hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 數學題,101嘅101次係? (更新至Post 9)
開啟左側

[經歷分享/報告] 數學題,101嘅101次係? (更新至Post 9)

關閉 [複製鏈接]
FBI2 發表於 2023-4-22 09:14 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2023-4-22 09:04
首先多謝師兄分享紅磡站上車嘅經驗
我呢幾日都有用東鐵過海,或者我分享下我嘅經歷:
7-8點 完全無問題, ...

感謝板友分析,但我工作需要,經常坐101,的確發現其非繁客量仍然有下跌情況,呢一年係不斷向緊下.

不過,繁時仍然維持到高客量,班次也不見得比沙中通車前明顯減少.

當時,101客量下跌情況仍然比111好,因為111而家非繁客量不太理想.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| AV296 發表於 2023-4-22 09:28 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-4-22 02:40
101 客量回升,係全港多人返番工,
同東鐵迫人回流無咩關係。

以下係運輸署交通運輸資料月報,過海客的數量 (全月,千人):
(我個統計主要由8月開始,而運輸署只update到1/2023)

我都有諗過係咪多咗人返工呢? 但數據話俾我地聽,似乎而家過海嘅demand已經半年前係差唔多。東鐵太迫令人回流,似乎先係最客觀而合理嘅解釋。

其實唔需要為此而驚訝,東鐵改9卡之時已經被人話唔夠載,而家多人到回流巴士,其實亦係正常趨勢,正所謂「屎坑三日香」。亦唔需要斷定101流失嘅客一去不回,屯馬當初通車,亦有板友講過,連下繁消失咗十幾年嘅268B 269B 客,都竟然回流,雖然未回流至線皇級數。

我喺italk絕對係新會員一個,都希望各位資深板友師兄可以詳細講一下101以前嘅輝煌。不過我都相信風水輪流轉:
一條巴士多客/客倉形成 --> 線皇 --> 有需求而研究鐵路 --> 起地鐵 --> 頹線
頹線 --> 入新區 --> 迫爆 --> 線皇

所以唔需要太放大以前有幾美好,或者咁講,而家咁嘅狀況,可能係以前太好所導致
 樓主| AV296 發表於 2023-4-22 09:35 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2023-4-22 09:14
感謝板友分析,但我工作需要,經常坐101,的確發現其非繁客量仍然有下跌情況,呢一年係不斷向緊下.

不過,繁 ...

111當年就係為咗分流101彩虹道客量而開九龍城至中環呢一段嘅人,一早當咗兩條線係同一條線
正面啲咁諗,你可以當111係"東九龍線"通車之前,負責疏導人流嘅臨時路線
不過係臨時咗50年,同埋太多人導致全日,同埋仲開得密過普通路線
而家終於等到條鐵路,111叫做完成歷史任務,佢做得一日得一日

上面都有講,風水輪流轉,可能廿年後有條荃灣至沙田鐵路,到時49x 46x 都會變第二條104
 樓主| AV296 發表於 2023-4-22 09:42 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2023-4-22 08:53
101最佳出路,就係維持原狀,現在雖然都跌2成客,但收視仍然偏高,也不須再進一步減班.

反而101X我覺得已沒必 ...

都唔係㗎,970而家西營盤都成日留後,我傾向相信係101X定線問題,不過巴士公司鐘意蝕錢就由佢啦
正如我上面都有講,101所有競爭對手已出場,下一個關卡就係西隧通車,再中期小小嘅就係中九幹、觀市重建、啟德北。老實講,我唔覺得101後兩者個優勢比港鐵少,香港仲有一大班懶人唔鐘意轉車同行路。
12Lane 發表於 2023-4-22 09:56 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2023-4-22 09:28
以下係運輸署交通運輸資料月報,過海客的數量 (全月,千人):

(我個統計主要由8月開始,而運輸署只update ...

自己唔係101沿線居民,但居住地亦受惠於東鐵過海,正常通關後都減少左搭火車過海意欲,原因係點就心照啦,一陣又比人老屈族內歧視。
雖則唔覺得回流呢種行為在已知資料上係咁容易證明到,因為經濟活動的確轉趨活躍,
但從以往鐵路通車經驗睇,鐵至少要轉兩程車以上,巴士應該都唔駛死,只不過係市佔率降低左,而家101仲係做到呢種密度已經證明左佢完全夠客自己生存。
大把趺到20/30分都唔夠客嘅線都未駛死,真係有排都唔輪到101。
FBI2 發表於 2023-4-22 10:01 來自手機 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2023-4-22 09:42
都唔係㗎,970而家西營盤都成日留後,我傾向相信係101X定線問題,不過巴士公司鐘意蝕錢就由佢啦
正如我上 ...

970留後,只係佢主力係食埋南區客,西區只係配菜,但101X係西區主線,而西區對巴士需求偏低,先係101X做唔起主因。

見你講開104,其實104客量跌幅只是預期範圍,未有超出預期,反而171客量跌幅是超乎預期,聽說屎水除了想放棄904外,另一條就係171,老九講明願意獨食,只係TD唔俾咁玩,屎水被逼繼續開。
12Lane 發表於 2023-4-22 10:25 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2023-4-22 09:42
正如我上 ...

