hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 某交通智庫批評青富苑的招標線出左問題 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 某交通智庫批評青富苑的招標線出左問題

toyl 發表於 2023-10-17 12:34 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2023-10-17 11:54
咁就算要畀城巴,都唔駛兜晒所有屋邨...
最多要求兩巴搞轉乘優惠就可以啦!
...

其實一個島咁多個山頭,點劃條線都係會被無服務到果個山頭話有問題架啦!
一站直出又話去唔到其他屋苑門口,道路設計所限下做多幾度又變翻版N241,所以香港人就係咁難服待
X962 發表於 2023-10-17 12:44 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-10-17 11:12
呀豬呀狗都叫自己智庫。佢篇原文感嘆號當句號,文句累贅,寫果個都唔知係咪弱智嘅。
...

呢個智庫個主席聽聞係屎水站助
居民巴士服務NRX962
Quanta 發表於 2023-10-17 12:49 來自手機 | 顯示全部樓層
X962 發表於 2023-10-17 12:44
呢個智庫個主席聽聞係屎水站助

吓唔係681嚟㗎咩
Fuk19805 發表於 2023-10-17 12:52 | 顯示全部樓層

上面嗰幾位:咩人咪睇咩source囉

望返樓主名就知佢又要不斷repost內容農場喇
IG: mhlam307_photospam
weready0 發表於 2023-10-17 12:52 | 顯示全部樓層
呀豬呀狗都叫自己智庫。佢篇原文感嘆號當句號,文句累贅,寫果個都唔知係咪弱智嘅。
...

寫果個弱智, 轉po果個仲...
我係估唔到呢度真係有人轉po呢個三唔識七嘅page

iPower真係好賺
3bx 發表於 2023-10-17 12:55 | 顯示全部樓層
49定綫真係好差,基本客源都係長宏/長亨/長安去官塘商業區,加少量將軍澳客及佐敦偉業街流水
一程車要90-120分鐘一單,對青富苑來說只係一個停車的位置,對青富苑居民出入無幫助
49M定綫以小巴做都夠,用巴士做係浪費資源,巴士公司無錢賺,乘客等車時間長,唯一好處只是中途站乘客上車機會增加
天空之神 發表於 2023-10-17 13:12 | 顯示全部樓層

...

智褲唔代表佢地有智慧

.
天空之神 發表於 2023-10-17 13:15 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2023-10-17 12:33
呢個 pttthk 一向都係咁,連正常人文筆都好過佢,首相都好過佢。

呢句好哈薯下拎首相黎比較

順帶一提,呢度 好多人都係磚家黎

.
Fuk19805 發表於 2023-10-17 13:28 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-10-17 13:15
呢句好哈薯下拎首相黎比較

順帶一提,呢度 好多人都係磚家黎

首相係啲相嘅Quality好有趣,同埋成日拋書包背RPP,機場線100%要拉機管局落水,其他文筆都尚算正常

好過啲人由朝到晚喺度repost content farm
IG: mhlam307_photospam
oliverlau 發表於 2023-10-17 13:31 | 顯示全部樓層

九巴開一條30分鐘一班的49M,雖然比起249M快捷,但是以49M的班次,走左車尾要等多30-60分鐘 <~~~~ 要等多30-60分鐘?一係收車,一係塞車啫。正常情況,邊有可能等到60分鐘呀....

招標又有咩問題?最大問題係第一點解未開標就有人知,第二係有間公司在自身資源不足下盲搶