hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴286P、286X調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴286P、286X調整班次

AVW28 發表於 2023-10-5 11:14 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-10-5 10:20
其實大圍轉鐵呢家野本身就令到青沙部分巴士轉巴士行程好難做起
老實講第一程249X/287X去MOS,就算286C唔 ...

我就算唔講249X/287X,就算係長沙灣返馬鞍山送286C車尾,我搭286X落大圍轉鐵,其實時間上同等下一班車唔係爭好遠。
始終大圍/秦石轉鐵或even 803都太方便。

OT東涌返馬鞍山搭E42轉馬鐵太好用了;搭249X/287X轉鐵,除非係青衣或大角咀我就會咁做,係旺角油麻地既我有87D又點解唔搭。

當然,大圍轉鐵方便係一個因素,但青沙轉乘本身個底真係唔掂,始終都要睇下乘客係新界的出發地。
以我住馬鞍山為例,唔講鐵路,根本上有哂前住港九多區的巴士,青沙有既市區車,除左去青衣和大角咀的,馬鞍山差唔多全部都有。
去深長荔,搭286C或更慢既86C;
去油尖旺,搭87D(甚或有待開辦的87C);
去中上環灣仔,搭681,除非下繁避塞車搭980X。

一句講哂,青沙轉乘吸引唔到馬鞍山人去用,除非:
1. 有九巴的獨營西環/南區線-沙田,或有全日線比馬鞍山係西隧轉車過海(可考慮將287D甚至87E咁改法)
2. 青沙後直落葵芳的全日巴士線,38B非全日線,泥涌條40E行城隧
3. 市區方向次程免費、過海的補差額BBI;新界方向貴轉平有回贈
4. 青沙有直入耀安或亞公角街巴士線
LL3850
12Lane 發表於 2023-10-5 12:06 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2023-10-5 11:14
我就算唔講249X/287X,就算係長沙灣返馬鞍山送286C車尾,我搭286X落大圍轉鐵,其實時間上同等下一班車唔係 ...

我諗唔止馬鞍山,所有送車尾又要等兩個字以上嘅case應該都係後備方案,249X/287X可以大圍轉鐵,280x/900都可以沙中轉車;但送多幾次車尾就會直接放棄,費時失事,最後都係靠番本身客底撐番起條線。學你話齋,青沙個獨市範圍好細,本身好多都有其他線cover,要做得大可能都要等第時市區/人工島有大規模重建同發展先會有起色。
Ricky403 發表於 2023-10-5 12:51 來自手機 | 顯示全部樓層
話說無乜人講其實屯馬綫都令286X去程個盤縮咗
朝早以前顯徑有居民用286X駁腳轉鐵,而家應該跌哂落屯馬綫
至於回程,喺有270B/272E/286C底下,286X有拖卡唔爆九巴就做野,287X遲下因為有272X/287D/W3而減都唔奇🤭平是原罪
巴士的膠 發表於 2023-10-5 21:47 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-10-5 10:20
其實大圍轉鐵呢家野本身就令到青沙部分巴士轉巴士行程好難做起
老實講第一程249X/287X去MOS,就算286C唔 ...

朝早無286C東行嘅時候,饒宗頤去馬鞍山應該係睇吓有無286X,有就上286X,再睇有無249X/287X跟尾,有就青沙駁多程去大圍,無就直接兜六美。去到大圍轉馬鐵/803。

無286X就上40,查有冇85M/89D,無就鑽石山轉馬鐵。

青沙既然做唔到單一路線密車,起碼有回水轉乘等乘客可以自由配搭先掂。例如我由白石角出深水埗,無272P/X起碼都俾人諗吓兜源禾嘅900都照上咗先。
巴士的膠 發表於 2023-10-5 21:52 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-10-5 12:06
我諗唔止馬鞍山,所有送車尾又要等兩個字以上嘅case應該都係後備方案,249X/287X可以大圍轉鐵,280x/900 ...

所以咪話要狠啲成條掟上去。例如依家未有87C,如果一開就恆耀直上青沙,再直出旺角,就唔會有獅隧嘅包袱。
bennyho1004 發表於 2023-10-6 07:29 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-10-5 21:52
所以咪話要狠啲成條掟上去。例如依家未有87C,如果一開就恆耀直上青沙,再直出旺角,就唔會有獅隧嘅包袱 ...

出旺角行獅隧定青沙時間分別不大
平時自己私牌出西九廠都試過哂兩邊路去旺角。結果係平手。旺角去青沙要到美孚加上隧道都唔短。獅隧路程短d,出到青沙行新城市出面唔好行一係大圍不過個迴旋處又係麻煩。所以青沙0優勢
RyanPun 發表於 2023-10-6 08:12 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2023-10-6 07:29
出旺角行獅隧定青沙時間分別不大
平時自己私牌出西九廠都試過哂兩邊路去旺角。結果係平手。旺角去青沙要 ...

市區出口設計差冇得講、但成個青沙package少咗最緊要嘅T4駁沙瀝先係最大問題,T4最快都年尾先動工,另一邊都已經提緊10號11號幹線,但呢邊連幾十年前嘅project仲未搞得掂,依家連走線都要左避右避先上到青沙,啲巴士線兜青唔青沙就後話啦。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
12Lane 發表於 2023-10-6 09:32 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-10-5 21:52
所以咪話要狠啲成條掟上去。例如依家未有87C,如果一開就恆耀直上青沙,再直出旺角,就唔會有獅隧嘅包袱 ...

當獅隧又唔係真係咁慢,我個人就覺得唔需要特別轉行青沙。每條隧道做番佢應做嘅區域,根本就係最好。
kingprowm 發表於 2023-10-6 10:08 | 顯示全部樓層
青衣去馬鞍山,我用緊 249X 去車公廟站轉屯馬,車公廟站入閘平過大圍站入閘
Mercer 發表於 2023-10-6 11:28 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2023-10-5 21:47
朝早無286C東行嘅時候,饒宗頤去馬鞍山應該係睇吓有無286X,有就上286X,再睇有無249X/287X跟尾,有就青 ...

青沙果個轉乘真係唔掂, 好似搭大圍上286X轉272X 去旺角都要比大埔價.

十四鄉準居民 恭喜晒!