970嘅優勢係多方面形成,上面瑪麗已經幫你坐左半車人,自然都唔駛擔心西區夠唔夠客。但望下904,971,西旺紅VAN又係兩個世界。

當所有例子都好似指向西區唔係好出到客呢個結論,101X個問題可能唔係想像中咁複雜。
個人覺得,101X要做得起,係要有網絡效應輔助,淨計去觀塘係冇用,只係做到西區少量番放工居民,
觀塘居民好多都唔係住101X沿線,更多係住山上面,要令到條線有價值,係要吸到呢班周邊客。
970西隧都長期有條龍,呢樣不得不否認網絡效益嘅重要性。
我從來都覺得九東去港島西唔會冇潛力,行東隧做轉乘係一個方法,不過北行放工長期受塞車問題困擾,講到尾係先天不足。

SHchu 發表於 2023-4-22 11:03 來自手機 | 顯示全部樓層
多謝師兄提供極詳盡精細有效分析,對運輸處,九巴及城巴,和巴士迷,都係非常有興趣細心欣賞,如果你同時將資料俾兩巴,加埋如果你有興趣,加入兩巴服務,大有機會成功。如你分析,我相信101 會比102更賺錢
 樓主| AV296 發表於 2023-4-27 22:41 | 顯示全部樓層
Post 10

鄭重提示,以下將會係一樣好有爭議性嘅野,如果有資深板友唔滿意嘅不妨一齊討論,請盡量唔好留句“垃圾桶見”或者“灌水po”就算,如有任何唔滿意嘅,我先真誠地道歉,希望大人有大量。

我覺得非繁忙時間,兩巴可以以短期優惠為名,提供一啲短途分段。上面都講過,既然101有短途流水嘅功能,而拆線/縮線嘅可能性又唔大,點解唔善用呢啲劣勢,當頻密嘅101係一條超級流水呢?

具體嚟講,兩巴唔使真係設回水機,可以同便利店/商場攪“優惠”,10-4點喺港島上101觀塘方向,然後60分鐘內喺指定地方消費,就有回水 (甚至唔消費,齋拍卡就得,重點係部八達通機)。呢啲指定地方,當然係中西區或者灣仔區嘅便利店/商場啦。九龍嗰一段亦如此,未過海落車,去指定便利店,就有優惠。咁樣,一架100人嘅車,分分鐘服務到200個,甚至300個人。

呢個idea起碼引申4個問題:

• 1. 兩巴肯俾對家自己地頭攪呢啲分段? 留意返,我上面從無以“分段”形容上面嘅計劃。個名係“優惠”,係公司嘅商業策略,例如九巴無得阻止城巴攪50 790半價優惠。兩巴可以各自搞咁嘅優惠; 到時一間公司搞咗,另一間公司自然會受到輿論壓力而整埋一份。90歲又好,合併又好,總有理由以優惠嘅方法,提供短途分段,又唔使整回水機。短唔短期,其實都係藉口嚟㗎啫。

• 2. 兩巴有咩誘因咁搞? 我諗城巴都好恨cut 1 5B 10, 一條101正好將呢啲流水客集中一條線,方便大重組,到時慳咗嘅車擺落790又得,795又得。至於九巴,如果有一條線可以替代到14 15部分功能,俾空間將本身油藍客再upgrade做快線,再釋放觀塘道quota,都算係一種幾強嘅誘因。

• 3. 乘客有咩誘因轉投? 2蚊客唔會care,而本身唔睇價錢嘅非兩蚊短途客,都唔會嫌麻煩去便利店嘟。淨低嘅就係睇價錢嗰批,只要價錢夠靚,又唔嘥太多時間,既然有咁嘅優惠,梗係盡用啦。

• 4. 原有乘客嘅車程咪拖長? 呢個係最多人討論嘅野。對於101嚟講,中間嗰一段基本上都係站站停,而上客同時亦落客,其實就算無短途客,都要停足咁多站,所以有短途客都唔會拖長個車程。至於頭尾段,一嚟上一個客邊際成本唔高,都係多5秒,就算當101吸引力超高,一個站多成10個客,都係50秒啫。二嚟,頭尾段拖長幾多,對101主要客源 (上環至九龍灣)都無關係㗎。

**以下論點比較創新,亦未曾出現過,對部分資深板友嚟講可能係灌水,但有任何唔滿意嘅,請多多包容***

我覺得短途分段對呢啲流水線,反而會穩定總站開出嘅車程。

據我經驗,101雖然絕少喺中環前拖卡,但假若真係拖卡,九成九都係西區客源唔平均,變咗有啲車係咁飛站,而有啲車就站站停。短途分段令到架巴士被迫站站停,因為西區區內客明顯比過海客多幾倍,每個站都會有人上車。本身需要站站停嘅車繼續站站停,飛站飛得過癮嘅就會拖慢,令到每架車喺西區逗留嘅時間變得差唔多,咁就有可能穩定車程。但要support呢個觀點,起碼要證明兩樣野:

• 每架車站站停 -> 架架車都係行咁耐。如果上面成立嘅話,1 5B 10咪無拖卡? 呢個要再進一步研究。

• 短途客足唔足夠令到每架101都要站站停? 又係要進一步研究。

至於優惠嘅實際效用,呢個唔需要考慮,因為實際效用主要關乘客心態問題 (即係marketing用咗幾多錢)。

呢種方法,可以推廣至其他路線上,尤其本身改動空間唔大嘅流水線,例如106。當然唔係條條路線都啱,但101絕對係一條適合嘅路線攪呢啲。

FBI2 發表於 2023-4-27 22:54 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2023-4-27 22:41
Post 10
鄭重提示,以下將會係一樣好有爭議性嘅野,如果有資深板友唔滿意嘅不妨一齊討論,請盡量唔好留句“ ...

其實101最佳經營方式,就係乜都唔搞,維持現狀.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工