hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴首部雙層電巴料七月投入服務
開啟左側

[車型及機械] 九巴首部雙層電巴料七月投入服務

toby_tl10 發表於 2023-7-4 12:26 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2023-7-4 05:32
我反而想知道近年邊條線係冇減班,雙層電巴應該比11d收返埋d根本唔夠載既單層電巴

...

唔派單層電巴咪派單層柴油巴囉,11D係其中一條由2010-2012年開始厹有心陰乾嘅路線。借「熱轉冷」之名搞「雙轉單」,繁時唔夠載頂閘留後,趕走啲客之後再減班,不斷重複
To infinity... and beyond
s20131417 發表於 2023-7-4 12:31 | 顯示全部樓層

從巴士公司嘅角度嚟睇,當然係「受惠」嘞!
綠色運輸惠及市民,何樂而不為?
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
leefung 發表於 2023-7-4 14:36 | 顯示全部樓層
cwsj2003 發表於 2023-7-3 23:03
我反而覺得奇怪啲車點解好似變魔術一夜之間變出嚟都唔覺有消息話運落嚟
...

上星期每日由皇崗運5-6部過黎...咪做到一夜之間運哂落黎...
shakugan2005 發表於 2023-7-4 16:32 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2023-7-4 12:26
唔派單層電巴咪派單層柴油巴囉,11D係其中一條由2010-2012年開始厹有心陰乾嘅路線。借「熱轉冷」之名搞「 ...

想當年冷氣巴多數係單層先係熱轉冷變單層,例如34,但到2010仲買咁多單層又唔係比得14s/32p/51行本身就係一個決策錯誤,結果未搵訓練學院食左去,但又仲唔學精繼續入單層怪獸,定係單層怪獸係政府支助本身就係bonus,咁拎去做流動客務中心算啦
leefung 發表於 2023-7-4 17:47 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2023-7-3 14:18
呢啲好嘢應該留俾屯門啦

呢批電車應該行巿區多...續航未到要求.....加上超低載,屯廠會食最後一批油車機會大....
psypericarp 發表於 2023-7-4 22:54 來自手機 | 顯示全部樓層
我覺得呢批車應該揀d 唔洗上大斜個d 線行,我覺得九廠同沙田廠有機會會食到一部分,唔知會唔會行1A / 101 / 111 / 74X / 307 / 680 / 681 / W2 / W3 加少少短途好似11B / 71K / 273 / 282 / 283 /284
ccchhhuuunnn 發表於 2023-7-4 23:37 | 顯示全部樓層

psypericarp 發表於 2023-7-4 22:54
我覺得呢批車應該揀d 唔洗上大斜個d 線行,我覺得九廠同沙田廠有機會會食到一部分,唔知會唔會行1A / 101 / ...

九公保守性格應該長途唔敢大玩住,又低載
四十幾架咁多又冇乜可能好似BEB咁玩加班車或冷氣候車室
估計 L U K各分到一啲然後揾線每條線掛一兩部去試
除非短途區內線,否則好難全線換曬,風險幾大下
電車馬力其實正常係大,純上斜唔成問題,續航或長途公路斜問題會大啲
shakugan2005 發表於 2023-7-5 00:31 | 顯示全部樓層

新車唔可以冇u廠份,可以行69/252
3asv@59x 發表於 2023-7-5 01:12 來自手機 | 顯示全部樓層
其實點都要繼續買柴油車,成個新界區起碼都要繼續用柴油車。電車買少部份嚟玩吓就算啦
toby_tl10 發表於 2023-7-5 01:33 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-7-4 23:37
九公保守性格應該長途唔敢大玩住,又低載
四十幾架咁多又冇乜可能好似BEB咁玩加班車或冷氣候車室
估計 L  ...

幾個月之前第一部車裝滿鐵板行屯門公路試車,上斜好似蟻躝咁慢,不過行平路就好快。除非批車tune過,否則派落屯公線實俾carlo同乘客port爆。

加埋U廠搶12.8米車搶得勁過正苦搶人才,好難想像U廠主動要呢批低載車。
To infinity... and beyond