hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 下繁電車路、西隧行車狀況及978下繁客量報告 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 下繁電車路、西隧行車狀況及978下繁客量報告

kmb270b 發表於 2023-8-4 20:12 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

04/08/2023 (星期五)
978 1801往華明班次
用車:VR 6044

1801 會展站巴士總站 +3/-0/3
1806 菲林明道 +9/-0/12
1812 盧押道 +8/-0/20
-軒尼詩道嚴重擠塞-
(1818 373金鐘站離站時車上約有15人)
1820 太古廣場 +2/-0/22
-中上環電車路擠塞情況輕微-
1824 中銀大廈 +9/-0/31
1829 利源東街 +25/-0/56 (7人留後)
1832 永吉街 +26/-0/82 (10-15人留後)
1835 文華里 +25/-0/107 (企人, 8人留後)
1840 皇后街 +7/-0/114
-1843 入西隧, 沒有擠塞情況-
1846 西隧轉車站 +12/-1/125 (頂閘, 留後7人)
-車上共125人去大欖-
1905 大欖隧道轉車站 +5/-21/109
-車上共109人返上水-

小弟一直都留意978繁時東鐵過海至今狀況
總括係受益於通關效應 客量回升不少
詳情可以睇我喺東鐵過海post多次數客

今次集中講下繁啦
例如喺今年2月24日嘅18:05班次
全車只上咗66人就返大欖
而今年6月16日嘅18:11班次
則回升至115人返大欖
今日8月4日18:01班次就客量更高 達125人
另外上星期五亦喺公路見到978下繁班次
係出現連續4班車頂閘
留意大欖轉車客則穩定維持20人水平
可見上升嘅主要係港島至北區客

之後講下唔少網友討論嘅下繁電車路問題
由我觀察所得 電車路路面狀況極不穩定
今日中上環路面狀況異常暢通(見圖)
但係灣仔一帶極為擠塞
而主因就係巴士等埋同一個站位

唔少網友都建議部分西隧線撤離電車路
呢個小弟亦非常認同
960、968車海應盡快撤離電車路
留班次稍疏嘅961、978繼續行入面
但係除咗中上環嘅擠塞問題
灣仔惡劣嘅站位安排亦值得留意
基本上大部分西隧線都係停同一站位
例如菲林明道站
係有齊93X, 960/1/2, 968, 978系列
等埋站時間非常耐
見到架車都要等起碼5分鐘先上到
而978灣仔一帶的確有跌客現象
所以小弟亦認為呢個問題係急需改善

至於三隧分流對西隧路面狀況影響
以小弟今日所見
的士數量已較星期三回落 (見圖)
雖然整體車流的確係有上升
但係上環入口未見有擠塞情況
短期內相信唔會對西隧線有嚴重打擊

歡迎大家分享你地對西隧線嘅睇法!

評分

參與人數 1HugeC +8 收起 理由
horivhyc + 8 好好既分析

查看全部評分

33606 發表於 2023-8-4 21:03 來自手機 | 顯示全部樓層
西隧傍晚倒塞去灣仔
Kj2052 發表於 2023-8-4 21:05 | 顯示全部樓層
加班應該都唔會比978
Citcalag 發表於 2023-8-4 21:13 | 顯示全部樓層

今日長官有任務,下午六點左右干諾道中西行一度全線封閉護送囚車。車龍沿夏慤道倒塞返灣仔及一帶內街,分域街堆車出唔到告士打道,停喺軒尼詩道十字路口黃格,令今日成個灣仔塞死哂,攬炒埋東行去柴灣方向
horivhyc 發表於 2023-8-4 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層
都估到係因為逼到傻而搞到倒左去地鐵既人開始番番黎
但咁樣留後法都唔係好事
尤其978用車都有D變番去12米
 樓主| kmb270b 發表於 2023-8-4 21:24 來自手機 | 顯示全部樓層
33606 發表於 2023-8-4 21:03
西隧傍晚倒塞去灣仔

如果係6:30左右
西隧上環入口喺暢通嘅
係落橋位比較多車
 樓主| kmb270b 發表於 2023-8-4 21:27 來自手機 | 顯示全部樓層

horivhyc 發表於 2023-8-4 21:14
但咁樣留後法都唔係好事
尤其978用車都有D變番去12米 ...

留後多人我估唔淨係因為冇位(利源東街仲有位坐)
亦係有其他原因嘅
因為幾分鐘之後應該係會攝咗一班978A
唔排除有啲人係專登等嗰架
 樓主| kmb270b 發表於 2023-8-4 21:29 來自手機 | 顯示全部樓層
horivhyc 發表於 2023-8-4 21:14
但咁樣留後法都唔係好事
尤其978用車都有D變番去12米 ...

補充少少🙈
今日架車去到華明有20幾人落
而沿途都淨係上過一兩個短途客
估計係有粉嶺客都返返嚟
WN4156 發表於 2023-8-4 22:42 | 顯示全部樓層
978繁時有需要加番到8分班,因為以依班車計,載客率超過90%
toby_tl10 發表於 2023-8-4 23:19 | 顯示全部樓層

你推晒960 968出干諾道,咪輪到出面塞車,尤其是砵甸乍街個站。加埋城巴有962X行干諾道,我諗960同961都唔使旨意出去。

你數到978有20個客喺欖隧落車,即係有班客其實係968 978叫兩飛,正如屯轉客會960 961叫兩飛,所以冇咩可能960 968出去,961 978留低。

To infinity... and beyond