唔理想。
AD118 發表於 2023-3-13 10:00 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2023-3-13 09:01
收埋咁多S3N S3V,都係3+2,一樣見證到啦,洗乜特登留部ADS。部野留左幾年都係得個擺字,有活動都拎啲熱 ...

S3N同S3V係熱狗3+2座位,仲要係連住
冷馬係用3+2獨立座位,唔同架

仲要冷馬都有紀念價值,好似第一部2+2座位 3AV
話俾人聽點樣改善巴士服務

3AV51應該留,可惜冇留到

KX8724 發表於 2023-3-13 10:29 | 顯示全部樓層
講真留唔留車都係商業決定,人地係冇義務留車ga,肯留邊部咪當執到囉
ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-13 16:56 來自手機 | 顯示全部樓層
AD118 發表於 2023-3-13 08:21

兩者其實都係無乜特別價值
講熱狗同白板都有膠牌,咁古典車隊 S3V/S3N/3N/AL1都係3+2都係有潛望鏡,同一個logic一樣無乜特別,DM ATS除咗膠牌仲贏多條鐘帶添。3+2 ADS同ADS235真係純粹爭啲櫈唔同,後者仲有最後非低地台個意義。

新巴表示3+2轉2+2呢啲內裝翻新手板眼見功夫容乜易,你自己唔翻新就唔好懶特別。要特登為3+2留(雖然都冇乜特別),留架3+2 3AV起碼有個最多座位冷氣巴士

陣間唔同款櫈又留,最後磁反電牌又留,最後滿座燈箱又留,歐一二三四五引擎又各留一部。如果唔係個電視成日又裝又拆,第一部有電視又留,同啲轉車站一樣重量不重質。

我知好難,但有心整返架G好過。舊嗰啲十幾廿年先留一部半部,近十年廿年嗰啲就幾部幾部咁留,但反而近三十年巴士進步空間好少,只係車內裝備改善得比較多
ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-13 17:23 來自手機 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2023-3-13 09:45
人地留同自己留係兩件事呀,ASV100係最後一架純金,所以留唔係唔合理,同埋講完留又轉頭送架車去劏咪仲核 ...

純金都講得出咁十幾年後厹又好忙
望下條街紅巴有幾多款塗裝?