hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵「可加可減機制」檢討結果出爐(28/3:今年料加價2. ...
開啟左側

港鐵「可加可減機制」檢討結果出爐(28/3:今年料加價2.3%)

epsilon 發表於 2023-3-25 09:37 來自手機 | 顯示全部樓層

唔可以用購突嘅錢提供優惠,令M公司同K公司路線收費看齊,直至收費表真正一致為止咩?
 樓主| tonyng 發表於 2023-3-25 13:29 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2023-3-25 09:37
唔可以用購突嘅錢提供優惠,令M公司同K公司路線收費看齊,直至收費表真正一致為止咩? ...

K公司的表定票價,除咗東鐵和馬鐵沙田區內,其餘都唔見得平過M公司。
MrLau 發表於 2023-3-25 23:41 | 顯示全部樓層
港鐵作為政府擁有企業,卻不承擔應有社會責任,賺大錢仍要加價,出事故董事敷衍塞責,是最大問題。至今港鐵收費仍未統一。
epsilon 發表於 2023-3-27 13:14 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2023-3-25 13:29
K公司的表定票價,除咗東鐵和馬鐵沙田區內,其餘都唔見得平過M公司。
彈性加減安排:由現時的正負5%改為8%,以及早理順屯馬線票價不規則的情況。

我指嘅就係呢種情況。唔理邊間貴邊間平,
總之短貴長平、平行路線(e.g. KOW,AUS,JOR、MOK,MKK)唔同價,
用優惠價睇齊先唔得咩?
 樓主| tonyng 發表於 2023-3-27 13:55 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2023-3-27 13:14
我指嘅就係呢種情況。唔理邊間貴邊間平,
總之短貴長平、平行路線(e.g. KOW,AUS,JOR、MOK,MKK)唔同價,
...

Promotional Fare 隨時都可以搞,只係M公司肯唔肯做。
MOK <-> MKK 差額咁大,唔覺得呢間公司會賣大包。

要切實解決呢個問題,就要新訂一個標準里程收費表,而整個重鐵網絡就要按呢份收費表做一次re-rationalisation。
YY487 發表於 2023-3-27 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| tonyng 發表於 2023-3-28 17:17 | 顯示全部樓層

今日公佈的運輸業同業工資指數按年變動率,
FAM2023 = (2% x 0.5 + 3.6% x 0.5) - 0.8% + 0.3% = 2.3%

比政府先前估算的2.45%略低。
 樓主| tonyng 發表於 2023-3-28 18:47 | 顯示全部樓層
MrLau 發表於 2023-3-25 23:41
港鐵作為政府擁有企業,卻不承擔應有社會責任,賺大錢仍要加價,出事故董事敷衍塞責,是最大問題。至今港鐵收費 ...

檢討完,所以好大機會在未來5年都唔會統一到。

另補上加價新聞稿連結:
https://www.mtr.com.hk/archive/c ... ase/PR-23-022-C.pdf

mak5052 發表於 2023-3-28 20:29 來自手機 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2023-3-24 11:00
彈性加幅由+/-5%增加至+/-8%,應該可以加快「解決」屯馬線車費不規則的問題,本人粗略估計仍需經歷大約四 ...

但這樣似乎仍會被人批評?(大圍以北仍然短貴長平)
或者乘機提高火車及部分過海收費?(以逐步敉平兩鐵票價差距)
建議:
1:以下車站用同一份票價表
旺角東、太子(依太子站收費)
顯徑、大圍(依顯徑站收費)
沙田、車公廟、沙田圍(依車公廟站收費)
火炭、第一城、石門(依石門站收費)
大學、大水坑至烏溪沙(依烏溪沙站收費)
荃灣、荃灣西
佐敦、紅磡(依佐敦站收費)

2:港島北過九龍各站按地鐵標準計價
3:南區過九龍、將軍澳過港島收紅磡、旺角東過海價
4:荃葵青過海收荃灣西過海價
5:東鐵大埔墟至上水按大學站價錢加一(大埔)至兩級(上水)計算
 樓主| tonyng 發表於 2023-3-29 11:15 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2023-3-28 20:29
但這樣似乎仍會被人批評?(大圍以北仍然短貴長平)
或者乘機提高火車及部分過海收費?(以逐步敉平兩鐵 ...

一次過辣㷫新界東、荃灣葵青、將軍澳和南區,搏成班客同你反檯?  定係想推鐵路公司製造公關災難?