hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 49M 加班
開啟左側

[服務調整] 九巴 49M 加班

tommy14D 發表於 2023-10-30 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層

JV1376 發表於 2023-10-30 19:37
青富附近大把葵芳車,我諗佢地想要荃灣特快車就真,243M太兜

求其揾43M入去先
荃灣特快青衣南一直都爭取緊
AtrHenu 發表於 2023-10-30 23:57 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2023-10-30 16:36
可能俾埋948呢, 要收既話部YC4270一早返左去

其實仲有個選擇而唔被屯廠收返歸返下,就係轉掛60X或68X套堆非安全帶掛牌走咪一樣可以留底.(而且仲可以繼續被42A,948,102/118/6C班師兄繼續享受V6X服務)
GZ4031 發表於 2023-10-31 00:47 | 顯示全部樓層
關於49M加班呢點
近來其實發現青南線明顯再上升左客量, 948 唔再老調重提, 42A 密車所以尚可接受, 但明顯249X 同X42C 平時冇咁標青既時段都開始識坐滿
49M 加唔加班, 開30定20, 都改變唔到呢一個事實, 甚或去到版友所講既青富青桃樓勞改式循環, 都不會改變呢個事實
基本上呢幾條線既問題只有更加嚴重

我私心認為, 49M 呢類線一路落黎都非常尷尬, 佢既沒有能力開到249M 既密度, 又不可以開得好疏, 太密又唔夠客路, 太疏又唔似駁鐵線
青富苑去青機根本當初就應該用密密小巴處理, 隨時小巴淨係執去青桃樓轉九巴既客都執到唔少錢, 又可以做青桃特快去青機
去葵芳就正如大家所講用43M, 唔係就行去上88C
九巴用黎做49M 既資源解放哂比番948 同249X, 有剩就比埋X42C, 而唔係響49M 半天吊, 中段就燒油運空車

巴士小巴響新區各有長短, 響青富呢種唔係話好似皇后山既scale咁多人需要九巴78A 密密開, 但同時又會加深舊區 (長青)一帶既交通壓力, 就應該優先處理現時爆哂既長線, 接駁線留比小巴開十分八分一班仲著數
hokachung 發表於 2023-10-31 02:56 來自手機 | 顯示全部樓層

43C唔夠多客,無論上下繁都應該兜埋入青富苑,都仲係無客先再諗減班
EW9016 發表於 2023-10-31 08:48 來自手機 | 顯示全部樓層
近排49M 個別班次好似已經頂咗閘
EW9016 發表於 2023-10-31 08:49 來自手機 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2023-10-31 02:56
43C唔夠多客,無論上下繁都應該兜埋入青富苑,都仲係無客先再諗減班

43C 價單低,我諗大執走線,加價有得廢物利用
kingprowm 發表於 2023-10-31 09:20 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2023-10-30 23:57
其實仲有個選擇而唔被屯廠收返歸返下,就係轉掛60X或68X套堆非安全帶掛牌走咪一樣可以留底.(而且仲可以繼 ...

當連 1A, 40X 都可以霸住幾部 V6X 自用,真係唔明點解荔廠就唔可以都留返兩部自用,V6X 屯廠都幾十部啦,俾幾部荔廠都唔得?一定要搶到盡?
樂仔〞 發表於 2023-10-31 10:21 | 顯示全部樓層
3bx 發表於 2023-10-30 16:12
用頭先講單循環已經可以解決不加資源而服務埋青富,只係未必所有人都接受
...

輪椅客問題較大
249M 太多輪椅客 , 單循環容易令輪椅客上唔到車
neoplan720p 發表於 2023-10-31 11:07 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2023-10-31 10:21
輪椅客問題較大
249M 太多輪椅客 , 單循環容易令輪椅客上唔到車

如果用雙輪椅車應該問題不大?

**
講開雙輪椅車,
其實長途線有無必要用雙輪椅車?
長途線遇正兩架輪椅既機率有幾高?
倒不如整返多4個位好過。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
tommy14D 發表於 2023-10-31 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-10-31 11:07
如果用雙輪椅車應該問題不大?

**

之前坐296C 兩個輪椅位都有輪椅