hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 關於站友Tobychow 無視站規的灌水挑釁性行為的查詢 ...
開啟左側

關於站友Tobychow 無視站規的灌水挑釁性行為的查詢

HB00610 發表於 2023-6-6 15:56 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實討論必須有正有反,但注意到此站友的雙重標準
1 W. l" j; c' ]' {+ |% L8 x* m3 r
以至經常在討論過程中,多次無故辱罵站友,甚至多次無故對其他站友使用人身攻擊字眼,以至粗言穢語諧音。+ m! H! I" b4 i8 V9 r

( ?* v4 U3 X- _) m! V6 G/ q9 F現對站方提出垂詢,是否站規容許這類挑釁性的行為?
* p* x+ ^) C4 u# J& G; J
) m  _2 g* [/ d5 d5 K( D5 Z0 X
( S/ J  d8 X- f4 ?  A: Y& D" y
kingprowm 發表於 2023-6-7 10:23 | 顯示全部樓層
咁應該同時處理埋開口埋口話人大帝的言論
$ h' v8 g/ m0 F( b- R+ H1 o" l
* B; Y& g6 J0 o) ]0 v我見到 12A 個 POST 完全同青衣冇關,又有 ATH1 AVBWU291 成機離題,無故又出現青北大帝這種挑釁性言詞,有絕對製作罵戰的意圖
( T2 L- E4 A& @5 _) |) C8 T: e6 H& P# E# Z
所以都贊成版主一視同仁,同埋長遠應考慮禁用大帝,和所有挑釁,批評性言語,以保障版內和諧氣氛
 樓主| HB00610 發表於 2023-6-7 11:13 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2023-6-7 10:231 U- `9 V  p  H# X3 e6 a8 c
咁應該同時處理埋開口埋口話人大帝的言論% }8 g! V7 r0 H; F; `. t

( k! X* j( ~: x$ C我見到 12A 個 POST 完全同青衣冇關,又有 ATH1 AVBWU291 成機離 ...

% s/ N4 U& I- @/ ?+ q7 h4 p" j其實呢,就算用帝形容你都唔一定係攻擊你啦,因為你個名本身就已經有皇帝嘅意思啵。' b/ v6 y' L7 ]
1 T. j/ J/ F+ x; c, Z7 X
又要自稱係王係帝,又唔准人用大帝嘅話,請問你想其他人點稱呼你?只准州官放火?
$ u5 @+ O' M% r, i5 g0 U! p" F% a
又咁講,唔用大帝呢個字,用技安胖虎等都係同一意思;你係唔係其實只係唔准人批評你?' u( }5 @- D) D
- l, l1 T% t8 B6 p
2 F2 N# Q) m8 o4 F) A
其實嗰名站友擺明係係唔係都無端鬧人而且唔係第一次;情況同你又點可以相提並論?咁抽水有D難睇喎師兄。
kingprowm 發表於 2023-6-8 15:54 | 顯示全部樓層

8 y( ~6 S7 ~; A; c- x0 @
HB00610 發表於 2023-6-7 11:13
" m- C2 x6 [% ^5 t' i+ @- Y其實呢,就算用帝形容你都唔一定係攻擊你啦,因為你個名本身就已經有皇帝嘅意思啵。( U% Q% L, R! J# ~9 Q! }

, G- L; w' d& n+ y( T  N又要自稱係王係帝, ...

0 f2 p: Q2 J6 L2 _. p6 n: A( G改名同大唔大帝,有乜關係呢
& c: V. e4 `# P: Q# b( V2 W我頭先又見到 68A 68X 251A 個 POST仲離譜,FBI2 講完一句野又有人發癲
' w" \4 S2 v  R: G% N( A, \4 U) ~1 j  O$ F
有位叫 neoplan720p  話摺晒全個青衣既巴士線,根本係嚴重挑釁行為,情節嚴重,理應嚴懲
' D4 ?" v* A; Z0 q! T
. j" }$ N7 M$ `  X總之 ATH1 AVBWU291 neoplan720p 都要投訴佢地+ `* _$ i; M* h; Y' A" ?# n
YY487 發表於 2023-6-8 16:25 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| HB00610 發表於 2023-6-8 17:57 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2023-6-8 15:54! c* a  l& v: V1 j9 z
改名同大唔大帝,有乜關係呢
& i$ q3 t0 W, V! ^0 s  v5 S9 S我頭先又見到 68A 68X 251A 個 POST仲離譜,FBI2 講完一句野又有人發癲$ E5 \1 M; I* B. d6 a  O

