hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南區某專頁指城巴A10通告用字不當
開啟左側

[其他] 南區某專頁指城巴A10通告用字不當

KP3805 發表於 2023-6-7 18:34 | 顯示全部樓層

hvshe 發表於 2023-6-7 09:17
拎住一件二件 仲轉車搭貴鐵?
想講屎水miss左個多客時段又唔得 咪半個禮拜每日多五班車啫
...

上 italk 勿認真, 尤其而家個壇咁多屎水迷
仲有長期中意扮智者建議乜鬼都 cut 之流 (仲要放流料嗰d )
加上呢個壇長期鄙視南區乘客需求, 中意為巴士公司站邊
RPP Cut 到 38/42 合併都話無問題大有人在
(例如呢個 po 樓主聲稱南區居民, 但話加班加到密過表列唔係掩耳盜鈴 [咁點解唔開返 42?] )

講得南區線, 成個討論必定業餘唔認真

A10 停足咁耐, 南區居民一句意氣說話都唔講得架
講一句垃圾巴士公司, 跟住就會比呢個壇 d 鍵盤話唔值得開車

佢阿媽個仔, 其實屎水開返足班次係責任,
不論 A10 A12 A17 A20,屎水係應該有義務跟 SoS 開返足班次
開唔足做債仔同個債主講有錢還好好, 真係搞笑
同 italk 班人借錢真係好好, 錢係可以唔使還

而家就係屎水包裝還錢做加強服務,
個交通 page 根本無講錯, 屎水而家係將責任當恩惠
老實講, 批評地區班人連閱讀理解配合當時 context 都唔識

同埋, 地區社交媒體使鬼同論壇班人負責, 尤其呢個同溫層充滿偽智者的 italk

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
nwfb1601 + 10 送俾愉景灣做算啦,02R都做得好睇過佢.
gavrie01 + 2 + 10 中巴服務更好,懷念中巴

查看全部評分

KE7066 發表於 2023-6-7 18:48 | 顯示全部樓層
KP3805 發表於 2023-6-7 18:34
仲有長期中意扮智者建議乜鬼都 cut 之流 (仲要放流料嗰d )
加上 ...

家陣 球證、旁證、足協、足總、足委 全部都係城巴的人
你覺得跟 SoS 開係責任佢聽日同你改咗份 SoS 都仲得
借疫情過橋大把例子比你睇

咁嘅情況唔當佢壞賬咁睇仲可以做咩?

KP3805 發表於 2023-6-7 18:54 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-6-7 18:48
家陣 球證、旁證、足協、足總、足委 全部都係城巴的人
你覺得跟 SoS 開係責任佢聽日同你改咗份 SoS 都仲得 ...

咁樣社區就唔鬧得? 所以就逆來順受?
被人強姦剝晒衫褲, 所以就選擇享受?
呢個態度都幾得意

樓主| YUU 發表於 2023-6-7 19:18 來自手機 | 顯示全部樓層

KP3805 發表於 2023-6-7 18:34
加上 ...

我想問下點解會叫掩耳盜鈴?開加班又鬧,唔開又鬧,同叫開A23嗰堆人一樣
38/42 重組我一向都非常反對,如果加班車收曬,下繁必須要開42
同埋爭取A10開多啲車,居然係用「意氣說話」嚟爭取,實在大開眼界
閣下講到成個italk 都針對居民咁,我自己企喺南區居民嘅角度睇出去,基本上除咗古生仲有邊個支持屎水cut南區服務?
同埋,呢個page連A17都鬧點解唔開車嘅時候,就知係為鬧而鬧啦🤭
 樓主| YUU 發表於 2023-6-7 19:21 來自手機 | 顯示全部樓層
KP3805 發表於 2023-6-7 18:54
呢個態度都幾得意

咁唔通南交坐冷氣房打篇文話字眼唔啱,就會開返?我明輿論壓力好重要,但篇文完完全全錯曬重點
KE7066 發表於 2023-6-7 19:31 | 顯示全部樓層
KP3805 發表於 2023-6-7 18:54
呢個態度都幾得意

無唔比你鬧 我都有份鬧
你覺得家陣比人強姦 但個個都係佢嘅人 報埋警都無用果時又可以做咩
個債仔擺明唔夠錢還你逼佢入絕路咪盞攬炒

唔講疫情就算正常重組影響到自己 咩都做過晒都係咁嘅結果唔順受可以點?

XE2082 發表於 2023-6-7 20:58 | 顯示全部樓層

YUU 發表於 2023-6-7 19:18
我想問下點解會叫掩耳盜鈴?開加班又鬧,唔開又鬧,同叫開A23嗰堆人一樣
38/42 重組我一向都非常反對,如 ...

首先,就住38/42合併,其實由頭到尾,你口中所講嘅「加班車」持續咗一個月都無,而且個重點係「惡意加班」,並唔係好似版友之前所提及過,性質類似78A嘅恆常加班車。作為乘客,開ETA見到班次密過SoS固然係好事,但當38呢啲所謂嘅「加班車」根本發揮唔到清客嘅作用,咁開嚟有咩用?同埋點解呢啲「加班車」剩係喺合併初期出現?咁樣仲唔係「掩耳盜鈴」?

其次,就住A10嘅問題,而家A10嘅服務時間的確係短過疫情前喎,唔明南交有咩講錯,況且人哋個對象根本唔係italk上面嘅「巴士公司迷」。再者,A10確實係好遲先開返半全日嘅班次,唔剩只南交,根本社區內一直都有一定嘅訴求叫城巴恢復返A10原有嘅服務時間。

無可否認,無論係喺italk出post又好,喺各大社區群組嘈又好,南交開post鬧又好,甚至TCU都好,根本都未必會令到呢間巴士公司做返好啲服務。
呢點我係絕對明白。

但係,其實巴士公司唔想做就不如交牌啦,講到唔開車係理所當然咁。
咁而家A10開半全日係咪要去還神。
UA2892 發表於 2023-6-7 21:02 | 顯示全部樓層
KP3805 發表於 2023-6-7 21:17 | 顯示全部樓層
YUU 發表於 2023-6-7 19:18
38/42 重組我一向都非常反對,如 ...

重組初期加班加到密過 SoS 扮無事, 然後慢慢收走由得 38 爆鑊
咁樣唔叫掩耳盜鈴?你求學讀中文係咪無讀成語?

你一向都非常反對 38/42 重組?係真唔係呀?人又係你,鬼又係你

「加班似乎唔太差」點樣得到「38/42 重組我一向都非常反對」呢個結論?

另外,我講「意氣說話」係班街坊,的確好多街坊好不滿 A10 而家個復常時間表,都唔係講南交
先入為主好心就認啦

我作為南區街坊,有人幫手發聲,多謝都黎唔切

KP3805 發表於 2023-6-7 21:21 | 顯示全部樓層

YUU 發表於 2023-6-7 19:21
咁唔通南交坐冷氣房打篇文話字眼唔啱,就會開返?我明輿論壓力好重要,但篇文完完全全錯曬重點 ...

人地 2016 年搞南港島線關注組個陣, 你青春期生毛未?
當時臨通車之前,真係日日有街坊義工數車,
我親身鴨橋橋口見過起碼 10 次
我地呢度就真係冷氣鍵盤軍師喇

人地做到網絡社區代表,起碼把聲都大d啦
出聲未必有,但唔出聲就一定無