hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 究竟大灣區航空如何在票價上及時間上影響香港國泰航... ...
開啟左側

究竟大灣區航空如何在票價上及時間上影響香港國泰航...

studid 發表於 2023-5-11 18:16 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

幫朋友post google form,大家可以幫下手做問卷調查,thank you~

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf7W-3CDANC58kCsITq1Bvh9ImQKCrrJef1vu7FHOEOqpxnQA/viewform

題目:究竟大灣區航空如何在票價上及時間上影響香港國泰航空?
cruisesnet 發表於 2023-5-11 23:34 | 顯示全部樓層
暫時未成氣候
Fuk19805 發表於 2023-5-12 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層
如果喺香港開間咁嘅航空公司,應該真係做唔到生意。香港人去旅行最重視係票價同時間。前者好明顯冇可能贏,一係你就收貴做精品航空,一係就收平做廉航,你收全價做廉航一定吸唔到自由行嘅客;至於時間佢就可以做到早機去,呢點係幾好嘅,但係回程成日都太早,又係好難吸客。反而佢去申請澳門做大先係有睇頭嘅,始終澳門市場一直都未saturated。況且佢開嘅香港航點全部都有Oneworld StarAlliance嘅機海戰術,加埋大灣區咁嘅名,好難吸到香港人囉,你試下坐大灣區去旅行同friend講,實俾人笑到hihi;所以其實佢哋嚟香港開係好不智,香港市場並冇想像中咁大,加埋咁貴嘅票價同咁少航班選擇,絕對影響唔到CX嘅定價
Waiyin12 發表於 2023-5-12 07:00 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2023-5-12 00:25
如果喺香港開間咁嘅航空公司,應該真係做唔到生意。香港人去旅行最重視係票價同時間。前者好明顯冇可能贏, ...

呢間航空公司嘅定位,我認為好有討論價值;早排小弟搵 HKG - NRT/HND 機票,由平至貴:
UO < HB < HX < NH < CX < JL

睇返 HB 嘅機上服務,餐飲自費、寄艙行李自費、娛樂自備、座椅 slimline,其實同 UO 有咩分別?
(講真 HX 都唔好得幾多,但明顯分別係有個餐包、張櫈係正常航機式座椅)
貪新鮮試下 HB 或者會,但正常情況點會同錢作對;以東京為例,UO 仲可以來回 red-eye HND 出入,NRT 走揀最後一班機可以天黑先出機場,時間靚好多,亦多好多選擇

以我所知現時香港係有旅行社選用 GBA,但如果要吸引小弟轉投,以現時服務質素,定價平過 UO 會係最好辦法,那怕只係幾百蚊

cruisesnet 發表於 2023-5-12 10:28 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2023-5-12 00:25
如果喺香港開間咁嘅航空公司,應該真係做唔到生意。香港人去旅行最重視係票價同時間。前者好明顯冇可能贏, ...

GBA其實就係想走HX條路. 我又唔覺d後生唔肯坐, 成班都口說不身體很誠實. 個人經歷連因航空服都坐因為平過佢地出Id ticket.

DIH 發表於 2023-5-12 11:22 | 顯示全部樓層
點解個survey淨係針對CX呢?同UO/HX比先有睇頭。
AVD1 發表於 2023-5-12 14:50 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2023-5-12 07:00
呢間航空公司嘅定位,我認為好有討論價值;早排小弟搵 HKG - NRT/HND 機票,由平至貴:
UO < HB < HX < N ...

咁人地開個陣唔係話自己係廉航咩?
咁如果佢地定位係廉航,比 HX 服務差係正常。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Fuk19805 發表於 2023-5-12 14:51 來自手機 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2023-5-12 03:22
點解個survey淨係針對CX呢?同UO/HX比先有睇頭。

唔好笑樓主喇,佢應該喺連登俾人笑到傻㗎喇🌚
szeto993 發表於 2023-5-12 20:13 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2023-5-12 14:50
咁人地開個陣唔係話自己係廉航咩?
咁如果佢地定位係廉航,比 HX 服務差係正常。
...

理論上GBA定位係廉航與傳統航空公司之間,係比較似依家嘅HX
https://std.stheadline.com/realtime/article/1899252/即時-港聞-大灣區航空勝廉航研加入超級經濟艙-許漢忠-打好基礎提升服務
Fuk19805 發表於 2023-5-12 23:34 來自手機 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2023-5-12 02:28
GBA其實就係想走HX條路. 我又唔覺d後生唔肯坐, 成班都口說不身體很誠實. 個人經歷連因航空服都坐因為平過 ...

佢想行HX條路,但係又俾廉航質素,行李同餐都冇,要加錢先有,而且機票錢都唔見得平過HX UO,呢個先係大問題。我要多航點嘅,UO HX(至少疫情前)遍佈日本臺灣各國際機場;要平嘅,大把廉航可以揀。要喺香港立足,除非係咁開niche航線,一係就開低啲個價;前者係難嘅,除非佢用E-Jets開好多2-3線大陸城市,或者係一啲歐美細port,但係起碼係可能嘅;後者呢就唔係唔得嘅,但係而家21世紀咁平嘅機票,除非自己做爛市,學Ryanair咁出幾十蚊港紙機票,25分鐘turnover,否則都幾難喇