hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 新一屆區議會直選議席數量及選區分界
開啟左側

新一屆區議會直選議席數量及選區分界

kmb71k 發表於 2023-5-5 22:25 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2023-5-4 21:50
//其實以前都有人話個區太細搞到區佬無視野//
個人覺得呢句都幾misleading

下年區議會只會出更多智將
建議更多更智將既建議
以上回應,是否可行?是否合適?
巴士的膠 發表於 2023-5-6 00:17 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-5-4 21:12
總議席無乜減少到,邊慳到錢。

除佐鄉議會主席咋當然議員外,果八成直接或間接由一男子選出嚟。

以前某個政黨就算選輸咗,都會放個社區主任喺度,將來應該係關愛隊長,人工由政府資助,功能一樣,亦唔再需要自掏腰包派乜派物,做選舉工程,當然幫手慳咗錢。

一個個大區嘅區議員,除非好似劉天王咁出名,否則都幾難駕馭到,亦應該唔會再得閑幫交通燈延長三秒。

佢成個計劃係掏空個架構,整返個街道辦同居委會出嚟,解決傳說中香港人基層動員力不足嘅問題。而剩返果堆委任同間選嘅位當然都好適合啲爱国爱當又有關西嘅朋友。
kay 發表於 2023-5-6 08:39 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-5-6 00:17
以前某個政黨就算選輸咗,都會放個社區主任喺度,將來應該係關愛隊長,人工由政府資助,功能一樣,亦唔再 ...

其實今次重點係小區其實無改
只係十個八個小區變左大區

所以每個小區都有社區主任既黨先難搞
但依家都好有三會同關愛隊養佢地
三會亦可以選返入區議會或者被政府委任

反而民主派如果仲有人肯做地區工作
其實少左好多區可以做
好似灣仔十幾個小區得兩個直選位
最多只可以捧一個社區主任
區議會呢個跳板無左了

另外對於無黨派又想玩直選其實難度都高
睇一個小區同睇一個大區差太遠

世界很簡單 人類很複雜
流星☆雨 發表於 2023-5-7 04:51 | 顯示全部樓層

其實咩原因要減少直選議席就眾所周知嘅

講真,如果係覺得區太細令區議員保長化,大可以加返啲位係N個小選區甚至成個區議會大區去選出,唔一定要廢除所有小選區。

與此同時,每個小選區又將會有港版「街道辦」即所謂嘅「關愛隊」進駐

新制區議員又要執行「民政專員」分派嘅任務同追KPI,乜呢個真係仲係「諮詢組織」咩?
趕客路上 理_得你
流星☆雨 發表於 2023-5-7 04:53 | 顯示全部樓層

講返選區劃分,好明顯就係懶唔想搞小選區嘅區界,同埋都係有gerrymandering/亂劃

kay 發表於 2023-5-6 08:39
其實今次重點係小區其實無改
只係十個八個小區變左大區

要拎三會提名,同埋變相隸屬於民政專員之下,已經令非獻世派無可能選落去
趕客路上 理_得你
JX9097 發表於 2023-5-7 10:39 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2023-5-7 04:51
其實咩原因要減少直選議席就眾所周知嘅

講真,如果係覺得區太細令區議員保長化,大可以加返啲位係N個小選 ...

睇番全國人大運作
你就知道,架構係點根本唔重要
kay 發表於 2023-5-7 16:15 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2023-5-7 04:53
講返選區劃分,好明顯就係懶唔想搞小選區嘅區界,同埋都係有gerrymandering/亂劃

但同之前一樣都係有人PUSH白鴿黨玩

不過區議員對落有關愛隊
做返分工都係好少少

以往D區佬自己都走去派野有時係有利益嫌疑
依家關愛隊做左派野個份
區佬多返唔少時間做其他野/唔做野/做返佢正職

近十年咁多全職區佬其實都係因為區佬要做埋福利野
唔係全職做個D會比人話你成日唔見人
世界很簡單 人類很複雜
siupy 發表於 2023-5-7 21:14 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-5-7 16:15

不過區議員對落有關愛隊

白鴿落去選都唔會選到
除非西環配票落去

因為選白鴿果班好明顯會杯葛
明白參加都係幫政權塗脂抹粉

cky 發表於 2023-5-7 21:23 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-5-7 16:15

不過區議員對落有關愛隊

那個僑聯副主席盧文瑞嘛?
嘥氣喇
唔係新香港刻意大幅提升啲同鄉會地位
邊會俾佢彈出嚟亞吱亞咗

同埋呢條友擺明就係維穩苟存的民亡派
言語威迫佢地要參與新制度遊戲去營造懶有選擇
再加上反對派那堆肉丸達、𠝹票機、敵自軟班老 CF 依戀風光咪一味配合囉
巴士的膠 發表於 2023-5-7 21:59 來自手機 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2023-5-7 21:23
那個僑聯副主席盧文瑞嘛?
嘥氣喇
唔係新香港刻意大幅提升啲同鄉會地位

咁呢個世界總有人會投降,由汪精衛到八大民主花瓶,路人皆知唔代表佢唔會/唔駛塗脂抹粉。