hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴976、976A改道及調整班次
開啟左側

城巴976、976A改道及調整班次

MANN1579 發表於 2023-7-19 11:10 | 顯示全部樓層

商業機構在計劃改動時
必定會列出改動的優點和缺點
加以比較才會決定是否實行

如果決定實行,最少會認為好處是大於壞處
(當然實際結果可以不如預期)

能吸引鄉郊路段乘客改乘 976 直達中環
就是巴士公司的目標
下跌的乘客量就是機會成本
結果好快就知!

sq285 發表於 2023-7-19 11:14 | 顯示全部樓層
不如976中環之後做埋金鐘同灣仔先落繞道去北角啦 #曲
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
castanopsis 發表於 2023-7-19 11:32 | 顯示全部樓層
fatchan 發表於 2023-7-18 14:37
增加車程變相趕客, 下次不如改跟電車路行到西港城再停皇后街先上公路.

呢個改動絕對係德政
中上環返工肯定多過港島東,隔離粉錦林錦兩條邨巴都客似雲來
976沿線連中西區線都未有,就走去開港島東線,其實係有啲本末倒置
當然你可以話中上環客可以轉車,但肯轉車既就大把選擇,未必搭你城巴,尤其回程
咁遠水路返工其實已經好慘,可以合理地提供一程過既服務應該盡做
如樓上所講,如果可以做埋米埔段就更佳

至於上面話西隧口無咗半空車好慘慘豬既版友
就算西隧口港島東載唔曬,都唔係搵條最長既976幫你清客
係都係爭取988組轉乘,989/933全日化,實際好多

JH_LE4612 發表於 2023-7-19 18:44 來自手機 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2023-7-19 11:14
不如976中環之後做埋金鐘同灣仔先落繞道去北角啦 #曲

有聞原本上書就係冧住咁?呢條線如果主力做新西鄉郊客嘅話,其實落繞道冇乜意思,不過黃總翻工又要早啲出門口啦。
932gz6061 發表於 2023-7-19 18:57 | 顯示全部樓層
我唔知咩人會覺得976咁樣係倒客,如果係真心咁諗就證明完全唔理解呢條線。

事實係佢行埋舊四幹先去北角,應該做到110人(唔計西隧)一車,中上環先應該係呢條線主菜

你地話好兜?不如諗下你住個一區,唔坐直車出港島東有幾痛苦?小巴/巴士落錦上路到唔知等幾多班嘅西鐵,定坐回頭紅van/76K去968X?

架976就算跟969+10仔咁行,都一定會有北角客上車。

講西隧執雞個班仲好笑,976要個班客做咩?明明仲有同期招標三寶同955,邊個白癡會係西隧上一架停港澳先去北角嘅線?

港澳個到咬黎咬去都係18X,姐係完全冇影響屎水收入
CR400AF-1006 發表於 2023-7-20 00:21 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2023-7-19 18:57
我唔知咩人會覺得976咁樣係倒客,如果係真心咁諗就證明完全唔理解呢條線。

事實係佢行埋舊四幹先去北角, ...

如果係其實976搵機會直接縮去北碼做總站就算,反正976本來sell QB特快改下改下變成特慢,為將來全日做北角-落馬洲過關客鋪路仲好。QB以東返工客直接交去933/986/988/989兼改返健康村出入IEC,再加969C 1班車喺大欖隧道做轉乘,當然988都要加返西隧口分段

同埋976之所以喺西隧仲有人上去東區,都係因為933上唔到,986/989通常都仲要等多陣,988冇分段,而且重點係976最容易有位坐,如果真係企無所謂嘅話,倒不如排隔離960X/968X?九巴健康村落IEC至少可以企少糖水道個5分鐘先
ahken 發表於 2023-7-20 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層

CR400AF-1006 發表於 2023-7-19 09:50
其實西隧上車如果有位坐反而無所謂,坐多5分鐘都好,點都好過960/8X長期頂閘。但係去程仲要去到灣仔先入 ...

即係屎水想借988掠水囉(唔加番BBI嘛)
joechau123 發表於 2023-7-20 00:28 來自手機 | 顯示全部樓層
CR400AF-1006 發表於 2023-7-20 00:21
如果係其實976搵機會直接縮去北碼做總站就算,反正976本來sell QB特快改下改下變成特慢,為將來全日做北角 ...

口岸線唔係唔可以過收費橋隧嘅咩?
CR400AF-1006 發表於 2023-7-20 00:28 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2023-7-20 00:25
即係屎水想借988掠水囉(唔加番BBI嘛)

其實係,喺西隧988擺明係想搶錢
CR400AF-1006 發表於 2023-7-20 00:35 | 顯示全部樓層

joechau123 發表於 2023-7-20 00:28
口岸線唔係唔可以過收費橋隧嘅咩?

嚴格上976唔係口岸線,因為都唔係直接去到落馬洲或者落馬洲站,只不過新界總站放喺新田所以先比錯覺人話係口岸線