hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 690S及694S將在3月20日開辦
開啟左側

[路線消息] 690S及694S將在3月20日開辦

Citcalag 發表於 2024-4-22 08:06 | 顯示全部樓層

上繁頭車,康城總站上45,峻瀅上31企3,領都加企9,晉海加企19,頂閘留後6個,0803共企31個上橋。
cx838 發表於 2024-4-22 08:14 來自手機 | 顯示全部樓層
今日部2.5車,仲早過城巴2車,都唔知搞乜,3車XE699搞到滿車
3ASV467 發表於 2024-4-22 12:06 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2024-4-22 08:14
今日部2.5車,仲早過城巴2車,都唔知搞乜,3車XE699搞到滿車

今日同上星期五一樣,二車轉出康城路時部加班車已經準備轉入康城站
neoplan720p 發表於 2024-4-22 12:45 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2024-4-18 19:14
694S成條定線根本就錯
開車時間就到柴小鰂魚涌又就唔到,調番轉一樣
而且鰂魚涌一個站就油塘,搭多個站已 ...

當年新巴將694改為西灣河上落橋,
其實都心知TKO巴士對鰂魚涌係零吸引力,完全無得同黨鐵打。

今次694S我諗係用嚟塞住某議員嘅口多,
因為成條定線可以話係錯哂。
將南人唔會咁樣陪你兜康城(比690S更衰嘅係,將藍有個出入口直落將南,694S來往將南嘅感覺比690S坑口段更差),
同時又重蹈以前694覆轍去做返無叫座力嘅鰂魚涌段。

694S尷尬位係:
康城都叫做一個私樓 / 中產區,
去太古坊返工嘅人,一定比去柴小工貿區多。
問題係,你架694S去太古坊,完敗俾黨鐵呢。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Citcalag 發表於 2024-4-22 12:51 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2024-4-22 12:45

可以考慮殺左下繁,將班車撥比690S。如果將694S掉返轉康城開將南上橋,會唔會多左客呢?我覺得都未必。將軍澳去鰂魚涌再少多個站。問題始終在於黨鐵,其次係將藍塞車,0830塞到出將藍調景嶺入口,塞成25分鐘+先出到東隧,鐵已經一早出埋閘,所以一塞去近距離就冇哂優勢。而唔係康城定將南先既問題。

694S上繁都還有少量價值既,可以考慮留返頭班車
kentbryo 發表於 2024-4-22 14:57 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2024-4-22 12:45

其實啲區議員好似冇爭取過694s
應該冇人expect 過會開, 本身都係爭取690s 走線
係城巴諗多咗
贊成及早止蝕擺入690s 啦
其實而家咁搞法,上繁694s+690s 都9部車,
用車夠半全日有凸了
天空之神 發表於 2024-4-22 15:35 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2024-4-22 12:51
可以考慮殺左下繁,將班車撥比690S。如果將694S掉返轉康城開將南上橋,會唔會多左客呢?我覺得都未必。將 ...

其實不如改康山學舊 606 咁入隧道,直出調景嶺,將廣將中,再碌入康城,將工

出港島就無辦法直出西灣河

或者有可能有逆通勤客都唔定
.
neoplan720p 發表於 2024-4-22 15:55 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2024-4-22 12:51
可以考慮殺左下繁,將班車撥比690S。如果將694S掉返轉康城開將南上橋,會唔會多左客呢?我覺得都未必。將 ...

過海地鐵對TKO區嘅吸引力實在太大。
694S就算先康城,後將南,
都唔會改變到客量低迷嘅事實。

剛才嘅回文,旨在強調694S 將軍澳區走線對將南毫無吸引力,
但並無意提出改變將軍澳區內走線。
因為點改都好難幫到694S提升客量。

要搞嘅,真係抽返有限嘅資源去幫690S好過。

neoplan720p 發表於 2024-4-22 15:57 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-4-22 15:35
其實不如改康山學舊 606 咁入隧道,直出調景嶺,將廣將中,再碌入康城,將工

出港島就無辦法直出西灣河

調景嶺有新政府大樓,加埋將工,
係咪完全無逆通勤客?
唔係。

但鐵嘅吸引力對港島東 <-> TKO實在太大,
如果開班車得30-40個客嘅話,
以而家巴士公司嘅取態,
可能留返人手同巴士去嗰啲B線好過。
JX9097 發表於 2024-4-22 16:13 | 顯示全部樓層

當然理論上康城去太古坊需求會比柴小大
但黨鐵真係唔會有得輸
(儘管鰂魚涌站行餐飽先上到地面)

鰂魚涌係就係喺正東隧出入
不過真係要用到佢就要兜大圈
架巴士未入到東隧,黨鐵都返到總站
點做都死