6 `8 P6 R+ ?' ?
& n0 I+ x3 L1 s9 Y
其實問題就係,你喺度嘅稱號,本身就係同王/帝有關。
+ ]( Z. T6 Q- P所以理論上係唔可以以單單用“大帝/國王”等字眼提及你,就認定對方一定係挑起罵戰等等。
8 D5 \! J5 G# h' I8 Z; x) \- `
# e$ }# q/ G/ L9 N/ [其實我唔覺得應該去針對字眼去禁;如果我針對閣下行為,叫你丁蟹/技安胖虎,意思都係一樣;如果去到第二時有人用呢D字評論你時,到時又想禁絕埋呢D字眼? ; F9 n+ e. R7 Y3 k

5 L6 L! j. i) h+ ~. ]你點樣投訴佢哋;你可以報告掣,甚至係開新文都得;呢個係你自由,但喺度抽水只係你難睇。
 樓主| HB00610 發表於 2023-6-8 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2023-6-8 16:25
) A5 f, Q6 a/ U( I公道講句5 v7 Z" E+ c6 `: h& T5 K
King係國王
/ ?( E( u: g3 S/ o9 v7 n" HEmperor先係皇帝
% C/ s. j3 O" N1 b; }! ^: t6 p( ]
係,不過其實以嗰位人兄性格,當其他人用國王時,佢都係一樣喊打喊殺叫人bam,其實差別唔大。🤣
ATENU135 發表於 2023-6-10 15:22 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2023-6-8 16:25
2 ~; g" F5 h+ W公道講句5 @0 O; D# t5 d
King係國王# P' ?% L' h8 R6 b% N9 j
Emperor先係皇帝
' _. G1 r  Q9 D5 ~/ J
青北國王仲貼切
: f" e; _% ]# ~; t! m/ v其他青北帝拍馬都追唔上佢, L6 ^+ X- o2 n7 b* a* T+ Z7 j& ?
kingprowm 發表於 2023-6-10 19:14 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2023-6-8 17:573 F4 ^! t9 m' {, W: Q" ^8 H
其實問題就係,你喺度嘅稱號,本身就係同王/帝有關。
3 Z- K. T2 ~' k所以理論上係唔可以以單單用“大帝/國王”等字眼提 ...
: \! P4 P8 D! B& w+ n# G
咁就算批評人都應該適可而止吧,條條題目係唔係都話人,唔過份咩
3 J+ I( N- W; |. N4 {5 v5 W同埋唔知邊個講過啦,討論必定有正有反,為咗一條 41,就要係咁鬧人,離唔離譜呀,十怨九仇咩+ h* V* m5 m8 M8 E8 c% C

: U5 a1 [! o* O$ C* }" \, C大家都有對各題目有支持和反對權利,冇理由因為反對而話人,變相限制人發言權利+ r  f* C0 i$ Q2 s5 C+ r

3 ]$ d4 A$ ]+ J同埋你唔好再因為網名而去評論人性格,呢個毫無事實根據,毫無關係,我要投訴你,你唔好再咁過份: i2 S. |, d+ @1 ^/ F6 F
 樓主| HB00610 發表於 2023-6-11 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2023-6-10 19:14& T# i% |7 ?3 N* @7 ?
咁就算批評人都應該適可而止吧,條條題目係唔係都話人,唔過份咩# H6 y* K: I) E% ]. n
同埋唔知邊個講過啦,討論必定有正有反 ...
. `' V% |7 I, M) |+ s7 x7 g
單係呢個回應就已經睇得出閣下面皮+雙重標準程度如何。6 X! U: X, T# K: {
# h+ n& H/ [3 N5 W7 a  W! d
我已經一再提醒閣下唔好再騎劫此Post ,閣下不但不予理會,而且以橫蠻態度撒野,我會直接報告處理。