hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴700仲會唔會開?
開啟左側

[問題] 城巴700仲會唔會開?

neoplan720p 發表於 2023-10-29 01:38 | 顯示全部樓層

James116 發表於 2023-10-29 00:58
一陣又好似54區咁要減969, 先至加到50,56

佢咁嘅風格,  如果開700, 我驚18X,81,82(X),85,720  ...

你預左柴斜、西灣河、鰂魚涌同炮台山呢四個非700服務範圍既區域做炮灰先。

唔見得700有咩咁大吸引力搶到黨鐵客,
最多只係左手交右手,
咁到時舊線客量稍跌,
屎水就有借口減班cut車。

問題係呢堆舊線依然有唔同既獨市位,
700係serve 唔到,
變相開左700又唔會點幫到重組(18X除外)。

就舉一例,
筲箕灣同太古城係多左條所謂特快線去中環(落北角但飛灣仔,其實車程同720唔會差幾遠),
問題係就算筲箕灣同太古城居民肯坐你架700,
西灣河班人依然要硬食720。
咁減左720班,吸引力下降,西灣河班友自然用腳投票。

700開左,但720既定線問題解決得到嗎?
對筲箕灣來講,720依然要用太耐時間先上到公路,
就算有700,都只係去到中環,去唔到灣仔。

同樣情況亦適用於柴小來往筲西。
700的確可以幫小西灣 <-> 筲箕灣提速,
但700又去唔到西灣河同QB,
82同82X重組空間唔見得會大左。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
James116 + 2 + 10 給你一個like

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
cky 發表於 2023-10-29 02:38 來自手機 | 顯示全部樓層
個人都認為 700 唔開好過,宜家北岸車算係咁,講真 18X 加開夜晚換 A12 甩西環仲好。
cx838 發表於 2023-10-29 05:57 來自手機 | 顯示全部樓層
個人黎講,自小港長大,睇唔到700有咩野好處,壞處就𠓗到數都數唔晒,影響原有乘客。城巴係冇資源的情況下,十四鄉都應該棄標,做好自家的港島線先。看看城巴投標路線,都冇一條唔係做到爛,完全唔掂的樣子,比你一兩班滿座又如何?
kay 發表於 2023-10-29 08:35 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-10-29 01:38
你預左柴斜、西灣河、鰂魚涌同炮台山呢四個非700服務範圍既區域做炮灰先。

唔見得700有咩咁大吸引力搶到 ...

呢幾年最大負面因素係灣仔北政府部門慢慢搬走到時比你720 722咩都唔改都係會跌客
700就係咁岩兩個方向都唔停灣仔北

同埋720 722 當你想2拆3
其實720 722唔改再開700都係2拆3
但起碼繞過改720 722受影響乘客問題

世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2023-10-29 08:41 | 顯示全部樓層
kd7941 發表於 2023-10-28 20:05
以前用單門車係咪即係單門車無問題?
既然單門車無問題點解唔全部買單門車?

咁回水機做唔做
最大敵人都係現有模式

落車拍卡係會多左時間
但對巴士公司黎講只係8仔機PROGRAM CHANGE
如果整幾十部回水機
佢自己維護就年年都要洗錢
要考慮既係有咩方案仲會好過依家

又好似巴士站ETA MON
如果唔係政府話資助巴士公司裝
巴士公司會唔會自己走去裝
九巴都叫做政府資助前有係中途站裝
城巴只係個別巴士總站有
中途站以前係無
世界很簡單 人類很複雜
yclam 發表於 2023-10-29 08:41 來自手機 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2023-10-29 05:57
個人黎講,自小港長大,睇唔到700有咩野好處,壞處就𠓗到數都數唔晒,影響原有乘客。城巴係冇資源的情況下 ...

無謂再講“要求城巴放棄十四鄉支標”喇。講呢尐咪盞惹起眾人罵戰之餘,又改變唔到呢個事實。講番700本身,我係城巴有車都攞去做B車、皇后山線、和田線去消滅九巴喇,反正港島區巴士線城巴壟斷哂。700早開、遲開定唔開,對城巴係無影響的。港島居民要搭巴士的,咪要搭城巴。
Choi 發表於 2023-10-29 09:19 | 顯示全部樓層

佢咁嘅風格,  如果開700, 我驚18X,81,82(X),85,720  ...

到時推人上106
新造的人、如鷹展翅上騰。
KE7066 發表於 2023-10-29 09:26 | 顯示全部樓層

969 主要係 1400 前返天水圍同 2000 後出市區減
繁忙時間基本上都係一換一
969A 換 967X
969 特換 969C

你睇返 952 962X 967 呢啲時間同方向開緊咩就知係若然未報時辰未到
唔太關 54 區事

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
James116 + 2 + 10 多謝分享,唔太熟新界仲以為關事.

查看全部評分

ky927 發表於 2023-10-29 10:24 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2023-10-28 21:37
招標設計拉電呢啲以月計嘅野,如果Easter前有成品我會好 surprise。同埋係咪每個站都裝(域多利道唔係咁易 ...

車頭拍卡係無得甩,按例子,域多利道,假設971食43M,971嘅流量都唔會頂閘,咁就車頭算鬼數啦🤣🤣🤣

反而香港仔海傍呢喲大站就梗係落車拍好啲,分分鐘幾條線用
ccicoltd 發表於 2023-10-29 10:27 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2023-10-29 02:38
個人都認為 700 唔開好過,宜家北岸車算係咁,講真 18X 加開夜晚換 A12 甩西環仲好。 ...

如果留得住 2,開 700 我沒意見,反正不見得會用。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2