hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [2023/04] CX506/507 HKG <> KIX 飛行報告
開啟左側

[飛行報告] [2023/04] CX506/507 HKG <> KIX 飛行報告

clivetock 發表於 2023-4-24 21:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

第一次 post 飛行報告,冇乜特別嘅一次來回航班,亦唔係影咗好多相,希望大家多多包涵
同埋真係嘗試寫飛行報告先發現搭飛機期間影相唔係想像中咁簡單,尤其食飛機餐期間

去程
日期:2023-04-14
航班:CX506
Scheduled:10:20 HKG-15:15 KIX 3h55m
Actual:11:01 HKG-15:01 KIX 3h00m(from flightradar24)
用機:B777-367 B-HNQ

今日班機用3號閘,好處係唔使點行
是日用機B-HNQ
p2.jpg p3.jpg
隔離4號閘A350準備執飛CX171前往澳洲珀斯
p4.jpg p5.jpg
登機橋影多次引擎
p6.jpg p7.jpg
今日座位45D,呢班機坐唔滿,Y class 大概坐咗6成左右,我同同行家人兩個人可以霸晒成排中間4人位
Legroom
Boarding 完結啲人坐好晒之後,空姐突然逐行打開 overhead bin 然後逐個叫乘客認返自己隨身行李,但問完就冇進一步動作,唔知作用係咩
等到1040左右,機長宣佈因為行李問題(英文原文係 loading issues)所以要等多陣,最後等到11點先起飛
派餐時間,我揀咗雞肉薯蓉,另一選擇係牛肉飯
味道一貫因航水準,冇乜期望,亦都冇乜失望
到埗後搭281系 Haruka 出市區
p11.jpg p12.jpg

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +30 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
YY487 + 1 + 10 多謝分享
fp8329 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| clivetock 發表於 2023-4-24 21:46 | 顯示全部樓層
回程
日期:2023-04-18
航班:CX507
Scheduled:17:50 KIX-20:55 HKG 4h05m
Actual:18:36 KIX-21:02 HKG 3h26m(from flightradar24)
用機:B777-367 B-HNK 香港精神號

用19號閘,scheduled departure time 提早咗10分鐘,CX595 同樣提早10分鐘
今次坐到香港精神號花機
p22.jpg p23.jpg
隔離18號閘係HX A330,再隔離17號閘係CX A350-900 B-LRX準備執飛CX595返香港,所以成個 area 都係香港人
UA 777-200ER N788UA,準備執飛UA34往三藩市
p25.jpg p26.jpg
有地勤係往香港呢3個閘口來回不停咁搵有冇人由三藩市搭UA經KIX轉機返香港,好似聽到呢啲乘客要重新印 boarding pass
排隊登機
今日座位46D,呢班機同樣坐唔滿,今次 Y class 大概坐咗7成左右
Boarding 完結又係因為行李問題(機長都係話 loading issues)所以要等多陣,今次等到6點半先走得,起飛嗰陣後面班CX595都已經 push back 完成
派餐時間,今次揀海鮮意粉,另一選擇係雞肉飯,味道明顯差過去程
落機前影一影前面 regional J class,L2門冇開,全機人都喺L1門落機

評分

參與人數 3aPower +6 HugeC +23 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
DIH + 4 + 8 多謝分享
S3BL100 + 1 + 5 多謝分享

查看全部評分

cruisesnet 發表於 2023-4-24 22:41 | 顯示全部樓層
去程應該有人臨時唔飛落機所以要make sure有無拿剩行李
Waiyin12 發表於 2023-4-25 04:14 來自手機 | 顯示全部樓層

香港精神號個塗裝真係非常低調,唔係樓主特別提,真係唔為意...

UA 經 KIX 轉 CX 返香港,呢個搭法比較少見;正路 UA 多配 NH(Star Alliance),CX 的話第一程通常係 JL / AA (Oneworld?

唔知樓主係咪派飛機餐時遇上氣流,我影咁多次飛機餐都唔覺得論盡,應該算好彩?
S3BL100 發表於 2023-4-25 05:29 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2023-4-25 04:14
香港精神號個塗裝真係非常低調,唔係樓主特別提,真係唔為意...

