hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 傳今日有師傅揸58X入咗荃灣區內
開啟左側

[報刊新聞] 傳今日有師傅揸58X入咗荃灣區內

s20131417 發表於 2023-8-2 23:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

已上報
是日有網民於網路平台公審58X某師傅「行錯路」駛入荃灣區內(見下圖),遭網友反斥「小小事也要公審」

九公發言人回覆傳媒查詢時表示,事緣今早約11時,一輛開往旺角東站的58X九巴,師傅於屯公近荃灣時錯誤駛入荃灣區,及後已修正行車路線
公司已提醒肇事者時刻留意道路出口,行駛正確路線,並向受影響乘客致歉
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
shakugan2005 發表於 2023-8-3 01:01 | 顯示全部樓層
58X唔係經荃灣區入屯門唔通係經元朗區入屯門? 我反而想知點樣開可以唔經荃灣區而由美孚站往屯門市廣場喎, 經吐露港公路入元朗?
 樓主| s20131417 發表於 2023-8-3 01:12 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2023-8-3 01:01
58X唔係經荃灣區入屯門唔通係經元朗區入屯門? 我反而想知點樣開可以唔經荃灣區而由美孚站往屯門市廣場喎,  ...

據網友稱,該車正經大涌道往荃灣方向行駛
另如上文所述,有關巴士正開往旺角東站
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
12Lane 發表於 2023-8-3 01:43 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2023-8-3 01:01
58X唔係經荃灣區入屯門唔通係經元朗區入屯門? 我反而想知點樣開可以唔經荃灣區而由美孚站往屯門市廣場喎,  ...

嘩,你摩擦力咁強,得唔得架![心心眼]
shakugan2005 發表於 2023-8-3 03:46 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2023-8-3 01:12
據網友稱,該車正經大涌道往荃灣方向行駛
另如上文所述,有關巴士正開往旺角東站
...

咁仲勁,屯門公路出九龍方向過左小欖交匯處唔調頭唔係一定會進入到荃灣區既咩? 不如查下荃灣區既區界係邊先, 近排d文章真係難以理解

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tomy2001 + 1 你都 c l s,

查看全部評分

lsc04d11 發表於 2023-8-3 06:01 來自手機 | 顯示全部樓層

點解我睇到有啲人為拗而拗嘅? 定係留2個言都仍然係標題黨 只睇標題 唔睇附圖  
咁我都up一張cap圖  然後創作標題 100%行大欖隧道線都不意外地闖入屯門區 Screenshot_20230803_055918_Microsoft 365 (Office).jpg

好,講番件事先
可能司機想俾啲客知道 用m車轉934過海大法 其實唔快 間接宣傳番960系(甚或P車)  不過佢又唔記得左58X唔停屯門轉車站 冇得咁樣比
#原因老作 #不代表司機立場
#個本班車為58X往旺角東站嘅只有廣東話嘅報站要出嚟喇
teddybus 發表於 2023-8-3 07:22 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2023-8-3 03:46
咁仲勁,屯門公路出九龍方向過左小欖交匯處唔調頭唔係一定會進入到荃灣區既咩? 不如查下荃灣區既區界係邊 ...

你都知自己啲文章好難理解呢,阿屯門VIP
標題係荃灣區內,唔係荃灣區,睇少隻字就唔好衝出嚟獻世啦親親
GK9509@39A 發表於 2023-8-3 07:36 | 顯示全部樓層
公司應特別招呼該 貴賓,拉隊上人地屋企三鞠躬道歉,唔係既話唔夠誠意
EpicHan0119 發表於 2023-8-3 08:03 來自手機 | 顯示全部樓層
66 回歸?
Ohm 發表於 2023-8-3 09:23 | 顯示全部樓層

究竟係邊個公審邊個
原post我都有睇過,只係純粹分享發生咗件咁嘅事
而家係咪連喺facebook group分享生活上遇到嘅一件事都唔畀,唔准發布任何對巴士司機不利嘅嘢?