hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為了吸客,城巴有咩方法吸客
開啟左側

[小道消息] 為了吸客,城巴有咩方法吸客

hokwanlam 發表於 2023-11-4 07:16 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2023-11-4 06:44
$800 x 3 / 4 = $600/月

屯門葵芳返工客當一個月返20日(一至五),一日點搭到$30車呀...

所以就係要教啲人點計車費,20*$20=$400,
買月票蝕到入肉啦,要sell緊係唔會係1+1=2咁sell啦,
而家吹夜賓fun,緊係sell多程,sell下油尖旺,港島番大西北,
Sell搭幾程往返既車程,sell番工哩啲睇地區好啦,況且番工都唔係咩好野
12Lane 發表於 2023-11-4 07:18 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2023-11-3 21:19
睇出行方式,一個月22日工作,以50車費計一個月車費大約$750,
800蚊月票唔夠cover,不過計埋星期六日,以 ...

視乎你係講緊去邊道,深長荔 同 旺佐尖已經係兩個level啦。前者大多數情況都唔駛買月票,亦都冇咩必要特登綁死自己計到咁盡
後者就兩睇啦,尖沙咀直接全月通淨係番放工已經賺,月票就還好啦不過要每程都巴士轉巴士都唔係人人想。

至於假日,除非你好有規律咁出行,如果唔係好難計得到,我諗好多人去計買預繳式都係第一步先計番放工日子抵唔抵,如果齋計番放工都回唔到本個誘因相對細,計埋差幾十蚊就得嘅。

12Lane 發表於 2023-11-4 07:27 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2023-11-3 22:01
係巴士討論區入面既巴士迷眼中得巴士冇鐵路,所以冇將全月通放係眼內

唔洗諗到咁極端嘅,全月通班客好多時都係巴士搶唔到。兩種客路好難比較,各有千秋。
你公司一分鐘都唔遲得,又唔想提早咁多出門嘅基本上係揀鐵架啦,揀得鐵又長途都只會用月票先會抵。
加上67A咁嘅服務同走線仲未好有競爭力,下下轉車都好難有競爭力。

le914 發表於 2023-11-4 07:33 | 顯示全部樓層

一張屯門南昌全月通加強版,只係盛惠$525。

要駁去荔枝角至旺角站,每程補番$3.6,20日返工40程車都只係另加$144,即總費$669。

去油麻地及佐敦站,每程補番$4.3,20日返工40程車都只係另加$172,即總費$697。

或者柯士甸 / 尖沙咀站出閘,就買屯門紅磡全月通加強版,只係盛惠$615。

港鐵全月通全面cover屯元天,更加切合普遍屯門居民公餘時間的活動範圍。

我諗九巴月票,都係對東九、港島返工,或者巴迷吸引力大啲啫。
hokwanlam 發表於 2023-11-4 07:35 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-11-4 07:18
視乎你係講緊去邊道,深長荔 同 旺佐尖已經係兩個level啦。前者大多數情況都唔駛買月票,亦都冇咩必要特 ...

正正因為人第一個會計係番工放工,咁要sell就唔好sell哩啲,仲要其實齋番工放工,過海就會有優惠既,其他打個和,什至月票仲貴,
要sell就sell多程,原來放工會出街食飯行街,原來星期六日會去行山shopping食好野,
哩啲先係月票重心所在,當然都會票/全月通個類都係啦,
要拎係拎一啲人唔會諗/諗唔到既野,人地諗到洗你九巴擺廣告講咩,

舉下例,好似番荃葵,放工去油尖旺食飯,
我覺得好好sell
12Lane 發表於 2023-11-4 07:45 來自手機 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2023-11-4 07:35
正正因為人第一個會計係番工放工,咁要sell就唔好sell哩啲,仲要其實齋番工放工,過海就會有優惠既,其他 ...

荃灣、葵芳,放工去尖沙咀食飯,你問我打到呢到幾十秒都諗唔到搭咩車去好啦。荃灣有條擦邊嘅234X?要過海飲杯野要搭咩?小弟不才又諗唔到啦,各位指教下。
巴士月票係有佢限制,就係網絡唔consistent,你住果度去市區A點B點係好嘅,但A同B之間有咩交通真係有時好難搞。

所以呢個都係regularity 嘅問題,你係要預見到自己一個禮拜五日有一日要出去食飯,你先會計埋哩條數,同樣係果個問題,就係番放工外嘅行程好多時都預見唔到,有時多有時少。

咁所以點解齋計番放工一定係快靚正,我唔理中間搭咩車,齋出入果兩程回本我除此之外想搭咩車都得。

JH_LE4612 發表於 2023-11-4 07:52 來自手機 | 顯示全部樓層

KU_7002 發表於 2023-11-3 23:04
早排50試過頂閘,不過係因為屯公炒車搞到九巴斷纜

咦,咁即係大家識得有呢條線啦,只係選擇唔搭佢...而唔係知名度低所以載空喎...

佢竟然冇sell自己旺角特快,嚇下生客都好呀...定係對路況太冇信心所以先唔肯講呀?
hokwanlam 發表於 2023-11-4 07:55 | 顯示全部樓層
le914 發表於 2023-11-4 07:33

要駁去荔枝角至旺角站,每程補番$3.6,20日返工40程車都只係另 ...

冇錯,sell就係sell哩啲,但問題係你要睇對象,唔係一尾死咕咕車費,
要對比港鐵,車費冇咩著數,就要sell車程,1程vs多程,
搭港鐵要轉車,轉輕鐵轉鐵巴,九巴有月票一程過,九巴就sell一程,
城巴冇月票少轉乘,九巴就sell月票轉乘,

之前係網上睇到第一城站地鐵sell出九龍東,人地用89C時間45分鐘,
事實89C係周不時係繁忙時間做緊既數字黎,港鐵冇跨大喎,
不過總有人受,覺得89C全天候都一定慢過地鐵,希望師兄明白哩個例子
shakugan2005 發表於 2023-11-4 07:58 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2023-11-4 07:35
正正因為人第一個會計係番工放工,咁要sell就唔好sell哩啲,仲要其實齋番工放工,過海就會有優惠既,其他 ...

全月通都包荃灣西站,最多未再計多幾日要補多幾蚊出其他站,邊會日日都話要行街食飯搭到$800? 不如sell個個星期都要去馬場潮聖咁就要買九巴月票搭868啦

12Lane 發表於 2023-11-4 08:02 | 顯示全部樓層

le914 發表於 2023-11-4 07:33

要駁去荔枝角至旺角站,每程補番$3.6,20日返工40程車都只係另 ...

所以係好明顯見到過海同東九客係多月票客。

車程/出入車費都賺晒,已經唔洗再計婆乸數。
出入沙田嘅263/269D都已經偏少。