hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港島巴士未來應該如何發展?
開啟左側

[其他] 港島巴士未來應該如何發展?

neoplan720p 發表於 2023-8-28 17:22 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2023-8-28 08:48
講到700咁不知所謂冇人會搭,點殺其他線呀?

唔好咁天真啦,
202有無人搭呀?無呀,不過咁樣開左202再取消返,2仔唔見左幾多部車呀?
第一代同第二代6X有無人搭呀?都無呀,不過6同6C都被強姦呢。

而家巴士公司就係鍾意巧立名目,
開埋哂d 騎呢無客線,
然後就從有客既線到收車。

做左咁耐巴膠都望唔透?
既然你呢個屎粉咁保屎水,
不如你話俾我聽700有乜實質功能?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
cky 發表於 2023-8-28 18:01 來自手機 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2023-8-28 10:49
應該踢返d路線出來比kmb做,有競爭先至有進步

說好的巴士迷自組公司去接線做呢?
ccchhhuuunnn 發表於 2023-8-28 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-8-28 17:22
唔好咁天真啦,
202有無人搭呀?無呀,不過咁樣開左202再取消返,2仔唔見左幾多部車呀?
第一代同第二代6 ...

搶錢嚟講700應該好過曬202同6Xs
UA2892 發表於 2023-8-28 18:11 | 顯示全部樓層

roquelcm 發表於 2023-8-28 18:20 來自手機 | 顯示全部樓層
港島東區主要都係住宅,基本上已經成型,冇乜新發展,所以巴士服務都係冇乜大變化
 樓主| bennyho1004 發表於 2023-8-28 18:43 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2023-8-28 18:11
小西灣特快往返太古城

82 85真係太慢,82X唔夠快,62A+港鐵時間可以,但係要等62A

小西灣特快有82x
700要開都成定局咁不如88x兩繁照開直去西環唔停中環
700淨落筲箕灣同太古城兼唔停中上環,收費要平過港島線。否則而家上下落下天橋又轉乘根本人人都會走落地鐵
2076 發表於 2023-8-28 19:15 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2023-8-28 18:43
小西灣特快有82x
700淨落筲箕灣同太古城兼唔停中上環 ...

700 轉乘客就應該唔會有嫁啦,都係做下樣說服 TD 放行的。

不過 18X 客底有大部分都會上 700,8X 小西灣來往筲箕灣/北角的客亦都會上車,而 720 太古城/筲箕灣出中區的客,啱路都應該唔會抗拒上 700。最後就係小西灣來往太古城 shopping 客,佢地應該會全部人棄 82 / 85。
抗議962B重組
還我962全日服務
EpicHan0119 發表於 2023-8-28 19:20 來自手機 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2023-8-28 18:43
小西灣特快有82x
700淨落筲箕灣同太古城兼唔停中上環 ...

正解, 宜家 ISL 有埋 ETA, 除非 700 兩分班, 唔就地底見
GZ4031 發表於 2023-8-28 19:21 | 顯示全部樓層
講起屎水, 諗起柴小堆特快
就當小弟唔識野啦, 但其實788 789 呢類線除左一至五上下繁真係多人搭, 其他時段係咪收視麻麻地?
近來假日搭既788 789, 日間既788 東行好似幾鬆動下, 講緊開12分一班都係半滿都冇?
789 條灣仔道就好似有D收視既
而夜少少6 7 點西行就兩條都係半滿都未夠咁走

不過我真係好少去柴小, 唔敢講呢個係咪正常啦
但我有少少懷疑其實 788 789 呢兩條線拉勻哂7日非繁同繁時睇, 係咪最多都係微賺?

反而8P 我就唔太懷疑既, 畢竟客底真係好足夠, 灣銅係全日位, 環翠亦好buy佢尾站, 小西灣落cwb都唔會嫌佢慢

我甚至有一刻諗過, 如果柴小劃比老九做, 788 789 會唔會變成繁時限定, 非繁就西行二合一, 東行就開經太古廣場版本既788同碌灣仔道既788A 各20分一班
係屎水一向對柴小冇咁度縮先keep得住788 789

淨低82 85 既老問題我認為冇得好傾, 幾乎係不可能縮, 不可能改既線黎

然後南區, 我自己主觀覺得呢區最可怕既係, 大量死胡同既區各自開左一條去相近目的地既線, 出銅鑼灣為例, 海怡、利東、田灣華貴、深灣、石排灣、華富置富(以前仲要分開38 同42), 各渣一條, 未起鐵路既時候問題唔大, 同埋不能否認各有獨市位, 亦好難叫人地兜埋另一區, 難道叫592 上利東圈? 又難道你叫72 兜入深灣咩

但到開左鐵之後, 再加香隧塞車, 倒走左一班客落地底 (去中環灣仔既線會更明顯啦當然), 就出現每區都唔算好夠客, 但又cut 唔走任何一條線既問題, 銅記線算好, 出中環灣仔既車響大路重疊得黎各自都少客先係最驚

但當南區每個細區都十足十新田圍咁, 永遠都係自轉一圈先離開到, 我會話比邊間公司都係衰
有人話南區同荃葵交換做, 講真, 荃葵起碼唔係個個細區都要自轉先離開到, 連東北葵呢類地方都係有兩邊路搭住, 其中最有效率既行法就係九巴40P, 其他如梨木樹、葵涌邨、長青長康等等, 就算真係響山上, 路網比起南區黎睇本身都唔算好差, 係九巴自己嫌價單低

起碼佢地既路網唔會係上完山要番番去原本上山果一點先離開到
當然荃景圍同葵盛一帶就相對係路網較差, 但要數都唔及南區癲, 幾乎八成細區都係原路上落咁濟

2076 發表於 2023-8-28 19:27 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2023-8-28 19:21
講起屎水, 諗起柴小堆特快
就當小弟唔識野啦, 但其實788 789 呢類線除左一至五上下繁真係多人搭, 其他時段 ...

Never say never......
遲啲城巴唔夠人同車的情況會更加嚴重,難保佢會諗屎橋將 82 斬短去到柴東,逼人上 8X / 82X / 85 / 700。

當 4 都可以加雙向分段斬 48 的時候,8X 加柴灣區內雙向分段補返小西灣來往柴斜都有可能。
抗議962B重組
還我962全日服務