hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵全月通加強版一問
返回列表 發新帖
開啟左側

東鐵全月通加強版一問

hkboy8642 發表於 2023-11-16 09:33 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2023-11-16 09:18
其實港鐵唔係撻一句科技上八達通再冇咁多code space去整多張月票   咪答到囉
(再補充 咁又冇理由要張月 ...

包埋過海,會影響埋地鐵果邊嘛,票種轉乘會變咗金鐘起再75折,地鐵咪冇得收過海費
toyl 發表於 2023-11-16 09:45 | 顯示全部樓層
hkboy8642 發表於 2023-11-16 09:33
包埋過海,會影響埋地鐵果邊嘛,票種轉乘會變咗金鐘起再75折,地鐵咪冇得收過海費 ...

重點係佢自己有數據知道幾多客,加價又拆票種的話,月票差價連本身金鐘去其他站75折未必平得過新定價的話,真係搞嚟都無謂

正如頭等…東鐵過海最大用處就係過海頭等附加費變曬金鐘起計掠盡佢
kei_hk 發表於 2023-11-16 09:47 | 顯示全部樓層
winwind 發表於 2023-11-16 07:00
多做多錯 少做少錯 唔做唔會俾市民鬧

根本現時的月票﹐已經唔配合時代轉變﹐應該來一個大改革。
但係無有權有勢的人睇得通(即係一眾議員/地區人事)﹐無人在社會發聲。

以前﹐路線少網絡細﹐轉線去其他地方的機會﹐比現時為少。

但開了多條線/延長多條線之後﹐乘車轉線去其他新地方吸引力增加﹐仲係保留「以線為本」的月票﹐真係有點過時。

月票應該改為以「車費為本」去制定﹐不再限死某些路線才有月票優惠。

推出幾款不同票價的月票﹐以cover不同長度(收費)的乘客需要。

例如(以下價錢只供講解之用﹐非實際建議/收費) :

$400 的月票﹐每日乘坐$7或以下的路線﹐超出 $7的車程就補差額。
$500 的月票﹐每日乘坐$9或以下的路線﹐超出 $9的車程就補差額。

月票可以跟現時一樣﹐每月首天去到最後一天﹐亦可以係連續30天有效(任何一天開始生效)。

為避免長程乘客將車程拆散﹐使用較平的月票﹐可以加入限制﹐同站出入就要等候10-15分鐘才入閘(否則月票唔會生效)。
又或者限每日的車程次數。

出幾多款﹐有什麼使用限制﹐就留番MTR自己慢慢研究。
當有新月票出現﹐都會票亦可以取消。

sunhoo 發表於 2023-11-16 09:58 | 顯示全部樓層

winwind 發表於 2023-11-15 18:10
佢唔知set幾錢定價好 價格要有競爭性 九巴都有月票啦 都唔明佢分咁細為乜

...

跟現時尖東版嘅折讓比率定價囖
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
HHHyyMM 發表於 2023-11-17 11:01 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2023-11-16 09:18
其實港鐵唔係撻一句科技上八達通再冇咁多code space去整多張月票   咪答到囉
(再補充 咁又冇理由要張月 ...

好明顯呢個唔係原因, 你就咪迫人hea答啦
可能要計過條數, cover多左可能月票會貴左, 貴左又會趕走想平既客。求其整多張月票又未必有咁多客要。

kei_hk 發表於 2023-11-17 11:48 | 顯示全部樓層
HHHyyMM 發表於 2023-11-17 11:01
可能要計過條數, cover多左可能月票會貴左, 貴左又會趕走想平 ...

所以﹐MTR的月票應該要改革﹐由「以線為本」改為「以票價為本」﹐不再規範用於指定路線車站之上。

lsc04d11 發表於 2023-11-19 21:25 | 顯示全部樓層

HHHyyMM 發表於 2023-11-17 11:01
可能要計過條數, cover多左可能月票會貴左, 貴左又會趕走想平 ...

嗰陣都會票唔入得張卡 呢個都唔係理由之一咩?
(除左俾人揀入新界就計全程唔扣一程呢個理由外)
另外亦都係好想日票都玩八達通 咁就唔洗俾程輕鐵/巴士錢去屯門兆康天水圍元朗站

同埋 我都係幫港鐵諗一個
”一句即刻令對方接受(收聲)嘅原因”者(類近 一句激嬲女友系列)
唔代表我絕對認同
kei_hk 發表於 2023-11-20 11:59 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2023-11-19 21:25
嗰陣都會票唔入得張卡 呢個都唔係理由之一咩?
(除左俾人揀入新界就計全程唔扣一程呢個理由外)
另外亦 ...

都會票要獨立車票﹐同系統無法分辨用家想用/唔用都會票有關。

多數情況下﹐用都會票都會係過海的車程。

但係﹐當乘客唔需要過海﹐又或者係短程過海(eg. TST <> 金鐘)。
當都會票唔係獨立車票的情況下﹐使用八達通時﹐究竟應該扣都會票一程? 還是正常扣車費?