hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [東區大屠殺] 第二階段 5X 26 重組;25 25A 調整 ...
開啟左側

[東區大屠殺] 第二階段 5X 26 重組;25 25A 調整

樓主| 10598C 發表於 2023-7-18 11:22 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-7-15 19:08
其實真係唔多
除非寶馬山同勵德各留1條咁多
但有幾個位搞唔掂除非推人轉車

其實成個計劃唔係以搵客為主,而係 cut 車
係就係一開始只減到 3 部,但巴士公司最叻就係過多幾年減返突

反正我本身目標起碼 5X 25 26 三變二
 樓主| 10598C 發表於 2023-7-18 11:57 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-7-15 18:31
問題系就算果次行政指令大cut,都依然系太多呀嗎...

其實寶馬台根本應該村巴做,佢死系唔制...

26X 其實一開始只係用來過骨嘅線;不過而家睇返你啱,的確可以依舊炮台山落山,經大坑後出告士打道;
勵德特快去 511

不過現實上好難斷寶馬山-中上環
既然寶馬山落炮鐵係重要的話(加上 25 勵德上落後尾發現會同 11 有重疊),我又諗到少少野,雖然應該會進一步複雜化成件事

5X(或叫做 5,編號是但)跟原方案做威菲路道-荷李活道
25 上山方向同方案入面一樣,改行勵德上山,但下山方向維持原線行炮台山
25A 食天后站上寶馬山;下山方向維持經勵德(變相同 25 大致組成順逆時針)
11 中環方向經勵德總站掉頭(上繁有 511 特快落中上環;大坑有 63 不經勵德落老銅)
26 剁

即係,勵德去中上環搭 11 回程搭 25;銅鑼灣上勵德由 25 做曬(稍後階段重組計畫仲會有多條,但後話)
天后上寶馬山以及寶馬山落炮台山都 keep 到

不過又應該會令個重組規模太大,反而要諗點樣分拆來做...
 樓主| 10598C 發表於 2023-7-18 12:07 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-7-16 02:40
唔係好贊成搞25A
現時25A走線,寶馬山>銅鑼灣 係快過25唔少
搵25食曬25A/26班客,結果係要大幅加班

25A 收得平,你見連後段運凳嘅 25 都開 20 分鐘一班,但 25A 開 25 分鐘一班就知咩事
我自己覺得寶馬山呢個位置,搞特快頂盡繁忙時間就算,非繁忙碌返電車路比班客叫多飛好過

不過 25 如果依舊炮台山落,要諗諗點善用炮台山至中上環就真
當日如果 25 跟返 690 呢堆線行海皮,車程快返應該可以減車,但而家又特登抬返入電車路,似乎比 11 25 叫兩飛算

5X 上山就免了,疊床架屋
andreweb 發表於 2023-7-18 20:00 | 顯示全部樓層

建議的路線重組後為5號,銅鑼灣(威菲路道)-荷李活道。(循環線)

行車路線:威非路道、興發街、歌頓道、電氣道、永興街、英皇道、高士威道、銅鑼灣道、摩頓臺、高士威道、伊榮街、邊寧頓街、怡和街、軒尼詩道、金鐘道、德輔道中、摩利臣街、干諾道西、德輔道西、皇后街、皇后大道西、荷李活道、雲咸街、下亞厘畢道、雪廠街、遮打道、美利道、金鐘道、軒尼詩道、怡和街、高士威道、興發街、歌頓道、電氣道及威非路道

班次及服務時間:
每日 06:00 - 23:00
繁忙時間每 10-15 分鐘一班
非繁忙時間及周末每 15-20 分鐘一班

收費:
$ 4.4 (同5B看齊,食埋5B銅鑼灣崇光至上環皇后街之間的流水客)

派車:
8 部(+2)
SE7378 發表於 2023-7-19 01:15 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-7-18 06:46
首先講明
我覺得最理想既全日線combination,係25A+26X

1、
我覺得問題係寶馬山落炮台山站,至少早繁算係多捧場客,
由重組前嘅 25A 到之後嘅 25 都證明到呢點,如果完全放棄佢,
谷班熟客上條兜埋勵德先出海皮嘅 26X 過金鐘站,似乎就前景模糊,
始終依家寶馬山人搭 25 落炮台山站駁鐵已經係最快同最穩定,
26X 真係可以取代 25 駁鐵嘅角色,食得返原先嘅客而唔會送咗俾小巴?

2、
個人同意開 26X 試勵德出中上環特快,但對雲景道特快有保留,
以前 25 炮台山後飛海皮都好快,但最後巴士公司都要抬返 25 入內街,
呢個 market 似乎未必有咁好做,如果因為做呢個 market,
要用 5X 去補天后廟道,搞到寶馬山總站有成兩條線出中上環,
兼且令到威非路道冇咗架電車路流水,似乎唔係咁值得。

3、
贊成師兄用 23B 做埋早繁天后站上寶馬山,同埋寶馬山落炮台山站嘅角色,
勵德 <> 西半山呢一段,我諗叫乘客善用 23 <> 新 25 嘅 BBI 就可以了。
castanopsis 發表於 2023-7-19 09:02 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-7-18 12:07
25A 收得平,你見連後段運凳嘅 25 都開 20 分鐘一班,但 25A 開 25 分鐘一班就知咩事
我自己覺得寶馬山呢 ...