UA 經 KIX 轉 CX 返香港,呢個搭法比較少 ...

早幾個星期,因為一D原因,求其望過下短期內美國返香港機票,當然只係望下無買

結果發現 UA SFO-HKG 復航後由之前曾經 load 左一日兩班,變返一日一班之後,UA 網站開始賣經 KIX/NRT 轉 CX 或 HX interline,價錢明顯比起 SFO-HKG 直航或者經 NRT/HND 轉 NH 平好多,但都係好貴

睇來而家需求未回復疫前,佢地唔肯做一日兩班 SFO-HKG 燒錢,但一日一班就足以令佢地賣得超貴,唔肯畀咁貴既客咪掟落而家未坐滿既 SFO-KIX/NRT 再送埋畀對家仲有位剩既 CX/HX KIX/NRT-HKG 囉

做法係比較奇怪,但由收入管理角度,唔難理解
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| clivetock 發表於 2023-4-25 09:27 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2023-4-25 04:14

UA 經 KIX 轉 CX 返香港,呢個搭法比較少 ...

唔關氣流事,可能係因為Y class張枱細同高度唔啱,又或者純粹我論盡,每次搭飛機食熱餐一定跌嘢落地,最經常就係熱盤個錫紙蓋,但都試過跌餐具、雪糕、麵包甚至一嚿主菜
依家上面有個杯架好咗啲,可以分開放杯嘢飲同包餐具,以前仲有派密封杯裝水個年代,每次撕開都噴到周圍係水

香港精神號嚟講,以前B-KPB個綠色塗裝sharp好多
Fuk19805 發表於 2023-4-27 05:56 來自手機 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2023-4-25 01:27
唔關氣流事,可能係因為Y class張枱細同高度唔啱,又或者純粹我論盡,每次搭飛機食熱餐一定跌嘢落地,最經 ...

國泰啲Y位枱係斜嘅(至少我坐過咁多次A350都係),個餐盤會瀡向自己嘅💀

yuenpo 發表於 2023-5-2 09:39 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-4-24 13:29
早幾個星期,因為一D原因,求其望過下短期內美國返香港機票,當然只係望下無買

結果發現 UA SFO-HKG 復 ...

而家 SFO 不停站去香港無一千八百美金來回都唔好想呀,大把人趕住飛去換 HKID,搶貴晒D機票

聽聞過 NH 唔係咁樂意給位其他 code-share partner 所以成日有 UA 接 CX/HX 票

DIH 發表於 2023-5-3 12:54 | 顯示全部樓層
yuenpo 發表於 2023-5-2 09:39
而家 SFO 不停站去香港無一千八百美金來回都唔好想呀,大把人趕住飛去換 HKID,搶貴晒D機票

聽聞過 NH  ...

其實換身份證唔使急,持有舊款身份證仍然可以入境,只係可能要行人手通道。我就唔覺得身在海外有甚麼迫切需要一窩蜂換證,除了出入香港外,大部分手續都只需要身份證號碼而唔係張證本身。可能好多人唔清楚,以為舊證會一筆勾銷,理論上政府只要有number就有你file,有冇證都知你係邊個。

https://www.immd.gov.hk/hkt/serv ... fo.html#replacement
「身處香港以外地區而持有舊款智能身份證的人士,無需急於趕回香港換證,他們只須在他日返港後30天內,親身前往人事登記辦事處港島辦事處、九龍辦事處、觀塘辦事處或屯門辦事處補辦換證手續。」

我近年見過有人移民多年返香港辦急事,係用90年代過膠身份證,留兩三日就走,都唔知有冇換證。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
yuenpo + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

yuenpo 發表於 2023-5-4 09:13 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2023-5-2 20:54
其實換身份證唔使急,持有舊款身份證仍然可以入境,只係可能要行人手通道。我就唔覺得身在海外有甚麼迫切 ...

咪就係...真係不用趕去換証