hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [配合30X] 建議九巴 30 34 對調總站,取消 39A,特快來 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[配合30X] 建議九巴 30 34 對調總站,取消 39A,特快來往西站

樓主| 2076 發表於 2023-3-10 19:48 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-3-10 18:08
荃威西站九巴39A同小巴84搞僵咗,其實呢段路上面改任何野是旦一方反對都係咁先
我都係傾向直接整條半全日23 ...

小巴 84 同 39A 係互相影響,不過當時 39A 改唔成,主要都係楊屋道街市同仁濟的問題。今次方案係借 34 過橋,唔用 39A 的名義,睇下會唔會有機會闖到關。新 34 的行法,來往西站夠快,亦都用區內線價做到沙咀道、仁濟,而且班次亦都吸引唔少。回程楊屋道街市就有 30X 改線。

至於荃景圍對外線,係有好多處理方法,不過一日 30 仲係霸住荃威條坑,一日都冇新全日線做到荃景圍。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-3-10 19:50 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-3-10 18:51
咁咪入紙,果度 12.8 都係咁用

灣景先係真正令 34 用唔到大車既原因

所以今次的建議方案,其實就係將 30 祖堯短車限制同 34 的灣景短車限制用同一條線做晒,變相留返空間比新 34 拎禁區紙行大少少的車。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-3-10 20:18 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2023-3-10 19:47
如果中葵涌咁着緊西約直車,可以將能夠縮落西站嘅 30 拉去西約
荃威去大連排就仲有 32H,可以加時加班做 ...

首先係 32H 8 點先頭車,8:30 的返唔到工...... 用 60 分鐘一班的線去做荃威來往葵興、大連排都唔理想。灣景花園理論上又用唔到 12 米雙輪椅 AVC。

留 39A 又慳得一部車,但係 30、32H、34 齊齊去晒荔景山,30 仲要加班,至少要 15-20,因為沙咀道得返 30 去到葵盛,肯定唔夠車用,又做唔到荃景圍落西站特快。38A 都係留返比換 38B 會比較合海濱花園的心水。仲有葵聯路去荃灣真空左...... 30 縮落西站換 60 分鐘一班的 32H,荃景圍都肯定唔肯。

如果跟你的框架改 32H,我會諗:

30 西約 <--> 西站(只限回程) <--> 沙咀道 <--> 大窩口 <--> 葵盛圍(下段) <--> 麗瑤 <--> 祖堯 <--> 荔枝角 (按建議)
34 荃景圍 <--> 西站 <--> 沙咀道 <--> 仁濟 <--> 青公 <--> 葵涌道 <--> 興芳路 <--> 葵盛圍(下段)(只限往葵盛) <--> 葵盛圍(上段) <--> 葵盛中 (按建議)
32H 西約 <--> 荃灣路 <--> 龍德街 <--> 仁濟 <--> 石圍角 <--> 象山 <--> 梨木樹 <--> 葵涌道 <--> 興芳路 <--> 葵盛圍(上段) <--> 荔景山路 <--> 荔枝角
https://goo.gl/maps/1hYtWPtbwsrULKjLA
https://goo.gl/maps/WfSCbkTNp3R1PXXe9

都係果句,西約去大連排有 302,32H 用來做輔助就啱啱好。

抗議962B重組
還我962全日服務
andy92 發表於 2023-3-11 00:42 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-3-10 12:47
30 冇得擺荃威,始終重組的首要目標反而係荃威放返條坑出來。另外,30 行大窩口邨的問題就輪到荃威冇車去 ...

302 ? 去程經常滿座飛站,班次飄忽
西約居民基本上當佢隱形
去葵興葵芳最可靠就係 40

樓主| 2076 發表於 2023-3-11 02:17 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2023-3-11 00:42
302 ? 去程經常滿座飛站,班次飄忽
西約居民基本上當佢隱形
去葵興葵芳最可靠就係 40

的確係 40 最可靠。但建議方案入面果條 30,都叫做擦邊做到葵興 (葵盛圍葵俊苑) 同埋葵芳 (葵青劇院),配合埋 32H 改動,例如上面提及過的 西約 <--> 龍德街 <--> 仁濟 <--> 象石梨 <--> 葵涌道 <--> 葵芳 <--> 葵盛圍上段 <--> 荔景山路,其實係做到葵興葵芳。

而 30 34 對調總站,其實唔駛郁 40 住都可以做。
抗議962B重組
還我962全日服務
Ricky403 發表於 2023-3-11 14:32 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-3-10 18:51
咁咪入紙,果度 12.8 都係咁用

灣景先係真正令 34 用唔到大車既原因

本身話要經大涌道入西站嘅230X同930X都改唔成啦
930X直頭而家改咗沙咀道兜入如心自轉
可想而知西站後門可以再有新線/大車行機會係幾細
Ricky403 發表於 2023-3-11 14:35 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-3-10 19:48
小巴 84 同 39A 係互相影響,不過當時 39A 改唔成,主要都係楊屋道街市同仁濟的問題。今次方案係借 34  ...

可以先諗下落到地如果要還錢仲做唔做得過,例如:
1. 海之戀放行34個改法,但反對換大車,海庭亦唔批換大車 (即係只可以偷偷摸摸間中攝架大車柯打)
2. 海之戀要求34一改就要改埋用死大河道出入西站
 樓主| 2076 發表於 2023-3-11 22:58 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-3-11 14:35
可以先諗下落到地如果要還錢仲做唔做得過,例如:
1. 海之戀放行34個改法,但反對換大車,海庭亦唔批換大 ...

用 34 拉上去荃威,其實就真係借 34 牌頭過橋,做後門直入西站。用細車去做都仲有一定的價值,反正現時 30 34 都齊齊用緊細車,重組後維持細車掛牌冇問題。

不過如果重組之後 34 唔比用細車,咁重組意義就薄弱左唔少。
抗議962B重組
還我962全日服務