25A平日絕大部分時間都開緊12-15
之前見下繁開12都企人/頂閘上山,跟尾26都大半滿
你條25做曬呢班客,其實繁時係逼住開個位數字班次
但中上環明顯唔值得咁密,咁似乎浪費電車路quota,亦浪費中上環客既時間?

另外25同25A回程係同價,銅鑼灣客交返俾成本低啲既25A做,好似著數啲
26X既存在亦順便補返 大坑<>灣北入境處 個窿
減低殺2既阻力

至於5X,我會好奇
天后廟道去銅鑼灣/中環,兜曬成個寶馬山+勵德邨,唔覺得慢架咩?
同樣地,銅鑼灣返雲景道,真係有人會搭25A兜全圈?
我直覺覺得寶馬山可能因為呢個安排,趕咗好多客搭綠小25/49M
宜家兩條綠小各自全日3-8分鐘一班,保守估計,每日有14000人次搭緊小巴上落寶馬山
呢個客量數字,擺落巴士線都係線皇級
寶馬山個市場,未必有想像中細
如果5X同25A/26X,可以分別接手天后廟道同雲景道,我估回流客會比你想像中多好多
當然我唔係話事必要咁做,但加一架車落5X拉上山,絕對唔係架床疊屋

castanopsis 發表於 2023-7-19 09:11 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2023-7-19 01:15
1、
我覺得問題係寶馬山落炮台山站,至少早繁算係多捧場客,
由重組前嘅 25A 到之後嘅 25 都證明到呢點, ...

常理推測,要轉鐵向東走,27/85又平又唔慢
25呢班客,似乎係轉鐵向西走
銅鑼灣灣仔會直接搭25A,所以呢班客其實我估九成九都係去金鐘打後
26X如果勵德直飛金鐘,我估非但可以完全接手曬宜家砲台山站班客
仲因為可以直接駁荃灣/東鐵/南港島線,好大機會可以從小巴手上搶返曬啲轉鐵客返來做

天后廟道/雲景道分工既好處,上面講咗唔重覆
威菲路道流水我覺得價值不大
推返班客上8/8P/2X,城巴無乜損失

樓主| 10598C 發表於 2023-7-19 10:02 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-7-19 09:02
25A平日絕大部分時間都開緊12-15
之前見下繁開12都企人/頂閘上山,跟尾26都大半滿
你條25做曬呢班客,其 ...

唔知係唔係理解錯,我無論原計畫定根據板友建議嘅修訂版,都會有 25 25A 上落山喎

原計畫係 25 來回程勵德上落山;25A 天后上勵德落
就算修訂計畫都係 25 勵德上炮鐵落;25A 仍然天后上勵德落;勵德落山交比 11

反而問題係,座山究竟幾多人用得著條飛海旁嘅 26X 全日,唔係單靠人口兩個字就可以

翻查人口普查,小分區 142 涵蓋整個寶馬山
成座山近 2 萬人,有 62.7% 勞動人口大概一萬多少少,但港島島內跨區工作只有 3135 人;
反而同一網頁內,幾欄數字都反映在家工作嘅女傭佔近 3300 人,相信呢班咁 significant 嘅人口唔會日日走去中環開 party 掛,中環街市又唔係特別平
返工人口又朝 9 晚 6,剩下嘅人我睇唔出幾大需要追求全日特快去中環,留繁忙時間比大坑去灣仔北都夠曬玩

亦好有理由相信,推密 25A + 26X 唔會慳車過而家,除非你 26X 開 30 分鐘一班
否則每小時三班班 25+每小時三班 25A 已經夠玩

都係個句,成個 plan 甚至整個現實大方向係幫屎水減車,左補右補做返原本大部分客同社會服務就算
 樓主| 10598C 發表於 2023-7-19 10:07 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-7-19 09:11
常理推測,要轉鐵向東走,27/85又平又唔慢
25呢班客,似乎係轉鐵向西走
銅鑼灣灣仔會直接搭25A,所以呢班 ...

價值同飛唔走嘅位置係兩個概念來,更何況永興街堆車全部唔到中上環
而且本身都要做大坑出灣仔中上環,以致接收 26 荷李活道段,將總站擺威菲路道免得多隻香爐多隻鬼
你見我開 20-25 都知我唔志在做好去
kay 發表於 2023-7-19 12:00 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2023-7-19 10:02
唔知係唔係理解錯,我無論原計畫定根據板友建議嘅修訂版,都會有 25 25A 上落山喎

原計畫係 25 來回程勵 ...

港島有個問題係有班客鐘意等小巴
如果係都要諗計同小巴打
但老實無咩成功案例

反而山上問題導致
11 25 26轉係山下揾食
隨時比山上面載更多客
25A山下路段太短
去灣仔多數希慎落得7788
又無多一水客

而且自己搭過25A
條線好多老餅客
講既係3分1到一半