hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵站廁所缺陷設計讓缺德乘客有機可乘 ...
開啟左側

港鐵站廁所缺陷設計讓缺德乘客有機可乘

關閉 [複製鏈接]
lsc04d11 發表於 2023-5-3 17:59 來自手機 | 顯示全部樓層

我公司廁所道門 係咪都會大力閂 唔通全公司都有情緒問題? 其實 點解要講到鐵路站先有呢啲情況? 同埋你又肯定係蓄意?
 樓主| newlife 發表於 2023-5-3 19:56 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2023-5-3 17:59
我公司廁所道門 係咪都會大力閂 唔通全公司都有情緒問題? 其實 點解要講到鐵路站先有呢啲情況? 同埋你又 ...

重申一次,本人並非衹不滿港鐵廁所漏洞設計,其他任何公眾或私人地方都可能有同樣情況,但本版為香港鐵路而設,若談太多其他地方問題會有離題之嫌,可在其他討論區詳述。你公司廁所門出現明顯噪音問題,我認為不能因為員工習慣曬而合理化,聽得多分貝高噪音會損害聽覺,輕則短暫性,重則永久撞聾(聽力打折)甚至失聰,所以都應該處理,以免影響樓上樓下隔離左右,睇下究竟係用料、門鎖、門鉸定其他問題導致而決定改善方法。當其他人都唔會用最大力閂門、拍廁板嘅時候,而某些人卻全力製造呢種高分貝聲響,你就會知道係蓄意,而且唔係一次,係反覆整幾聲響亮拍板,因此好容易分辨出嚟。
eternalflame 發表於 2023-5-3 22:38 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2023-5-3 19:56
重申一次,本人並非衹不滿港鐵廁所漏洞設計,其他任何公眾或私人地方都可能有同樣情況,但本版為香港鐵路 ...

除非你係看廁所個位,否則又點樣留意到成日都係某人大力推撞廁所門呢?
我唔想揣測任何野,去廁所又要留意咩人同埋擔心閂門大聲,其實你係廁所度做緊乜野呢?

樓主| newlife 發表於 2023-5-3 22:52 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2023-5-3 22:38
除非你係看廁所個位,否則又點樣留意到成日都係某人大力推撞廁所門呢?
我唔想揣測任何野,去廁所又要留 ...

咁即係好多人都有咁無禮+無恥嘅行為啦!我自問留廁所時間短暫,路經港鐵廁所衹會小解,連洗手通常不超過分半鐘,因實在太污糟,滿地污水乏人清潔,廁格異味熏天,不是馬桶有大量屎漬、垃圾,就係有蚊患,即使短暫使用都已喺最少5個車站遇到不同的噪音狂徒!
cky 發表於 2023-5-3 23:53 來自手機 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2023-5-3 22:52
咁即係好多人都有咁無禮+無恥嘅行為啦!我自問留廁所時間短暫,路經港鐵廁所衹會小解,連洗手通常不超過 ...

問心呀
講咗咁耐
如果閣下覺得廁板噪音問題咁嚴重
又如你口中講咁多經歷
又推論咁多無禮無恥行為的人士
照理應該有共鳴喎
但現時所見仍未有

就我個人使用港鐵洗手間次數而言
亦未曾點遇過你所指啲人「刻意」製造廁板噪音事故
咁係你太好彩
還是係閣下本身就對聲音特別敏感,容易引起不安和焦慮情緒?
 樓主| newlife 發表於 2023-5-4 00:23 來自手機 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2023-5-3 23:53
問心呀
講咗咁耐
如果閣下覺得廁板噪音問題咁嚴重

相信有好多人都遇過類似境況,衹不過礙於男人性格唔出聲啞忍而已。港鐵男廁一般面積不大,平均幾個廁格+幾個尿兜,所以即使身處廁內距廁格最遠處,無論敏唔敏感有冇焦慮,如有他人惡意製造噪音都會聽得一清二楚。
eternalflame 發表於 2023-5-4 02:10 | 顯示全部樓層

newlife 發表於 2023-5-4 00:23
相信有好多人都遇過類似境況,衹不過礙於男人性格唔出聲啞忍而已。港鐵男廁一般面積不大,平均幾個廁格+ ...

去個小解連洗手分半鐘,就可以判斷到大力閂門嘅人都係有惡意
師兄會唔會去check check好d?
https://www3.ha.org.hk/easy/chi/help.html

樓主| newlife 發表於 2023-5-4 02:22 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-5-4 02:10
去個小解連洗手分半鐘,就可以判斷到大力閂門嘅人都係有惡意
師兄會唔會去check check好d?
https://www3 ...

與其斟酌係咪有惡意,何不直接治本而非沉浸於治標嘅討論?若港鐵願意將所有設計漏洞洗手間更換成油壓板及緩音門,況且MTR年年賺大錢,冇理由相對上比較小而且屬一次性嘅支出都俾唔起,如落實改善,今次嘅討論已完,可close file。當港鐵都有動作,其他各大發展商冇理由留意唔到,屆時都會起正面嘅漣漪效應一一效法,順帶改善商場廁所噪音問題。
eternalflame 發表於 2023-5-4 04:19 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2023-5-4 02:22
與其斟酌係咪有惡意,何不直接治本而非沉浸於治標嘅討論?若港鐵願意將所有設計漏洞洗手間更換成油壓板及 ...

乜你覺得寫上黎就有人會跟進架咩?自己打左電話send左email俾港鐵未?

天空之神 發表於 2023-5-4 07:07 | 顯示全部樓層

報左國安未? 未報幾時報?
.