hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 十四鄉準居民 恭喜晒!
開啟左側

[小道消息] 十四鄉準居民 恭喜晒!

LauCT 發表於 2023-9-16 23:34 | 顯示全部樓層

33606 發表於 2023-9-16 00:06
新區有小巴,大路有99, 299X. 有競爭下可能33R日後變全日常規線呢?

冇錯,有競爭下可能日後西貢喺繁忙時間、甚至乎全日會有直車出荃灣?
又或者289R日後變成每天服務嘅常規路線?令大網仔、北潭涌一帶平日嘅公共交通有所改善、居民嘅生活習慣改變⋯
西貢區居民
hkbw 發表於 2023-9-17 00:55 | 顯示全部樓層
Togepi 發表於 2023-9-16 22:18
33R 唔係行去沙瀝公路+沙田圍路㗎咩?

呢個方法好似快少少因為食少咗啲燈

見過唔止一次係大涌橋路濱景出沒

佢要經馬市就點都唔夠新線沙田線咁行快架啦
殺雞焉用牛刀?!
JH_LE4612 發表於 2023-9-17 05:39 來自手機 | 顯示全部樓層

睇左兩日討論,發現有唔少人都當 BBI/膘係神咁拜,總之招標新界線比左某間公司,就會冇哂屯轉BBI啦,大老山BBI啦,又會得罪哂一眾膘客搞到變孤島啦,我想問其實呢班人係咪冇得用膘冇得用BBI就成世都唔會入赤石山頂行街架?要對市場零干預嘅話,其實連九龍市區都唔應該招標架喎...
OT講多句,如果路況好嘅話,其實出到大圍轉鐵絕對會比烏溪沙吸引,且睇玩唔玩到雙向分段。
2076 發表於 2023-9-17 07:06 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2023-9-17 05:39
睇左兩日討論,發現有唔少人都當 BBI/膘係神咁拜,總之招標新界線比左某間公司,就會冇哂屯轉BBI啦,大老山 ...

十四鄉已經算係相對獨立的區域,馬鞍山本身夠客唔太需要同十四鄉線重組。步行 10-15 分鐘都已經有九巴路線可以用月票,去馬鞍山轉 286C / 85X / 89D / 681 都覆蓋到好多地方,過海去中環部 681 本身九巴做都唔會有 BBI。而且十四鄉車費唔算好貴,本身都未係話月票一定回本,加上係私樓區,車費未必係最大 concern,其實真係最適合交比城巴。

和田菁田情況差好遠,大大個屯轉得物無所用。皇后山 / 富蝶比左城巴就會有冇得同聯和墟 / 富亨重組。而且大西北同北區都係月票抵好多的區域,又多公屋,城巴做就硬食貴車費了。
抗議962B重組
還我962全日服務
kd7941 發表於 2023-9-17 09:19 | 顯示全部樓層
睇左兩日討論,發現有唔少人都當 BBI/膘係神咁拜,總之招標新界線比左某間公司,就會冇哂屯轉BBI啦,大老山 ...

赤柱石澳山頂係無BBI 無月票呀, 但係咪日日去先? 識唔識分輕重?

ahken 發表於 2023-9-17 09:27 來自手機 | 顯示全部樓層
ccccharlie 發表於 2023-9-16 22:57
新聞呢排成日係咁講九巴有新雙層電巴, 估唔到咁都輸個投標

個準則真係令人摸不著頭腦...
ahken 發表於 2023-9-17 09:30 來自手機 | 顯示全部樓層

話俾你聽,絕對唔會

但真係會減少次數係真,搭綠小1或者40果啲一樣去到(當然都係以減少去果頭作為大前提,山頂或者仲會去得多啲,南區都一早去到悶...)
ahken 發表於 2023-9-17 09:33 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-9-17 07:06
十四鄉已經算係相對獨立的區域,馬鞍山本身夠客唔太需要同十四鄉線重組。步行 10-15 分鐘都已經有九巴路線 ...

而家睇落十四鄉情況真係好似將南,睇你肯唔肯行(好似調景嶺基本上要穿過成個彩明苑入到尚德咁囉,或者寶盈以南就行大直路上尚德咁)
ahken 發表於 2023-9-17 09:35 來自手機 | 顯示全部樓層
kd7941 發表於 2023-9-17 09:19
赤柱石澳山頂係無BBI 無月票呀, 但係咪日日去先? 識唔識分輕重?

係,閣下又道出第二個重點,就係非通勤地方(唔係日日去)

正如B7同B8俾咗屎水,我一樣冇出聲,係同一道理
JH_LE4612 發表於 2023-9-17 10:23 來自手機 | 顯示全部樓層

kd7941 發表於 2023-9-17 09:19

所以十四鄉有咩綜合發展會吸引到人日日去?個商場仔會唔會吸引過 novoland嗰個?學校又會吸到幾多膘客入去?係咪有膘嗰間贏左,就會induce 堆人入去?何況樓上都提過,十四鄉呢個位,收正常價位嘅話膘唔會點抵,咁即係出入兩個方向嚟講,膘都係 little to no stake 啦。咁同赤石山頂呢啲某巴獨大嘅區有咩分別?都未計有半個盤喺西沙路公海,另外半個盤要支持地頭蟲,都只係行三個字內就出到去。Sorry但我真係唔識有咩分別...

BBI因素就更加係反競爭,搞到條條隧道變到城隧咁,咁招標嚟做咩?

講真,呢啲客源咁窄嘅線,當佢係非專邨巴咪算,真係 expect佢生仔生到962系咁咩?但呢條非專佢特別在可以停多少少站 (西沙路),可以比到啲廢轉乘,當 bonus咪算囉。唔通一城會嘈話冇膘冇BBI所以趕走黃巴咩?唔通錦鏽/陽明山莊呢啲會嘈冇BBI所以想膘巴入嚟咩?比你做到峻巒咁還好,比你做到270咁 BBI都冇個又疏車,吹得佢漲咩,BBI又唔係 guarantee。