hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 皇后山邨交通死症 運署補鑊紙上談兵
開啟左側

[報刊新聞] 皇后山邨交通死症 運署補鑊紙上談兵

2076 發表於 2023-9-10 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2023-9-10 22:32
南昌咪有 20 去奧運囉 , 去埋富榮添

咦係喎 唔記得左。

咁難怪城巴點都要 79X 79P 南昌插旗,其實西九填海區都算係自己主場,要補轉乘都唔難。
932gz6061 發表於 2023-9-11 01:25 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-9-10 04:19
聞說有公司一直覺得 979 客量未達標加班,
如果 40 個人叫合格,請問得一班既 979 加得班未?

有咩衝突?呢一刻入唔到咪慢慢做

79P下繁車40人定120人佢都會R入尖沙咀,你咁聰明點會估唔到?

你用開線兩星期嘅線去比較開線年幾的線,有咩意義?

新線兩星期做到40人咪算係咁囉

你咁不滿979冇班加係另一回事,關79P咩事?(我都知979好生意)

抽水行埋一邊啦。
932gz6061 發表於 2023-9-11 01:26 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2023-9-10 05:52
以3月開的那條城巴有份的新線,皇后山城巴到合格分相對甚遠

用你呢個角度出發,成個啟德非繁唔需要開車

唔好以為我淨係講屎水呀,我係連埋5A 5D 24講

幾時大家要求高成咁?

然後減班就話人冇心做?
932gz6061 發表於 2023-9-11 01:27 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2023-9-10 14:04
79P/79X一齊做哂南昌又為左咩先?
79X都算, 但連79P都落埋去有問題

79X理想絕對係跟41A行

我唔知plan線個個諗緊咩。

932gz6061 發表於 2023-9-11 01:31 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2023-9-10 23:04
所以我一早都話皇后山同54區根本係搵著啲居民嚟搞

不過居民們仲叫做有得揀下咁啦 ...

駛咩揀,應該一早比晒厹,繁時得3班唔緊要,最緊要有膘,係咪?
ky927 發表於 2023-9-11 02:20 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-9-10 04:19
聞說有公司一直覺得 979 客量未達標加班,
如果 40 個人叫合格,請問得一班既 979 加得班未?

979同679 根本兩個只能活一個。一條979隊到落民生書院咪算。
ss3690 發表於 2023-9-11 03:02 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2023-9-9 13:05
79P個死症係又入唔到尖沙咀

如果可以直出旺角嘅話就可以去埋尖沙咀都唔算太耐(唔夠 quota 咪叫 20A 唔兜......)
GM 發表於 2023-9-11 10:00 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2023-9-10 23:04
所以我一早都話皇后山同54區根本係搵著啲居民嚟搞

不過居民們仲叫做有得揀下咁啦 ...

北區九巴 小巴爆煲
尤其九巴由270B每日服務撻Q 至今五年都欠人

比D城巴做 情理所在

54區發展空間有限 當初應該全部九巴做

九巴做唔掂留後 卻大數城巴不是 什麼邏輯!?
常備TCU 出行唔洗怕
YY487 發表於 2023-9-11 10:12 來自手機 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2023-9-11 10:42 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2023-9-11 02:20
979同679 根本兩個只能活一個。一條979隊到落民生書院咪算。

或者 679 大改?
679 改經聯和墟、塘坑走,港島加經西灣河,縮到會展站(回應北區想有聯和墟東區線訴求)
979 延長至摩頓台,改雙向直行電車路,填補 679 縮短