hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 54區路線加強服務
開啟左側

[小道消息] 54區路線加強服務

AE367 發表於 2023-10-25 09:22 來自手機 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2023-10-25 08:56
最尾一段,運輸署準備容許 50/55/950/955 停華都及吉之島?(或許與 50 升半全日一起實施?) ...

我諗係掛。

其實城巴去年在區議會上都有放風話想50 55 950 955停華都同吉之島。
AE367 發表於 2023-10-25 09:24 | 顯示全部樓層
horivhyc 發表於 2023-10-25 09:07
聽某人講屎唔滿意下晝班次客量

要加?上晝啦

我覺得條55拉返出觀塘道先有機會夠客加班。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
horivhyc + 1 其實剩係加停市中心已經夠資格加.

查看全部評分

horivhyc 發表於 2023-10-25 09:26 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2023-10-25 09:22
我諗係掛。

其實城巴去年在區議會上都有放風話想50 55 950 955停華都同吉之島。 ...
呢個等同56A全日一樣係其中一個大心願黎(之前PLG提及過)
咁樣係咪姐係等同厹好似78X變78C一樣無力阻止屎加停市中心?(但唔同在冇保護網喎)
Time to say goodbye.
busnrail_fans 發表於 2023-10-25 09:46 | 顯示全部樓層

hkcctim2012 發表於 2023-10-25 05:24
56半全日繼續泊天平?定去翠麗?

翠麗呢啲兵家不爭嘅不毛之地就算吧啦
而家仲保到咁多270以外嘅巴士線,而且厹同埋天庭肯找5年前聖經話673港島方向要兜入嚟條數
已經要謝主隆恩
arfung 發表於 2023-10-25 09:47 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2023-10-25 08:35
原來條55多咗唔少客
唔知幾時有機會加班兼行返觀塘道?

62X下繁比258P/267X夾擊,不入屯轉,直達市中心加特快景峰,比著我自己睇到10分鐘內有258P/267X,就算62X有車到都不會上。
258P/267X新都大廈(近市中心)一站隨時落幾十人,加埋景峰客倉,呢批客其實62X重覆左,但普遍大家都唔首選62X。

試過以景峰計,下繁東九同時起步,258P/267X可以比62X快20分鐘左右。
62X下繁集中做VIP區客,市中心客都不算太多,也和258/9D互搶屯轉客。

上繁62P主力市中心總站客,加VIP區客,表現一向算穩定。
0q9w8e 發表於 2023-10-25 09:50 來自手機 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2023-10-25 09:46
翠麗呢啲兵家不爭嘅不毛之地就算吧啦
而家仲保到咁多270以外嘅巴士線,而且厹同埋天庭肯找5年前聖經話673 ...

673兜完冇人上。。
GD1570 發表於 2023-10-25 10:01 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2023-10-25 09:22
我諗係掛。

其實城巴去年在區議會上都有放風話想50 55 950 955停華都同吉之島。 ...

講真,市中心擺明就兵家必爭之地,有乜理由間間54區開出路線嘅巴士公司都停到,但唯一中標者卻過門而不入呢?

況且,以K54依家淨係做54區<>兆康區間都做到滿瀉, 市中心返54區如果有埋城巴喺乘客角度絕對係一件好事,
起碼唔駛吓吓都要經停兆康站(北),計埋上落前前後後可能慳返最多3-5分鐘。

所以運輸署真係無理由唔畀50同55經停屯門市中心的。
你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2023-10-25 10:03 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2023-10-24 20:56
50開20分一班會不會蝕死﹖

950去程加一班,咁979去程幾時可以加班﹖

應該就唔會蝕死嘅,不過仲係咪要死攬住油尖而放棄深長荔就真係要等睇RRP喇...

個人認為20分鐘一班畀啲壓力對家唔係壞事,不過以現行走線嚟講可唔可以回程唔好停美孚呢
GD1570 發表於 2023-10-25 10:11 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2023-10-24 20:14
聽講50大部分時間開20
服務時間好似就跟RIP

OT: 係跟RRP,跟RIP就慘了

回正題:
50係20分鐘一班都合理,始終旺角都唔少客,不過入夜後對家有12分鐘時段,唔知50搶唔搶到客呢...
ricky 發表於 2023-10-25 10:11 | 顯示全部樓層

50提升服務在RPP講過。
55幾時跟住做半全日?
前荃葵青區居民