hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有載客九巴在高速公路行快線被抄牌
開啟左側

有載客九巴在高速公路行快線被抄牌

樂仔〞 發表於 2023-7-6 09:42 | 顯示全部樓層

nickk 發表於 2023-7-6 07:05
根本荃灣路唔應該定為快速公路,限速70,又冇路肩,邊忽快?大型車輛日日塞住喺晉昇出面,真係唔荒唔快 ...

其實將荃灣路劃出快速公路後 , 巴士可以行快線 bypass 落葵芳 D 車 , 隨時交通更暢順
話哂荃灣路 X 線嘅班次密度都唔講得少
kei_hk 發表於 2023-7-6 10:08 | 顯示全部樓層
nickk 發表於 2023-7-6 07:05
根本荃灣路唔應該定為快速公路,限速70,又冇路肩,邊忽快?大型車輛日日塞住喺晉昇出面,真係唔荒唔快 ...

唔好用今天的情況﹐與當年制定快速公路時的情況作比較。
那些年﹐屯門公路唔少路段都係同荃灣路差不多。

kei_hk 發表於 2023-7-6 10:19 | 顯示全部樓層
JF7222 發表於 2023-7-5 23:20
呢張相其實係我影,架33上左荃灣路後一過完雙白就即刻cut去快線,當時唔太塞車。之後兩個交警就指住部33叫 ...

以33的路線來講﹐我又睇唔出有什麼誘因要在荃灣路行快線。

你話此段路相同走線的 44/238X ﹐因為落到葵涌道﹐都仲要向右cut 1條線去美孚(對應荃灣路的快線)﹐都話有少少誘因﹐又或者未落晒橋自己犯規就提早cut線。

可是 33 的走線係落到葵涌道後上呈翔道﹐一直keep住都係第1/2線。
落橋後去到呈翔道的支路﹐這一段路話長唔長﹐話短又唔係短。
但唔見得真係好有需要做多2次cut線﹐硬係要行一陣荃灣路的快線。

所以﹐這樣比人捉行快線﹐我真係覺得係奇怪事。

石頭 發表於 2023-7-6 13:43 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2023-7-6 07:12
乜你仲認為有可能咁做?

點解無可能?

佢被抄牌,唔關我事,咁無啦啦影響到我,

如果導致有損失,例如窮律師搭巴士準備上庭,

結果因為巴士被抄牌而遲到,當然可以索償~
cx838 發表於 2023-7-6 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2023-7-6 13:43
點解無可能?

其實要睇清楚是那一個位。如果真係葵涌道的位被拉,那麼就係比告票的人唔識法例。葵涌道都不是快速公路,要告就係告那個交通警阻礙別人正常乘車駕車
toyl 發表於 2023-7-6 13:55 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2023-7-6 13:47
其實要睇清楚是那一個位。如果真係葵涌道的位被拉,那麼就係比告票的人唔識法例。葵涌道都不是快速公路, ...

要過曬分隔先至係快速公路完結,不過都係果句,由荃青交匯處上荃灣路,過咗雙白線起到尾都一路係3線,毫無空間比大車行快線。
反方向都仲叫有2線路段都有位可以偷到雞……
kei_hk 發表於 2023-7-6 14:03 | 顯示全部樓層

點解無可能?

你可以去索償﹐但係人家點耍你就另一回事。

tkglobe 發表於 2023-7-6 14:23 來自手機 | 顯示全部樓層
點解無可能?

好心你唔好發夢啦,你試吓如果巴士壞車,阻礙到你行程,你去索償,睇吓會唔會成功
GA6072 發表於 2023-7-6 14:25 來自手機 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2023-7-6 02:35
載客巴士被抄牌,有乘客因而返工遲到,可以向交警索償嗎?

載客的士被抄牌,乘客因而遲到既索償金額分分鐘大過巴士,有冇人索償過?

巴士脫班碌車都未有人claim過la
ccchhhuuunnn 發表於 2023-7-6 16:09 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2023-7-6 10:08
唔好用今天的情況﹐與當年制定快速公路時的情況作比較。
那些年﹐屯門公路唔少路段都係同荃灣路差不多。; ...

唔同意
屯門公路路窄斜路多九曲十三彎極都保持到三線主流出市區,亦唔會有太頻密嘅出口
荃灣路最多同屯門公路虎地段至市中心段差唔多,屬主幹道多過快速公路