hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [2023.04] HX640/641 香港<>福岡 首航禮 + 國內線 spott ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[飛行報告] [2023.04] HX640/641 香港<>福岡 首航禮 + 國內線 spotting

brianso198 發表於 2023-4-27 20:09 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2023-4-27 06:21
其實而家HX同UO俾係有優勢嘅,連登啲人其實講得幾啱,HX有唔細嘅機會平過UO,但係UO就懶係network coverage ...

大port既話其實可以有好多唔同選擇

同埋作為一個機場員工, HX呢間野真係咪搞

htwong 發表於 2023-4-30 01:55 | 顯示全部樓層
唔清楚福岡機場原來設計係咪冇預國際航班。硬件上呢個機場完全唔重視國際旅客。而家出閘搭接駁巴士去國內線航廈根本就係向機場入面兜大圈。
地理上國際線航廈係接近地鐵東比惠站。如果有心做國際線應該 1)起一條地下行人通道連接東比惠站、2)國際線國內線航廈功能對調、3)或者接駁巴士直接去博多站。
mingfai31 發表於 2023-4-30 02:32 | 顯示全部樓層
#2釜山航空有4棟門應該係A321而非A320
而take off緊個部UA應該都唔係MAX..一黎翼尖下面隻翼似係加上去..二黎引擎尾都唔似蛋殼(不過睇唔清)
#3星悅航空都打錯左做星宇

而作為前機場員工我都唔會揀HX..不過個人黎講香港籍既航空公司都冇乜邊間揀得落手架啦..
 樓主| DIH 發表於 2023-4-30 13:07 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2023-4-30 02:32
#2釜山航空有4棟門應該係A321而非A320
而take off緊個部UA應該都唔係MAX..一黎翼尖下面隻翼似係加上去..二 ...

多謝指正,我自己發雞盲,Air Busan 明知係 A321 但打錯

星悅星宇都好易撈亂,第時都係用英文名算
OTIS401 發表於 2023-4-30 17:39 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-4-22 22:13
好奇一問:香港買左機票,如果之後發覺唔想去、唔去得、太貴,有無得 cancel?

可能我太習慣美國呢邊運作 ...

CX會員喺官網買由香港、新加坡及英國出發的機票
符合某些件下,可以購買後24小時內免費取消,應該係最近先有的事

24 小時免費取消 | 國泰會員計劃 (cathaypacific.com)

而家連出發前48小時check in都係得CX會員先做得,非會員要前24小時
FBI2 發表於 2023-5-1 23:09 | 顯示全部樓層
我對福岡既印象,就係博多站坐2個站地鐵就到機場,近到痴線,不過只限日本國內航班.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
limited 發表於 2023-5-1 23:20 | 顯示全部樓層

htwong 發表於 2023-4-30 01:55
唔清楚福岡機場原來設計係咪冇預國際航班。硬件上呢個機場完全唔重視國際旅客。而家出閘搭接駁巴士去國內線 ...

機場至博多巴士收緊270yen, 唔會變免費啦
 樓主| DIH 發表於 2023-5-2 11:05 | 顯示全部樓層
htwong 發表於 2023-4-30 01:55
唔清楚福岡機場原來設計係咪冇預國際航班。硬件上呢個機場完全唔重視國際旅客。而家出閘搭接駁巴士去國內線 ...

國際線大樓係 1999 年新設,之前在國內線旁邊,但點解會揀呢個位就唔清楚。

我會想:
A. 低地台機場巴士加裝行李架
B. 博多線加班及/或以掛接巴士行走,但掛接車未必入到博多站巴總,可能要改泊街邊
C. 加建地底通道或無人駕駛連接國內線大樓,但成本高,而且西鉄可能反對:聯外巴士及場內巴士都係佢包辦

有架旅人兜一兜上到出市區一程已經算好,2017 年去時仍然有停中途站普通車,我要在筑紫口落車,成架車都係喼好似玩障礙賽咁。