hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 51 再提早頭車及調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 51 再提早頭車及調整班次

S3bl430 發表於 2023-4-26 13:14 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-4-26 13:11
你覺得邊一段可以縮 ?
不如話 234B 延長去屯轉九同葵芳(甚至麗瑤)
53 縮落轉屯

咁53可以縮去天水圍
錯字連篇
HB00610 發表於 2023-4-26 13:40 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-4-26 13:14
咁53可以縮去天水圍

53個位係好尷尬係;你一縮就有窿搞出嚟,要用更加多嘅資源去填返;就算你有276 >53轉乘;兩個班次一唔夾都係D人直接忽視嘅班次嚟。(ETA對轉車客來講;其實係冇用;因為客嘅到站時間係不可控)

如果單純地想53穩定班次;影響最細嘅縮法係應該縮去荃灣站 ;用返屯轉轉乘俾66M甚至加234A/B就得;因為如心燈陣係53甩班嘅主要元兇之一。

但唔係冇壞處 - 佢會同68M打到正一正。

但長遠要縮要拆;元朗屯門段其實最少都應該落到屯轉;其他就見到先俾意見。
kei_hk 發表於 2023-4-26 13:44 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2023-4-26 13:40
53個位係好尷尬係;你一縮就有窿搞出嚟,要用更加多嘅資源去填返;就算你有276 >53轉乘;兩個班次一唔夾 ...
但唔係冇壞處 - 佢會同68M打到正一正。
呢個壞處其實會唔會出現?

真係荃灣出入元朗﹐點會有又平又快的68M唔坐﹐走去坐又貴又慢又兜的53。

kitarolo 發表於 2023-4-26 13:46 來自手機 | 顯示全部樓層

53個位係好尷尬係;你一縮就有窿搞出嚟,要用更加多嘅資源去填返;就算你有276 >53轉乘;兩個班次一唔夾 ...

的確修改後就會有人嘈
需轉車,送客俾紅Van又話
無兩蚊或不利年長人士乘搭。

簡單啲,富泰換車長及設定時點,
乘客不用下車/重新付款,已可穩定班次。
樂仔〞 發表於 2023-4-26 13:50 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-4-26 12:50
在屯門一帶斬開做2條線。

這些超級長的流水線﹐又有一些地區無佢又唔得﹐有佢又客源太少又花時間。

53 條線時間長極都未必夠大西北堆東九 / 過海線長啦嘛 ...
S3bl430 發表於 2023-4-26 13:53 | 顯示全部樓層

廈村至元朗相對無咁多客,而且是港鐵服務範圍,理應就唔係53服務目標

至於屯門往元朗,53走線實在太唔吸引,大部份客都會搭紅小

錯字連篇
1320 發表於 2023-4-26 13:55 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2023-4-26 12:35
咁又公平D,51嘅使用度好易搞,反而53線又長,又多站,客又無定向。其實53可以做到全天候定點30分鐘一班已 ...

53已經無左定點30 好耐, 宜家既時間表係睇完都唔知佢幾時開
The Designer
HT408 發表於 2023-4-26 13:57 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2023-4-26 13:55
53已經無左定點30 好耐, 宜家既時間表係睇完都唔知佢幾時開

加完時改到35分鐘班,喺51連人帶車跳飛機
朝早都係過晒鐘

HB00610 發表於 2023-4-26 13:57 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-4-26 13:44
呢個壞處其實會唔會出現?

真係荃灣出入元朗﹐點會有又平又快的68M唔坐﹐走去坐又貴又慢又兜的53。

其實又講多少少 - 最大問題唔係兩個會唔會競爭;而係可唔可以保證到會唔會引起混亂🤦🏻

53名氣係有,但唔可能保證每個人都知53係兜到2046
HB00610 發表於 2023-4-26 14:08 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2023-4-26 13:53
廈村至元朗相對無咁多客,而且是港鐵服務範圍,理應就唔係53服務目標

至於屯門往元朗,53走線實在太唔吸引, ...

問題係有變冇;再少人都要用額外資源補窿;而且你掹走人地條53,係影響屯轉網絡。

同埋如果一句係港鐵服務範圍就話斬就斬;係唔係代表成堆區內分段可以俾你斬哂?