hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98E加班
開啟左側

[服務調整] 九巴98E加班

ccchhhuuunnn 發表於 2023-11-17 15:47 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2023-11-17 10:29
咁快收到咁多負皮呀
不過唔係正評多就係事實/道理

唔係有link就啱嘅
自己明目張膽申請篡改歷史邊夠你嚟
不如你自己睇返份RPP
T1係3M
T2係264M/68E
T3係B1/276修改天水圍總站同走線
T4係269B修改紅磡走線
每個T互不從屬,T純粹代表天水圍,各自T內容亦冇綑綁其他T

而265M同264M並唔係同日實施,有真空期,有關係有綑綁就唔會有真空期天才
https://www.districtcouncils.gov.hk/yl/doc/2012_2015/common/committee_meetings_doc/ttc/3647/ttc%282014%29_016.pdf
面嘅就人哋畀,假呢就⋯⋯
唔係拎阿媽屋企張差餉單就話自己熟區嘅

不過唔使spin
265M自己夠客就得
jasonau 發表於 2023-11-17 16:08 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2023-11-17 12:57
297 整體客量跌左十幾%

不過唔信既話你可以出返個email 問下運吉 呢d資類係合法拎得到手的

係真至好講喎....
人地話297「好客」...日日掛住喺咀邊架....
GW5878 發表於 2023-11-17 16:19 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-11-17 15:47
唔係有link就啱嘅
自己明目張膽申請篡改歷史邊夠你嚟
不如你自己睇返份RPP

斷章取義咪就係你呢D人囉
你睇清楚 T1 既附錄二 (即係你條 Link 既第13,14,15 頁)
雖然 T1 係講點樣執 69M 265M 269M 既走線,
T1 文件同時都提出 264M 路線問題以及建議取消 264M,只不過叫你睇另稿 (即係T2)

既然 T1 都有提過要取消 264M ,咁點解唔係捆綁重組呀?

ccchhhuuunnn 發表於 2023-11-17 16:56 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2023-11-17 16:19
斷章取義咪就係你呢D人囉
你睇清楚 T1 既附錄二 (即係你條 Link 既第13,14,15 頁)
雖然 T1 係講點樣執 69M ...

其實呢
就算唔計市區青衣段同荃葵段嘅分別,兜元朗凹頭嘅分別
264M天水圍段行濕地公園路、三湖、天中、天瑞天耀
啱啱好就係改直出後嘅265M,唔會行嘅天水圍地方

佢T1就係話4M重疊
264M咪三湖天市同舊265M/269M重疊
天南同69M重疊,叫你去T2睇264M/68E
新265M有幾多同264M重疊?
段章取義咪呢啲,264M取消冇經過新265M經過嘅地方都入埋265M直出數
你都唔會咁無恥話取消93K可以換298C全日

都係嗰句啦,面就人哋畀⋯⋯
同埋唔好繼續spin,265M冇鐵又夠客咪夠客直出就咪鬼酸人

GW5878 發表於 2023-11-17 17:27 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-11-17 16:56
其實呢
就算唔計市區青衣段同荃葵段嘅分別,兜元朗凹頭嘅分別
264M天水圍段行濕地公園路、三湖、天中、天 ...

之前既 「796B 取消 + 798 開線」以及 「692 取消 + 將荃開線」都係捆綁重組
你會唔會話 796B 同 798 既目的地/經過既地方唔同所以唔會係同一份捆綁建議?
甚至 692 取消同 290 開線都唔係同一日執行,咁唔通又唔係同一份捆綁建議?

同一份 T1 既建議明明有講哂 69M 265M 269M 264M 68E 點樣重組
我係你就冷處理算數,死雞撐飯蓋冇意思

仲要原本呢份野我都搵唔返係你自己送上門比證據我
poondriver 發表於 2023-11-17 17:54 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-11-17 14:52
比起98A/C做緊既醫院客數量
296M功能同重要性都係偏低
除咗返放學,講來講去都係一架小巴裝得落既嘢

不過坦白講我最支持短豬講同95m 合併砌H線連埋聯合醫院

不過我都計唔到數到底會用少定多左車了

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +1 收起 理由
JX9097 + 1 竟然得到潘司機嘅認同
ccchhhuuunnn + 1 英雄所見略同

查看全部評分

JX9097 發表於 2023-11-17 18:04 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-11-17 15:27
幾個問題啦

1. 個人認為 49 得,無理由將工 + 康城 + 坑口做逆通勤唔得

49做緊青衣+佐敦
同長荔深+旺角+九龍城比
比例上點都係前者高
所以298C做逆向...客源上我有問號

ccchhhuuunnn 發表於 2023-11-17 18:19 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2023-11-17 17:27
之前既 「796B 取消 + 798 開線」以及 「692 取消 + 將荃開線」都係捆綁重組
你會唔會話 796B 同 798 既 ...

明明一開波你自己講緊冇咗264M先有265M直出你就滑波變咗綑綁
692將荃 同796B同798都叫做區內有唔少重疊,亦明顯有因果關係有綑綁
264M同69M重疊、264M同269M重疊
而265M自己又同69M/269M有關係
你就拎個頭同拎個尾攞你命三千拉埋冇重疊嘅新265M話綑綁
你要出醜唔阻你啦
GW5878 發表於 2023-11-17 18:27 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-11-17 18:19
明明一開波你自己講緊冇咗264M先有265M直出你就滑波變咗綑綁
692將荃 同796B同798都叫做區內有唔少重疊, ...

你小心D講野,
264M 同新舊 265M 有冇重疊唔係我講,而係你自己 Quote 果份文件 (即係運吉/九巴) 講既

Ref:「由於第 264M 號線在天水圍區內走線迂迴和冗長,且與上述 3 條 M 線的角色重疊,……」
文中 3M 即係 69M 265M 269M,至於「角色重疊」係講緊去大欖
你可以認為 264M 同 265M 本身係九唔搭八,然後再話運吉斷章取義因為 3M 去唔到青衣所以唔應該咁樣放埋一齊
但總之成份文件佢講到「角色重疊」,你都吹佢唔漲

至於我話因為冇左 264M 所以 265M 先有得改快
咪就係因為呢堆改動全部都係出自於同一份 T1 囉

ccchhhuuunnn 發表於 2023-11-17 19:11 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2023-11-17 18:27
你小心D講野,
264M 同新舊 265M 有冇重疊唔係我講,而係你自己 Quote 果份文件 (即係運吉/九巴) 講既

呢啲咪真係段章取義囉
計劃上執行上綑綁唔代表直出個justification係rely on嘅其他改動,例如取消264M
In another word, 264M郁唔郁取唔取消,3M自己都夠重劃勢力範圍令到265M直出有justification
你要鑽牛角尖你鍾意啦
都係嗰句唔好spin,佢夠客咪直出,完。