hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴78A加班
開啟左側

[服務調整] 九巴78A加班

asv98.kw131 發表於 2023-7-8 22:17 | 顯示全部樓層

horivhyc 發表於 2023-7-8 22:10
旺角係可以既,旺中46個都可以嘔出黎(我都難以置信),畢竟旺角街市近朗豪坊
不過有機會分薄79X旺角客倉咁 ...

就係呢個問題,原本一條線上 46 個分開兩份,所以唔知到底 15 分鐘一班去旺角嘅車搞唔搞得掂。
旺角中心上 46 個應該係繁忙時間,非繁忙時間好嘅話可以上到 20 - 25 個,差嘅話(尤其 14:00 - 16:00 呢段)得 10 個,如果分開兩條線,真係唔知夠唔夠。

當然有可能係啲客見到條線多咗車而轉投搭城巴,開拓到新嘅客源啦。

忍一時之氣 滅自己威風
horivhyc 發表於 2023-7-8 22:30 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-7-8 22:17
就係呢個問題,原本一條線上 46 個分開兩份,所以唔知到底 15 分鐘一班去旺角嘅車搞唔搞得掂。
旺角中心 ...
正是,我地完全唔知如果有一日79P會全日而係路況夾埋1-30分鐘一班既話會愈密愈多人定係分薄左
要睇屎水肯唔肯賭,我地更加唔知再加密既應該係79P定79X

但我個人對79P既出現感到擔憂,因為270P

Time to say goodbye.
asv98.kw131 發表於 2023-7-8 22:33 | 顯示全部樓層
horivhyc 發表於 2023-7-8 22:30
正是,我地完全唔知如果有一日79P會全日而係路況夾埋1-30分鐘一班既話會愈密愈多人定係分薄左
要睇屎水肯唔 ...

270P?咩事?

係怕 270P 入皇后山?定係因為 270P 少人搭?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
horivhyc + 1 後者

查看全部評分

忍一時之氣 滅自己威風
3asv@59x 發表於 2023-7-8 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層

hkcctim2012 發表於 2023-6-30 18:10
唔係話城巴阻止78A加班咩,又加到嘅🤣

咁巴閉,自己開條79A去上水廣場囉
作為乘客一定舉腳贊成
asv98.kw131 發表於 2023-7-8 23:41 | 顯示全部樓層
horivhyc 發表於 2023-7-8 22:30
要睇屎水肯唔 ...
羅庭德提議,新線第79P號線前往西九龍站前,可先到尖沙咀一帶。運輸署高級運輸主任陳浩怡回應指,會留意新線客量再檢視,城巴盧仲勤則指,留意到第79號線系列客量有上升趨勢,故新增第79P號線以服務未涵蓋的油麻地、佐敦一帶,並樂意研究可否再拓至尖沙咀。

根據之前一則報道,79P 有機會改經尖沙咀,咁就可能好啲。
另外,270P 去嘅九龍站都唔係主流北區人去嘅地方,如果去奧運站嘅話啲人會識搭 270B / W3 而唔會諗存在感低嘅 270P,去彌敦道嘅話 270A 都經,270P 嘅班次又唔吸引,當然少人搭。皇后山同馬尾下如果要去旺角以東,就焗搭 79P,情況差好遠。

忍一時之氣 滅自己威風
asv98.kw131 發表於 2023-7-8 23:44 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2023-7-8 22:59
咁巴閉,自己開條79A去上水廣場囉
作為乘客一定舉腳贊成

城巴冇其他路線去上水(當時城巴反對時,B7 未投入服務)
而家要開嘅話,應該會係 56A 短棍,不過幾肯定小巴 503 會同城巴死過。

忍一時之氣 滅自己威風
asv98.kw131 發表於 2023-7-8 23:46 | 顯示全部樓層

hkcctim2012 發表於 2023-6-30 18:10
唔係話城巴阻止78A加班咩,又加到嘅🤣

城巴當時係不滿九巴開太多「加班車」
因為當時嘅 78A 真係可以去到非繁 2 - 5 分鐘一班運凳,當時試過一次總站送 78A 車尾,結果下班車即刻上客然後唔夠 1 分鐘就開,嗰程車全程唔夠 20 個客。而家 78A 非繁跟時間表開 10 - 15,亦都足以應付需求。

忍一時之氣 滅自己威風
dennis28a 發表於 2023-7-8 23:53 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-7-8 23:46
城巴當時係不滿九巴開太多「加班車」
因為當時嘅 78A 真係可以去到非繁 2 - 5 分鐘一班運凳,當時試過一次 ...

其實而家加,只係加載客量速 9 成既 78A 下繁短棍,
兼唔影響皇后山巴總出車,咁講點解唔批?

運輸署其實無批晒所有申請。

都係果句,而家皇后山要加強服務,一定睇數做人。
惡意回復是不道德的行為。
horivhyc 發表於 2023-7-9 00:42 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-7-8 23:44
城巴冇其他路線去上水(當時城巴反對時,B7 未投入服務)
而家要開嘅話,應該會係 56A 短棍,不過幾肯定 ...

56A短棍一定唔得啦...名正言順搶503(K)客一定阻你開車都似
雖然而家短途加到9蚊,對503(K)威脋會進一步削弱,但雙分一定冇可能發生
最多係萬一全日既情況下會界走部分客(一D唔想503(K)轉44(A)又或者261既客)

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ccchhhuuunnn + 1 英雄所見略同

查看全部評分

Time to say goodbye.