hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴是已經忘記還是放棄A10!?
開啟左側

城巴是已經忘記還是放棄A10!?

volvo_chan 發表於 2023-5-14 11:35 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

因為疫情有一段長時間沒有坐過城巴機場快線,疫情後對城巴Cityflyer的復常態度感覺是唔踢唔喐,A12嘈咗幾鑊先至捨得勉強開返一小時一班的全日服務,A10就更加唔駛講,嘈幾嘈先施捨可憐開多一班俾你,但城巴明明已經具有能力在假日開班次幾乎運空氣的A23和A25,為何仍然對復常A10的反應依然咁冷淡,究竟真是車長不足還是因為A10不經過港珠澳口岸所以城巴不屑復常?

小弟作為港島居民以往經常坐城巴往來東涌機場,相信在疫情復相後城巴對港島機場線的消極經營後,應該有不少港島乘客已流失到坐機場快線,小弟聽到一位住西環的朋友睇見A10/A12的服務,就無奈說以後畀多一百幾十坐AEL去香港站轉的士直到家門口算,A10/A12的班次唔使錢都唔想坐。而小弟也試過好幾次在晚上非繁忙時間因為A11/E11班次疏落兼剛好送車尾要等近半小時而改坐A33X/A36/E36/E36A到屯門甚至元朗轉960或968,最後發現行車時間雖然長,但起碼唔使在巴士站吹風為城巴而浪費半小時的人生,ETA並不是萬能,機場等A11/A12見過都見過有客見要等半個鐘甚至超過半個鐘,特別A12,上月就試過一次等A12,小弟當時亦唔趕時間,見住有幾組客落到去A12站才發現要等近40分鐘,頭也不回行返上去坐機場快線甚至可能是的士回家。

城巴唔知明唔明唔係因為條線本身無客,而係因為班次太疏嚇走晒啲客?又或者今天的城巴機場快線眼中只剩下不用過西隧又經港珠澳的A21同A29兩條,成本較高A11都好似唔係咁想做咁款,城巴係疫情後唔知送咗幾多客俾AEL和的士呢?

評分

參與人數 3aPower +7 HugeC +30 收起 理由
1372mm + 1 + 10 要求城巴即時恢復所有A線服至2019年之水平.
James116 + 2 + 10 給你一個like
neoplan720p + 4 + 10 港島人心聲

查看全部評分

brianso198 發表於 2023-5-14 11:36 | 顯示全部樓層

特工之流話要兜港珠澳先加得班呀嘛嘈兩嘈變左叫我問城巴點解唔加班

但成班人無視日日有幾多客想坐A10/A12最後見到個班次直接頭也不回坐返機鐵

以前香港站邊會咁多人落車, 近排試過架機鐵過左青衣站都仲有一半客去香港站 (唔洗問點解咁肯定去香港, 因為九龍站用既人一向都係少)
dominic023 發表於 2023-5-14 11:41 來自手機 | 顯示全部樓層
其中一個原因似係要經西隧,客唔夠多就無得盈利最大化
tommy14D 發表於 2023-5-14 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層

A29P A26 其實城巴都放棄咗
cx838 發表於 2023-5-14 11:43 來自手機 | 顯示全部樓層
唔只港島啊,將軍澳好多人都放棄左A29,觀塘道設站後越行越慢,車又疏。機場快線轉港鐵快得多,而且穩定性高。城巴現在機場巴士競爭力越來越差,仲走去瘋狂加價,根本就係自己送啲線去曾咀隔離
brianso198 發表於 2023-5-14 11:43 | 顯示全部樓層
dominic023 發表於 2023-5-14 11:41

A23/A25呢, 唔經西隧大哂?
不如話經港珠澳大哂, 機場有客全部射落機鐵就得

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +6 收起 理由
James116 + 2 + 6 給你一個like

查看全部評分

brianso198 發表於 2023-5-14 11:43 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2023-5-14 11:42
A29P A26 其實城巴都放棄咗

呢兩條放棄係唔意外
kay 發表於 2023-5-14 11:45 來自手機 | 顯示全部樓層
180幾部車開到A23 A25其實已經玩緊差異化
tommy14D 發表於 2023-5-14 11:54 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-5-14 11:43
呢兩條放棄係唔意外

咁又搶黎做
neoplan720p 發表於 2023-5-14 11:58 | 顯示全部樓層

dominic023 發表於 2023-5-14 11:41

咁976同976A 交返個牌出黎先。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。