hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵罔顧員工生命安全命令員工冒險進入水深及頸隧道視察 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

港鐵罔顧員工生命安全命令員工冒險進入水深及頸隧道視察

kei_hk 發表於 2023-9-8 16:14 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2023-9-8 15:51
也可能係“估唔到場雨咁大,個閘想落都落唔切”唔係抽水,好多報告都話尋晚場雨破曬記錄,有啲似鄭州2年前 ...

的確降雨量係破晒紀錄﹐肯定屬於百年一遇的情況﹐超出雨水渠的能力。
如果唔係﹐根本唔會湧到水入車站。

但係馬後炮的事﹐又可以吹下水講下。

黃大仙站已經多次湧水入車站﹐只係之前無咁嚴重﹐攪到行車隧道都浸埋。
為何多年來都唔去想一些可行又實質的方法去處理?

例如加強觀察地面天氣狀況﹐車站外的路面狀況﹐預留人手去setup檔水板及擋水閘。

現今科技﹐已經有方法自然發出警示﹐有時間即時安排去架設所有防洪設置﹐有時間由其他車站抽人手前來支援。
最簡單﹐在每個出入口﹐在向外的最低的1/2級樓梯安裝水位感應器﹐開始有水時就發警報﹐車站職只可以更快及爭取到更多時間去應對。

多次湧水入車站﹐每一次都係給我印象都係見水湧入﹐才開始做抗洪程序。
而唔係有水浸風險就開始做抗洪程序。

巴士的膠 發表於 2023-9-8 16:25 來自手機 | 顯示全部樓層
反而要問下今次路軌嘅防洪閘有冇發揮作用?因為今次黃大仙段水浸下,石硤尾-黃埔同彩虹都無事。
s3n370 發表於 2023-9-8 16:55 來自手機 | 顯示全部樓層

水浸得嘅位必然係低位,照計附近必然有泵房。

而地鐵隧道本身靠地勢/構築(比地面高果三級及防洪閘等)阻截洪水。網上睇到入水嘅片係服務時段,而叫工人清理積水係幾個鐘後嘅凌晨。
如果叫工人入去前,已經關哂閘幢哂擋水板等等做哂野截住出面嘅水,
叫工人入去唔浸過頭嘅位,又唔算講唔通。
有如大部分人見到,搵工人去水浸位開渠蓋疏導一樣道理
相反,如果當事人所言屬實,D水仲係洶湧沖緊入車站,
仲叫人落隧道就絕對有問題。

隔離商場成個地庫都係奶茶,但更深入地底嘅隧道水位唔過頭,
明顯係做佐功夫截住洪水。

當然有人會問,既然有泵房,咁點解仲要搵人涉水。
隧道有幾高幾深一定有資料,亦唔會有機會好似街道咁,可能路陷/渠蓋無佐呢D陷阱。
本身構築已經擋咁大部分情況嘅雨水/洪水,
隧道泵房本身就唔會預(短時間內)清咁多積水

水向低流,唔响低位擺泵泵走D水,咁擺邊好呢?

AVBWU291 發表於 2023-9-8 17:39 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2023-9-8 16:25
反而要問下今次路軌嘅防洪閘有冇發揮作用?因為今次黃大仙段水浸下,石硤尾-黃埔同彩虹都無事。 ...

路軌嘅防洪閘只係海底隧道兩邊先有(東隧除外)。其他段冇事係因為地鐵隧道係月台高、中間低,黃大仙站嘅水入哂黃大仙至鑽石山段,其餘站冇入咁多水,其他 section 咪冇事。

另外可以攞份 track diagram 嚟睇下每個 section 嘅斜率。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
巴士的膠 發表於 2023-9-8 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2023-9-8 17:39
路軌嘅防洪閘只係海底隧道兩邊先有(東隧除外)。其他段冇事係因為地鐵隧道係月台高、中間低,黃大仙站嘅 ...

因為今次服務,石硤尾係正常入往調景嶺月台再倒車開走,而彩虹入站前已經轉手動,清客後再入彩虹-鑽石山段調頭。到彩虹出車過咗波口位,先停車轉返自動。

來回程亦無用到中間月台。

假設今次水浸只係影響到黃大仙-樂富同黃大仙-鑽石山。咁部車由彩虹到調頭出返嚟(大約需時5分鐘)係非常之接近出事地點(調頭位有無見到鑽石山站?)

九龍塘近觀塘綫大堂果邊嘅馬路今日都有浸,但似乎無消息話影響路軌下,觀塘線都唔到九龍塘。
s3n370 發表於 2023-9-8 18:14 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2023-9-8 09:39
路軌嘅防洪閘只係海底隧道兩邊先有(東隧除外)。其他段冇事係因為地鐵隧道係月台高、中間低,黃大仙站嘅 ...

除咗設响海底隧道嘅隧道防洪閘外,
所有低過地面,連接非鐵路構築嘅出入口都有
siuwing 發表於 2023-9-14 14:35 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2023-9-8 14:04
大家又點睇呢?
要一班未曾係水入面工作既人做野,於理不合!

事發大半日之後已經無人關心港鐵員工安全.