hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 263 修訂班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 263 修訂班次

tommy14D 發表於 2023-4-27 12:47 來自手機 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2023-4-19 14:44
因應36改循環線先象山後梨木樹
部分去到葵芳打後既大西北M線指定係大窩口站轉48X(到站既專用分段路線就叫C ...

原來有呢個咁平轉乘
Ricky403 發表於 2023-4-27 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層
hihiman 發表於 2023-4-20 22:37
老九自己拎來賤, 冇計

柴灣角呢個番工位, 自己唔識去拉長, 加價CAP水, 怨誰?

諗死啲客會一係轉48X一係西站行過去
但同時其實43X西站都唔少客上,係咪咁多新界東返柴灣角嘅倒咗落鐵就有啲疑問
反而柴灣角來回深長荔就肯定倒咗唔少落鐵
Ricky403 發表於 2023-4-27 13:48 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2023-4-20 20:37
係鬼,城隧一半路線蝕錢。

43X 46X(+46P) 278X估計榜上有名
40X 47X(+47A) 49X都可能要蝕錢
S3bl430 發表於 2023-4-27 14:17 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-4-27 13:48
43X 46X(+46P) 278X估計榜上有名
40X 47X(+47A) 49X都可能要蝕錢

你諗下以城隧的收費系統, 如果在城隧轉車, 有部份路線某一個方向係收唔到錢, 或者只有小小錢,而有部份城隧路線, 相當依賴由其他路線過檔的轉車客,
會計上蝕錢都唔出奇
(想得不夠仔細,抱歉)

或者我修正我的說法:
我的推論建基於城隧線難以拆帳(因很多路線都是没有記錄的轉乘)
因此城隧線收入實際以巴士收入為準

例子1.

以263為例,轉車比率不小
如果整架車1/3來自轉乘客,
屯門方向平均收費係15.6元*2/3+ 7.1元*1/3 = 12.6元
你唔會預期有非月票客在沙田站上263然後在城隧落車轉荃灣線, 因此帳面上263收入比實際小

屯轉免費轉屯門線, 到底需唔需要拆分收入給其他線,我唔知道, 但分配收入的計算可能比較複雜,
如果搭263轉68A入元朗,68A没有可能應佔0.9元收入吧?
如果咁計, 屯門M線/68A 會計上條數應該幾差,因為總有一個方向平均車費收入很低

沙田方向:如果首程是59M,收費8.9元,
咁第二程九巴會計上到底計263實收6.7元(差價), or 攤分收入(i.e. 每人一半) or 按里數計應佔收費(263應佔收入更多)

263應該都係賺唔小錢既,

269D面對類似情況,行車時間長,唔直接, 就算每架車都坐滿入大欖,
到底要點樣和其他路線分帳?

這是我想表達的東西

客量 唔等於 應佔收入

當中最極端例子是251A,252, 為轉乘而生,就算客量很高, 但分佔收入較小

至於整體經營效益上,263應該係九巴前列路線
補充:
263單獨看或者不是最賺錢的路線, 但佢係轉乘系統內不可或缺的骨幹級路線,
並能為其他路線帶來巨大的協同效益

===============================
例子2.

另外,以城隧的轉車係唔會track到第一程車的收入,
咁如果有一條線(例如73X), 大埔客多, 荃灣葵青客各佔一半,
往大埔方向有一半客來自轉乘,唔會有客在城隧轉車
往荃灣方向就全部客都收全費
咁73X平均每個客收費可能係:10.7元*0.75+2.2元*0.25 = 8.6元,
8.6元收費, 全程80分鐘以上,

咁樣73X賺唔到錢/蝕錢唔出奇嫁

=============================
另外,也提出申請刪Acc了,這樣以後大家就不用聽到我的歪論了

錯字連篇
 樓主| AVBWU291 發表於 2023-4-27 15:28 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-4-27 14:17
你諗下以城隧的收費系統, 如果在城隧轉車, 有部份路線某一個方向係收唔到錢, 或者只有小小錢,而有部份城隧 ...

阿生,我發現你近排真係亂嚟㗎喎。前面先講完 263 係城隧營收最好嗰條線,甚至有板友猜測佢係九巴頭十賺錢線。你而家竟然講到佢旺丁不旺財...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3bl430 + 1 你對的,我一時想得不夠仔細

查看全部評分

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
fly831 發表於 2023-4-28 14:53 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2023-4-27 15:28
阿生,我發現你近排真係亂嚟㗎喎。前面先講完 263 係城隧營收最好嗰條線,甚至有板友猜測佢係九巴頭十賺 ...

同埋, 263早年係冇咁直接, 要經荃灣路德士古道先到象鼻山路上城隧, 時間同落荃灣轉車唔差得遠但貴一級, 吸引力冇咁大到開通左象鼻山路愉景新城個段快左唔少, 加埋後來既屯轉, 吸引力就大好多

最愛猛男
YY487 發表於 2023-4-28 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-4-29 02:45 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-4-27 14:17
你諗下以城隧的收費系統, 如果在城隧轉車, 有部份路線某一個方向係收唔到錢, 或者只有小小錢,而有部份城隧 ...

老友,唔駛極端到要刪AC嘅,調整下自己心態先上討論區對自己精神健康都有益處。
城隧線難以量化各線收入呢樣野係岩架喎,不過問題係呢個封閉轉乘系統理論上係唔會令巴士公司收少左錢(assume冇人爬入去偷搭),
即係乘客點都會比番佢最終要比嘅車費,只係收入落邊條線咁解姐,而明顯地主要收入係最容易落入263呢類線上面,不過263嘅高效率某程度上都有一堆相較低效嘅轉乘路線去SUPPORT,
所以除左八達通數據,實地客量調查都係需要,例如46X成日夜晚15-20番大圍搞到城隧條龍水蛇春咁長甚至搞到頂閘,呢個都係八達通數據反映唔到嘅問題。
城隧個轉乘系統一疏車就會浮現大量缺點,客量頭重尾輕或者頭輕尾重都成日出現,你一疏到15甚至20分班,轉乘吸引力就大大降低,不如真係諗諗辦法利用青沙開番多D直車算啦。

oliverlau 發表於 2023-5-2 08:48 | 顯示全部樓層
服務提升一節咁多.......好嘢
Screenshot 2023-04-18 at 09-02-20 263.pdf.png
Screenshot 2023-05-02 at 08-40-08 263.pdf.png
10598C 發表於 2023-5-2 12:08 | 顯示全部樓層

oliverlau 發表於 2023-5-2 08:48
服務提升一節咁多.......好嘢

Technically 係多左一班車咁大把

btw respect 師兄對比曬成個時間表