hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 原居民應否有優先上車權?
開啟左側

原居民應否有優先上車權?

castanopsis 發表於 2023-4-12 11:35 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2023-4-12 11:08
城市係24小時運作架
唔同時間都有居民因唔同需要出入

住過離島
路程太遠通常都好難遲過五點出門口
當然都有例外,但真係少

另外
其實要即班上到車通常會去龍田邨
點都俾你上,只係要企咁解
Ohm 發表於 2023-4-12 11:42 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-4-12 00:18
鶴藪小巴係有玩兩段式上客嘅,居民就入面上,街客就出面上。不過呢套模式都係多問題架啦,好難實際應用喺 ...

呢招算係佢有地利優勢,因為嗰條村路其實成條都係私人土地,情況就好似港島24M咁,總站喺高級公務員宿舍入面
Ohm 發表於 2023-4-12 11:51 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-4-11 23:58
先唔講優先上車權合唔合理同埋可唔可行,但呢種恩主心態係咩事。
比你假日有五十部一百部車,都係改變唔到 ...

無遊客嘅平日車照開,係因為有遊客嘅假日筆錢補貼咗,咁簡單嘅道理應該唔使喺度解釋?
cruisesnet 發表於 2023-4-12 11:51 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2023-4-12 09:54
本主題的標題根本有誤導﹐點解要加個 "原" 字?

相中的banner只係講 "居民"﹐唔係講 "原居民"。

有無唸過無得假日劏客既話, 平日根本唔會開30-60分鐘一班?
kei_hk 發表於 2023-4-12 12:13 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2023-4-12 11:51
有無唸過無得假日劏客既話, 平日根本唔會開30-60分鐘一班?

假日無得劏客﹐平日就唔會有30-60分鐘的班次?

你又何以肯定?

你話車費會高一點﹐我會認同。
但非假日的班次會又疏﹐我就唔會認同。

hadboy5 發表於 2023-4-12 12:26 來自手機 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2023-4-12 09:31

對居民黎講,留後後30分鐘內上到車絶對係合理要求

其實最應該係增加交通工具選擇,吸引遊客轉投,好似屯門船,去東涌無分段,睇完日落又趕唔切,又貴過巴士多多聲,點吸引人轉搭,不過印象中嶼巴少左派車係事實,往時無乜車泊係總站,唔知等乜先捨得開
12Lane 發表於 2023-4-12 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2023-4-12 11:51
無遊客嘅平日車照開,係因為有遊客嘅假日筆錢補貼咗,咁簡單嘅道理應該唔使喺度解釋?
...

唔講以為嶼巴平日冇人搭。再唔講以為居民假日唔駛比假日車費。
kei_hk 發表於 2023-4-12 14:21 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2023-4-12 12:26
其實最應該係增加交通工具選擇,吸引遊客轉投,好似屯門船,去東涌無分段,睇完日落又趕唔切,又貴過巴士 ...

CKS 入主富裕後﹐已經無心再做這條線

可以成日壞船﹐攪到上埋區議會質詢政府。

富裕快D的船又唔多(仲要係細船)﹐加班極都係應付唔到。
直出屯門時間長﹐去/經東涌又要用細船/慢船。

至於船費方面﹐我估佢都係盈利唔高﹐甚至只係打個和。
所以﹐CKS 入主後更加無心去做。

因此﹐前面我已經講了﹐渡輪就真係算了吧﹐幫唔到幾多。

Ohm 發表於 2023-4-12 14:27 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-4-12 12:39
唔講以為嶼巴平日冇人搭。再唔講以為居民假日唔駛比假日車費。

齋靠南大嶼居民嶼巴夠維皮?
slsso 發表於 2023-4-12 14:44 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2023-4-12 14:27
齋靠南大嶼居民嶼巴夠維皮?

無聊假設性問題
無遊客咪開小巴囉,點會維唔到皮

依家講緊服務不足,小巴巴士頂閘區區都嘈,點解南大嶼唔嘈得
仲要紅的紅VAN唔入得,政府設得限就真係有責任要確保有適切公共交通服務俾居民