hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵表示積極研究列車服務提前結束或延遲開始 ...
開啟左側

港鐵表示積極研究列車服務提前結束或延遲開始

eternalflame 發表於 2023-6-22 01:06 | 顯示全部樓層

Kelvin15190 發表於 2023-6-21 20:45
如果單純喺錢嘅問題,機場鐵路一早就全綫擴建到四軌。

唔緊要,美麗新香港發展就是硬道理

kitarolo 發表於 2023-6-22 10:07 | 顯示全部樓層
魔雪巴士頻道 發表於 2023-6-21 18:09
應該用N8P或者N41X做法, 收貴價但有返相對直接嘅走線
睇返日間線0030後嘅客量, 巴士公司應該唔想再延長服 ...

或者似270S祗做到0230
通宵巴士線有啲係用嚟運車
(968/N368、978/N373)或
有部份班次係員工接送車,由於
龜記唔會俾返$巴士公司,首班車
亦較尾班車重要,除了賽馬或邊境
港鐵真係無大必要凌時零分後服務
KelvinSJ743 發表於 2023-6-22 10:53 來自手機 | 顯示全部樓層
mattwong09 發表於 2023-6-22 10:56 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2023-6-21 17:55
日本果套就係提早尾車,現在連香港玩埋一份

JR西日本個時係準備晒唔同數據(主要車站喺唔同時段嘅使用人次、問卷調查結果、維修人員流失率)去 justify 提早尾車呢個決定,港鐵做唔做到先?

https://www.westjr.co.jp/press/article/2020/08/page_16525.html
https://www.westjr.co.jp/press/article/2019/10/page_15168.html
支持1/2A代車行走觀塘線
YY487 發表於 2023-6-22 11:10 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-6-22 13:40 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-6-21 18:59
技術與時並進都難逃時間同空間呢兩個constraints
亦即係分好多晚做,定係俾多少少時間一炮過做完嘅取捨

我唔太相信以前做到
而家就忽然難好多就做唔到
個constraints係時間同空間
定係錢同時間?

其他線我唔知
平日12am後北行東鐵線仲係有唔少人搭
市區返新界都仲叫巴士加返車推落去
新東內跨區真線係無咩選擇

夾硬縮貴客自理當然可以
正中黨鐵目標tim
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
rickywk 發表於 2023-6-22 13:47 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2023-6-21 20:20
講得出呢個plan既,跟本唔明白前線需要D咩/做緊D!
問題跟本就係呢個公司人工低/無前景/以前cut人變成請唔 ...

同請外奴一樣,唔肯加人工,仲係用緊五六年前個價請人,請鬼到咩
HU6455 發表於 2023-6-22 13:52 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-6-22 13:40
我唔太相信以前做到
而家就忽然難好多就做唔到
個constraints係時間同空間

其實所謂既黃金兩小時,個個都覺得係二至四,但以我所知實情大多數都起碼有三個鐘!但係真正做足全晚三個鐘既人,少之又少!除咗一啲重點維修外,大多數係做個幾鐘就收工!
黃金兩小時其實都係誤導大衆
TA7343@N241 發表於 2023-6-22 14:30 來自手機 | 顯示全部樓層
KelvinSJ743 發表於 2023-6-22 10:53
寧願拉早頭車例如荃灣線中環開提早 0555
提早尾車至 2200/2300 都係可行

對大眾講,頭班車嘅必要性遠遠大過尾班車,尤其前線、早班、飲食同藍領等基層工種,反而搭尾班車多數係去完玩或者少部分服務式行業。
但坐寫字樓嘅高層又點理解到一眾要好早返工嘅基層打工仔情況,結果市區段頭班車以至清晨非繁臨上繁迫爆。
感覺近年港鐵班次調整嘅作風係顧及閒暇消遣多過實際通勤需要。

要兼顧實際需求增加維修時間,
寧願荃灣站下行非假日頭車提早十分鐘至0550,尾車星期日至四晚提早至2330。
太子紅綠線上行非假日頭車同時提早至0608起載(加多一班車),同現時下行睇齊其實已經好夠。
其實紅色線上行頭車前仲有班outstable車不載客返荃灣(至少一至五有,星期六唔知),如果改做載客,肯定疏導到上行頭班擠迫情況。
rickywk 發表於 2023-6-22 14:35 | 顯示全部樓層

其實睇返日本,都係縮尾車,但頭車唔郁,睇下黨鐵會唔會破格連頭車都郁勒