hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 城巴A線大重組
開啟左側

城巴A線大重組

樓主| deal5354 發表於 2023-9-20 18:32 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2023-9-20 16:22
放心,我建議的E26去程唔會俾佢踏入觀塘市中心半步。

同E22A重疊的位應該淨係得黃大仙同彩虹。

兩間機場巴士公司現階段應該都唔會再開全日E線去 市區/新市鎮未有E線覆蓋既範圍, 只會都狂開A線或者拉長原有E線!

好似龍運開E32A都係為左東涌北既居民, 多過為荃葵青人,
一係就好似城巴 E11/E21/E23系咁拆線兜東涌北!

Peter03145212 發表於 2023-9-20 18:39 | 顯示全部樓層
deal5354 發表於 2023-9-20 18:32
兩間機場巴士公司現階段應該都唔會再開全日E線去 市區/新市鎮未有E線覆蓋既範圍, 只會都狂開A線或者拉長 ...

講得啱,堆E線短期內唔會有大變動,亦都唔再開新E線
 樓主| deal5354 發表於 2023-9-20 23:04 來自手機 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2023-9-20 18:39
講得啱,堆E線短期內唔會有大變動,亦都唔再開新E線

因為睇依加2間巴士公司E線網絡,除左東區、南區、北區冇全日E線之外(就業機會少或路線太長缺乏吸引力),另外14區市中心/人流較多既位置都有E線服務:(繁忙時間特別線、輔助線不在此提及)

中西區、灣仔區:E11(銅鑼灣、灣仔、中上環)
油尖旺區,深水埗區:E21/E21D, E21A/B (深水埗、旺角)
九龍城區:@E23/E23A(九龍城、土瓜灣、黃埔)
黃大仙區:E22, E22A (黄大仙站一帶)
觀塘區:E22, E22A(單向)(觀塘道一帶)
西貢區:E22A (調景嶺、將軍澳、坑口、寶琳)
葵青區:E32, *E32A (葵芳、葵興、青衣長安)
荃灣區:#E31, E32A (荃灣站、沙咀道、大窩口)
沙田區:E42 (大圍站、沙田市中心)
大埔區:E41 (大埔中心、大埔墟)
屯門區:E33 (屯門市中心)
元朗區:E36 (元朗大馬路)/ E37(天水圍市中心)

*唔經青衣長安
#同時覆蓋青衣長安
@同時服務油尖旺區佐敦道一帶

E線服務地區已經全面覆蓋大部分主幹道/市中心,其他住宅區應以A線做補位,所以E線應該唔會再擴張。

不過唔少地區既A線有改進既空間,要平衡覆蓋面、行車時間,值得再討論!
 樓主| deal5354 發表於 2023-9-22 00:07 來自手機 | 顯示全部樓層

Peter03145212 發表於 2023-9-19 07:44
問題唔係兜,而係出唔出到客

依加既A25又確定夠客?
Peter03145212 發表於 2023-9-22 07:35 | 顯示全部樓層
deal5354 發表於 2023-9-22 00:07
依加既A25又確定夠客?

你咁肯定何文田會出到客
AE367 發表於 2023-9-23 07:23 來自手機 | 顯示全部樓層
睇返樓主新方案話A22改行四彩樂華,但A26重組後都會經果頭,除非換A26四順後直去彩雲。同埋樂華四彩搭A22肯定慢過而家的A26P。
LHP690S 發表於 2023-9-23 21:27 來自手機 | 顯示全部樓層

新方案下 , 匯景啟田去機場點算?
新A22兜到阿媽都唔認得 ,
E22又係兜到阿媽都唔認得 ,
A26班次太少 ,
A29/E22A轉車站又遠到阿媽都唔認得
即係要搭鐵或W3/215X/42C轉鐵?

德田都算好啲 , 轉車站冇咁遠

其實彩盈落九龍灣站唔係好遠
翠屏落觀塘都係
A22就可以學E22x咁行 , 油塘開
麗港公園上觀繞
回程觀繞落嚟直達基孝

A26安達邨開(安泰冇位) , 落到秀茂坪學A26P咁行
咁連樂華邨、彩盈邨都有車啦
 樓主| deal5354 發表於 2023-9-23 22:20 來自手機 | 顯示全部樓層
LHP690S 發表於 2023-9-23 21:27
新方案下 , 匯景啟田去機場點算?
新A22兜到阿媽都唔認得 ,
E22又係兜到阿媽都唔認得 ,

咁四順區搵邊條線去兜?A28 ?
LHP690S 發表於 2023-9-23 22:27 | 顯示全部樓層
deal5354 發表於 2023-9-23 22:20
咁四順區搵邊條線去兜?A28 ?

A29P 未改 , 坐佢囉
縮返去寶林站 , 開多幾班
尚德調景嶺坐E22A
康城就797轉車啦
城巴服務 , 日日退步
 樓主| deal5354 發表於 2023-9-23 22:46 來自手機 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2023-9-23 07:23
睇返樓主新方案話A22改行四彩樂華,但A26重組後都會經果頭,除非換A26四順後直去彩雲。同埋樂華四彩搭A22肯 ...

其實搵A26 兜樂華係好唔順路,應該學N26 咁經完順利落彩雲先岩,無可否認會樂華、三彩一帶去機場車程慢左,但班次就A22密過A26當補償