hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 紅磡站上蓋商業發展項目有預留擴展?
開啟左側

紅磡站上蓋商業發展項目有預留擴展?

樓主| sunhoo 發表於 2023-8-14 12:37 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2023-8-14 11:30
咩叫未算合格,每個發展都有地積比率,你用盡左就冇得再擴展,再者唔通喺嗰度起多個死城,你睇吓置富都會 ...

紅磡站商業發展無其它站咁好,原因在邊?商場由置富管理係唔係唯一原因?有無機會係商界唔睇好近殯儀館?
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
 樓主| sunhoo 發表於 2023-8-14 12:40 | 顯示全部樓層
cl1403 發表於 2023-8-14 11:09
那處不是預留位, 而是棄置位.

當年興建平台時, 原本想將那個三角位都興建埋,

多謝資訊!
tkglobe 發表於 2023-8-14 14:14 來自手機 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-8-14 12:37
紅磡站商業發展無其它站咁好,原因在邊?商場由置富管理係唔係唯一原因?有無機會係商界唔睇好近殯儀館? ...

地理位置問題, 嗰個位根本上冇人特登會去, 一個冇發展潛力/冇人流嘅地方點會吸引到人去
eternalflame 發表於 2023-8-14 15:22 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2023-8-14 12:37
紅磡站商業發展無其它站咁好,原因在邊?商場由置富管理係唔係唯一原因?有無機會係商界唔睇好近殯儀館? ...

紅磡站主要人流都係向紅隧、理大同尖東個面,根本就唔會經過個邊商場
去紅磡區同黃埔人流亦因為行人通道走線設計而唔會特別行經商場,而該商場面對行人通道就只有一個細入口,你行過係唔會特登轉上去
個場已經死左好多年,亦只有當有樓盤開賣做展銷會個陣先會旺個幾日

Ricky403 發表於 2023-8-14 15:31 來自手機 | 顯示全部樓層
紅磡站既無中環灣仔ICC呢類光環,租又唔見得會平去邊,lunch食飯喺個平台上面得商場幾間野,比返金鐘仲唔方便,無乜人會落腳呢到
九龍東其實大部分就業都係九龍灣或觀塘海濱呢啲離鐵路站有段距離嘅地方,因為舊工廈又唔近鐵極平值得改造,你估真係因為政府話要起動九龍東所以九商觀商先至鯉躍龍門咩習大大同面央單方面話要打造嘅雄安新區都搞得唔鹹唔淡啦
 樓主| sunhoo 發表於 2023-8-14 15:33 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-8-14 15:22
紅磡站主要人流都係向紅隧、理大同尖東個面,根本就唔會經過個邊商場
去紅磡區同黃埔人流亦因為行人通道 ...

正正係有往來火車站同紅磡區嘅人流,如果商場擴建有機會將呢條行人流綫納入商場之内。
其實原本呢度未做列車停放處,可以在貨場停用之後利用地面空間任起樁柱,有好大發揮空間。而家地下已經用左,相信維持鐵路運作之下擴建都有難度。
Ricky403 發表於 2023-8-14 15:38 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2023-8-14 15:22
去紅磡區同黃埔人流亦因為行人通道 ...

多人行經都未必帶得旺成個商場,通常係業主太貪心
好似荃灣西,如心廣場而家食盡人流都係得最底兩層旺一上扶手電梯又係死場咁嘅款
反而海之戀商場走廊又窄又沉色,位置又僻,陰陰森森咁但幾層樓啲舖又多數租得出喎,不過問題係一多人就會好逼
 樓主| sunhoo 發表於 2023-8-14 15:42 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-8-14 15:31
紅磡站既無中環灣仔ICC呢類光環,租又唔見得會平去邊,lunch食飯喺個平台上面得商場幾間野,比返金鐘仲唔方 ...

假如擴建,做到呢兩樣野之下,有機會有返一定人流:
1)將往來火車站同紅磡區嘅人流納入商場内
2)(利用巴士總站空間)將紅磡站大堂同商場合并

而阻礙擴建嘅因素又有:
1)唔影響列車停放處運作
2)隔離中旅酒店已經起好,擴建部分兼顧酒店對出景觀需求
tkglobe 發表於 2023-8-14 15:48 來自手機 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-8-14 15:33
正正係有往來火車站同紅磡區嘅人流,如果商場擴建有機會將呢條行人流綫納入商場之内。
其實原本呢度未做列 ...

本身嘅人流都已經唔多,你點做都係冇,根本上就冇發展價值,冇必要嘥時間,唔係你擴建左就會有人流,有啲嘢冇得勉強
tkglobe 發表於 2023-8-14 15:53 來自手機 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2023-8-14 15:42
假如擴建,做到呢兩樣野之下,有機會有返一定人流:
1)將往來火車站同紅磡區嘅人流納入商場内
2)(利用 ...

你唔好當而家玩緊sim city, 有地方唔代表可以俾你起, 香港有樣嘢叫做城市規劃同埋地積比率, 唔係俾你亂嚟㗎