hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [破局] 45 46 重組,46延長至麗港城
開啟左側

[破局] 45 46 重組,46延長至麗港城

gu9434@24 發表於 2023-5-30 21:30 | 顯示全部樓層

其實重組前最應該討論既係居民乘車習慣
之後再研究相關重組有沒效益

以樓主的建議作例子
華荔邨一帶乘客現時大部份都係去盈暉臺總站搭車
要佢地突然改變出行習慣去荔景山路係非常困難的事
(清麗苑都係行去搭鐵 不談)

當40B出現在今年RPP時
又真的適合再開一條荔景<>東九龍的線嗎?
1181174166 發表於 2023-5-30 22:38 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-5-30 21:17
241X無人覺得值博
開線前都已經話會唔掂,出到來實際上亦真係唔掂
因為做緊既嘢其實41A已經做到

首先車程無需準確到小數點後一個位

麗港城一邊我唔擔心,客量支持唔會話少
問題係荔景山出客會唔會多到要麗港城對等,再加上11300問題

華荔邨<>旺角,上游拖累班次不足已經蝕,計你一半侯車時間10分鐘,22分鐘已經追平地鐵
美孚<>偉業街要唔計步行先嬴3分鐘

作為繁忙時間服務問題不大,全日線嚟講荔景山個盤都係細
 樓主| castanopsis 發表於 2023-5-31 10:29 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2023-5-30 21:30
其實重組前最應該討論既係居民乘車習慣
之後再研究相關重組有沒效益

修訂咗上面個方案
46東行繞經荔枝角總站
西行唔使過馬路,又係落車站位,無乜所謂,就直行

條線其實已經做埋40B功能,直接攞埋40B啲資源去加班都得
本身唔睇好40B有潛力全日,如果46用呢個方式去做,就算做唔到黃大仙都好,至少大半日有車
要知道宜家商貿區啲office,好多都彈性上班,如果有全日線,服務到既人係多好多
本身新蒲崗又有42,40B黃大仙/鑽石山段個價值,其實比起其他新界線低
 樓主| castanopsis 發表於 2023-5-31 10:38 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-5-30 22:38
首先車程無需準確到小數點後一個位

麗港城一邊我唔擔心,客量支持唔會話少

睇返219X班次同客量
麗港城<>油旺,其實開20差唔多啦
唔會太嚴重地頭重尾輕

又話說隔離帖有人報告
46X開15分鐘一班結果下繁葵芳前已經企人
似乎荔景山兩間醫院係有一定放工客

擺麗瑤,只係比起擺大角咀,多約20分鐘行車時間,回本門檻係19人左右
有雙向客源之下,荔景山段要做20個客,難度真係好低

華荔邨<>旺角,連埋等車同港鐵平手,我覺得大部分人已經會搭巴士
大熱天時行去美孚站,一啲都唔過癮
宜家6連埋等車慢過港鐵10分鐘以上,先個個走去搭鐵

SE7378 發表於 2023-5-31 11:40 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-5-30 03:58
荔景油旺 唔夠客
荔景觀塘 唔夠客
油旺觀塘 唔夠客

其實都係解釋唔到,新 46 捆綁荔景山同茶果嶺對外嘅必要之處。

237A 個情況係講緊葵涌邨、葵盛已經相對上遠離地鐵站,
但去油尖旺都寧願繼續駁鐵嘅時候,荔景山好大機會都係同樣情況,
加上麗瑤可以行上青山公路,荔枝角可以行去地鐵站,咁最後新 46 又做到幾多客?
46X 放工時間葵芳前頂閘,好大程度同荔景山 <> 新界東交通不便有關,
但唔少版友亦反映緊 46X 全日響荔景山客量偏低嘅問題,
如果巴士公司無信心做 40B 全日,唔通又會好有信心做閣下嘅新 46?
定係真係當新 46 做華荔邨版 701?!西九海皮嘅人口同華荔邨可以相提並論?
1181174166 發表於 2023-5-31 12:51 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-5-31 10:38
睇返219X班次同客量
麗港城油旺,其實開20差唔多啦
唔會太嚴重地頭重尾輕

46X下繁企人落美孚再講?

問題係華荔肯唔肯$7.9出旺角?
行慣唔計,天氣唔熱都唔計,搭鐵就一定出旺角?
再唔係唔上荔景山擺荔枝角慳多架
而$7.9呢個收費,我唔明點解比去九碼只係貴$0.6咁大把
 樓主| castanopsis 發表於 2023-6-1 09:57 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2023-5-31 11:40
其實都係解釋唔到,新 46 捆綁荔景山同茶果嶺對外嘅必要之處。

237A 個情況係講緊葵涌邨、葵盛已經相對上 ...

