hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴84M、284減班
開啟左側

[服務調整] 九巴84M、284減班

天空之神 發表於 2023-11-21 13:32 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2023-11-21 09:41
我心目中最理想會係 2B 富山-竹園-龍翔道-大埔道-深水步-長沙灣-荔枝角-龍翔道 循環線呢個玩法飛 ...

竹園有客 2B 就唔會咁慘,獨市黎

反而慈雲山富山加埋鑽石山黃大仙或者會揸到客出黎

.
sq285 發表於 2023-11-21 13:41 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-21 13:11
正如N年前咁講博乙秦班客要行多兩個山頭
同取消左條線根本無分別

單做秦石同沙角乙明去觀塘嘅80X
就算拉埋上新田圍,需求點睇都撐唔起20分一班

咁你有咩高見?

康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
toyl 發表於 2023-11-21 14:00 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-11-21 13:32
竹園有客 2B 就唔會咁慘,獨市黎

反而慈雲山富山加埋鑽石山黃大仙或者會揸到客出黎

竹園有電梯塔之後,2B疏到行落去搭鐵都快過等車……
其實響沙田拗道小巴站清空之後,2F係有條件改行黃大仙道、雅竹街再返樂富原線,咁就有機會同2B解開死結合拼啦……
Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-21 14:29 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2023-11-21 13:41
單做秦石同沙角乙明去觀塘嘅80X
就算拉埋上新田圍,需求點睇都撐唔起20分一班

換個角度睇
總有D線可以類似219X既方式存在到

如果要對沙乙博條條線都搞
咁最起碼以80X既客量都未排到佢
例如上面講85A反轉行既話
留返80X直達老隧都事關重要
而唔大執走線下
我寧願先試下有無機會做到埋威院後門好過

就算堅持非要大洗牌不可既
咁乙博秦行多一個山頭都夠趕客啦
唔使行多兩個山頭咁興奮掛?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
天空之神 發表於 2023-11-21 14:30 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2023-11-21 14:00
竹園有電梯塔之後,2B疏到行落去搭鐵都快過等車……
其實響沙田拗道小巴站清空之後,2F係有條件改行黃大 ...

咁黃大仙交比 3C 214

然後上慈雲山班轉乘客迫哂落一條線度?
.
12Lane 發表於 2023-11-21 14:49 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-11-21 09:13
80X當年如果改得成掟去觀塘山
今日應該就唔洗面對改唔改都係等死問題
本身無縮線但爆多兩條88 88X

89根本係自己做死,完全唔係冇客,下繁仲可以雙向坐滿客。
不過交通狀況始終係弱點,你話大西北堆長途線塞兩個字都叫做影響唔算大,沙田東九線咁樣塞一塞不如直接搭鐵到埋;唔做呢班客,呢班客都有腳走去搭鐵,所以九巴可以選擇頹做與否。
12Lane 發表於 2023-11-21 16:01 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-21 13:11
正如N年前咁講博乙秦班客要行多兩個山頭
同取消左條線根本無分別

80X上繁客係夠嘅。
但非繁時只留一條89B去觀塘,個問題好似已經少左好多,最少80X個角色變得有彈性。相反搞短89B個影響係大,間接地係連新翠門口個站去觀塘都放棄埋,焗人行去搭80。
獅隧個優勢範圍本應都cover到沙乙博同秦石。不過似乎九巴係想89B成條殺,繼續大玩大老山轉乘概念,咁冇得講,望下T80就明,大圍友點會想同你上大老山。
Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-21 17:13 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-11-21 16:01
80X上繁客係夠嘅。
但非繁時只留一條89B去觀塘,個問題好似已經少左好多,最少80X個角色變得有彈性。相反 ...

如果做黃大仙定老隧轉車站
咁我寧願揀後者
當然留89B既好處係保留有整去東九既服務
但始終條線近十年既狀態一直比80X差
點計都係留條好打D既較著數
新翠>觀塘道反正唔甩都甩左
要做都留俾四美拉長直出時段算
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
pch_yeung 發表於 2023-11-21 17:38 | 顯示全部樓層
堆獅隧線可能要等"N年後"轉車站啟用就會大重組
1181174166 發表於 2023-11-21 18:48 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-11-21 14:30
咁黃大仙交比 3C 214

然後上慈雲山班轉乘客迫哂落一條線度?

竹園同黃大仙上慈雲山兩個問題,結論就係拉2B去富山兼竹園特快

而3B/3M/21合併,不如正正經經殺哂3B/21倒落5C/X/P、慈沙、2B算