hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 十四鄉 東呼再發功
開啟左側

[報刊新聞] 十四鄉 東呼再發功

ahken 發表於 2023-10-15 07:12 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2023-10-12 11:20
14鄉事件,完全反映香港公交營辦商協調系統失敗,最有效還是公交統一化,政府做主導,營辦商全部做配角,連 ...

完全支持啦!咁先公平吖嘛
ahken 發表於 2023-10-15 07:26 來自手機 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2023-10-12 15:43
唔係撐邊一間公司。

九巴中嘅標啲線做成點,

轉乘優惠呢點正正係我地一般市民最需要嘅嘢,我又未去到可以搭兩蚊車,自然會希望有BBI慳錢

屎水部分車費貴過九巴甚至黨鐵亦都唔係咩新鮮事了,因此我更加唔明點解會容許呢個情況繼續惡化落去?

我而家都懷疑十四鄉車費又係貴過哂99同299x(指車程相若嘅路段啦當然)
ahken 發表於 2023-10-15 07:29 來自手機 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2023-10-12 17:00
支持政府出張香港交通月票

同意,咁邊間公司想掠水都可以用呢張月票頂住
932gz6061 發表於 2023-10-15 23:40 | 顯示全部樓層

以為又有咩獨特見解

原來又係膘PR係到洗地

講票價貴,我都想問到底九龍同新界市區區內係厹貴定屎貴

馬市上錦英,87D收緊幾錢話?
UA2892 發表於 2023-10-16 00:01 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-10-16 10:30 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2023-10-15 23:40
以為又有咩獨特見解

原來又係膘PR係到洗地

都唔係第一次見識啦,個post無論關唔關事,都淨係search票價呢個關鍵字再摩打式覆晒佢

JX9097 發表於 2023-10-16 10:32 | 顯示全部樓層

UA2892 發表於 2023-10-16 00:01
97只收$3.7,平過南區3.9 /柴灣 4.0-4.5

98C返到秀茂坪/ 寶達都仲收緊$10.9入坑口比起隔離條去到將南嘅A29P仲貴,又點睇?

根本兩間公司都係一__樣
FY5856 發表於 2023-10-16 11:13 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-10-16 10:32
98C返到秀茂坪/ 寶達都仲收緊$10.9入坑口比起隔離條去到將南嘅A29P仲貴,又點睇?

根本兩間公司都係一__ ...

290 系 $7.2 添,98A 甚至 $6.8
計埋下面轉車站呀嗎,296ACD 297 $5.6 咋
硬係拎最貴嗰條出黎講,就可以無視其他平過 A29P 嗰啲嫁啦咩?

回另一板友,用屎水幾個九龍新界招標區睇
793 過隧道後收 $4.3,但轉車站收緊 $7.8
轉車站係老九平,隧道後屎水平

55 新墟街市收緊 $5.2 但 58M 收緊 $4.8
轉車站就係 $10 vs $9.2
老九平啲

798 大老山同沙鐵往沙田收緊 $6.2,88X 大老山起收 $6
798P 同樣位置係 $7.4,然而 88 係 $6/5.2
老九平啲

富豪東向東行,24 收 $5.6,20 收 $5.9

皇后山線入皇后山既路段唔一樣,比黎冇咩意思,雖然係屎水平啲。
278A 塘坑起 $5.8,78X 磚窰起 $5.6,孔嶺起 $4.4。
=================================
但樓上講屎水中標會斷 BBI,呢樣都係不爭既事實喎。
932gz6061 發表於 2023-10-16 11:53 | 顯示全部樓層
FY5856 發表於 2023-10-16 11:13
290 系 $7.2 添,98A 甚至 $6.8
計埋下面轉車站呀嗎,296ACD 297 $5.6 咋
硬係拎最貴嗰條出黎講,就可以 ...

乜奉旨要有BBI?
RyanPun 發表於 2023-10-16 12:02 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2023-10-15 23:40
以為又有咩獨特見解

原來又係膘PR係到洗地

公道啲講收$4.8都係跟87K啫,係平係貴就自行判斷喇。不過咁、唔記得沙膠定邊度提過,有人指出過沙田區內啲分段其實係貴過馬鞍山區內分段。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