點解捆綁?因為可以節省資源同quota

先講quota
旺角由一個鐘4班45/46,變成一個鐘3班46
做多咗咁多客,入旺角既巴士數目,反而少咗
掉返轉,如果麗港城<>油旺另外開線,又唔重組45/46
會變成一個鐘7部車入旺角

再講車源
麗港城另外開條線出油旺,起碼要直接加7部車
46改特快,唔需要再塞長深荔/佐敦道,節省既行車時間,夠拉去麗港城
蛇轉正再加2部車,已經夠開20分鐘一班

正因為荔景山需求細
所以先將 油旺 同 觀塘/九展 客,谷曬落一條線,一條線做兩條線既功能
而計落 美孚 去 偉業街,係25分鐘以內,時間上拍的住40B

237A 個情況係講緊葵涌邨、葵盛已經相對上遠離地鐵站, 但去油尖旺都寧願繼續駁鐵嘅時候,荔景山好大機會都係同樣情況, 加上麗瑤可以行上青山公路,荔枝角可以行去地鐵站,咁最後新 46 又做到幾多客? 46X 放工時間葵芳前頂閘,好大程度同荔景山 <> 新界東交通不便有關, 但唔少版友亦反映緊 46X 全日響荔景山客量偏低嘅問題, 如果巴士公司無信心做 40B 全日,唔通又會好有信心做閣下嘅新 46? 定係真係當新 46 做華荔邨版 701?!西九海皮嘅人口同華荔邨可以相提並論?

正正就係想做華荔邨版701,荔景係配菜
華荔邨/盈暉臺/九華徑,人口同海麗差唔多
當然701覆蓋人口遠不止一條海麗邨,但條線做埋油麻地同擦邊佐敦,覆蓋又大唔少

如果"華荔701”既角色,每班做到十零人
加埋觀塘客、荔景客、瑪嘉烈客,要達致回本門檻,難度唔高
(注:麗瑤<>旺角一段,回本門檻係19人,即係如果相關路段多過19人,就值得做)

講到瑪嘉烈,放工落旺角,其實無乜好既選擇
46飛西廊,落旺角車程縮到15分鐘左右,似乎有吸引力?

237A明顯唔係好例子
向來旺角油麻地,都唔應該用特別線模式去做
啲客都唔係跟正常返放工時間出行,你開早繁無意思
就算返工,靠你一班車,仲要站位同其他線唔同,miss咗就遲到,真係多謝

我宜家46亦只係用現有既路線改,唔牽涉額外資源
係類似41A/44個種執位,而唔係天降幾部車專做荔景

樓主| castanopsis 發表於 2023-6-1 10:03 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-5-31 12:51
46X下繁企人落美孚再講?

問題係華荔肯唔肯$7.9出旺角?

宜家論證緊瑪嘉烈有人放工
當然去新界東需求一定大好多,但同時放工出旺角行街都唔會少
唔預期會頂閘咁,但頂住逆向客量,對營收有唔細既幫助

價錢問題,兩邊加埋平均約$7
地鐵本身都收緊$7,應該唔會好大問題?
反正嫌貴可以搭6

收費本身要遷就返46/219X本身既價位
定係你覺得應該雙向分段?
1181174166 發表於 2023-6-1 11:29 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-6-1 10:03
宜家論證緊瑪嘉烈有人放工
當然去新界東需求一定大好多,但同時放工出旺角行街都唔會少
唔預期會頂閘咁, ...

出旺角唔會少咁無咩必要搞46,反正多10分鐘都係會搭

價錢就如39一樣為遷就舊線要強行壓價並不現實
再者MTR有個特惠站再減兩蚊,$7.9特快唔太吸引,係回程$6.2先吸到啲客
前者因價錢做唔到提升客量效果,不如學其他版友特快建議出佐敦循環
麗港城/觀塘去美孚40收$9.3,新46收$7.9倒米,回程40又收$6.8

而雙向,麗港城出旺角落車要拍幾耐卡?
 樓主| castanopsis 發表於 2023-6-2 09:17 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-6-1 11:29
出旺角唔會少咁無咩必要搞46,反正多10分鐘都係會搭

價錢就如39一樣為遷就舊線要強行壓價並不現實

問題係45/46宜家營運效率太低
你唔搞佢,巴士公司都會搞,今次41/45已經係唔理民意硬推

與其按巴士公司現有既思路去重組,搞到啲線又慢又疏
砌條新路線,喺唔大幅新增資源既情況下,開拓新客源
藉此打破少客>減班>少客循環
未嘗唔係一件好事

46行西廊,應該會吸引多啲人從醫院平台行落荔景山路搭巴士
除非真係完全獨市,否則好少會係 "幾慢都照搭"

40美孚本身平均一程$8
新46收$7.9,只係合理水平,壓價唔明顯?
當然荔景去旺角,去程收高咗一級,但特快加一級價本身係慣常做法
反正貪平仍然有其他選擇

而雙向,麗港城出旺角落車要拍幾耐卡?

同意,所以唔prefer