hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 287P更改行車路線
開啟左側

287P更改行車路線

hihiman 發表於 2023-11-23 22:19 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2023-11-23 15:32
俾一眾在西九龍政府合署返工班運輸署職員用😂

否則而家B1 放題, 大西北全部脫班的情況, 凱婷就會立即見到架了
castanopsis 發表於 2023-11-24 00:25 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-11-23 20:36
奧運掃到凱婷嘅寫字樓嘅規模隨時仲細過何文田。
就算係近住“五站交匯”嘅御金國峯果堆辦公室,
去奧運油 ...

同意
最弊巴士公司為咗做大角咀,搞到啲特別線發揮唔到應有功能
287P已經算係正常,281E/287D所謂特快效果真係令人側目
TYChow 發表於 2023-11-24 01:33 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-11-24 00:25
同意
287P已經算係正常,281E/287D所謂特快效 ...

其實「紅巴」好學唔學,根本就係濫用咗荔廠41A「旺角匯豐左轉入新界」,就以為係快咗,但其實係要視乎巴士路線嘅目的地㗎!

彌敦道沿途大部份地方入沙田,如果行大埔道(加龍悅道入獅隧),根本就快過青沙,故此青沙喺九龍嘅優勢區域,應該係渡船街、荔枝角道及東京街以西,但係「凱婷」姐姐同西九龍嘅「地區代表」又能否掌握填海區上有幾多人要入新界返工?

不過喺2019年之後,乜鬼都變晒,區議員又轉人,「凱婷」班手下又轉人,之後又肺炎疫情客量下跌,有啲就甚至移民,結果就好多人際網絡都斷咗。

而巴士公司喺鐵仔「屯馬開通」、「紅磡過海」之後,沙田區Cut車多過食飯,甚至俾人形容做「屯門公司」。

有一段時間甚至連巴士公司公關部去攪「乘客聯絡小組」都怕咗班「沙田區巴士迷」!黃埔花園嗰次就係例子,連我都要用「車務分區」劃界先至可以提到280X及尖東「死車」阻路影響巴士行進嘅問題,巴士公司如此對待沙田區乘客,想提意見講青沙都好難!

當以上種種情況出現,加上欠人收車情況嚴重,而勞動力短缺,請極都唔夠人,連286X、287X都可以俾人Cut車,W3都要出盡「九牛二虎」之力先至開得返,青沙公路巴士線根本就無從發展!

而車長加人工的話,乘客車費過兩年之後就一定要加價嚟填數,咁大家又制唔制呢?既然「屯馬開通」、「紅磡過海」咁「興奮」嘅時候,倒不如「信奉」返「拜鐵路教」仲好過啦!
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
s3n370 發表於 2023-11-24 03:31 來自手機 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2023-11-23 17:33
其實「紅巴」好學唔學,根本就係濫用咗荔廠41A「旺角匯豐左轉入新界」,就以為係快咗,但其實係要視乎巴士 ...

匯豐轉左“特快”擺明係收多幾蚊嘅藉口。
撈多幾個客先至係主菜。

直去上大埔道的話,頭段都係袋番正線嘅客,
上到深水埗嘉頓大有可能都係撬走自家86系嘅客,無乜新客落袋。
大角咀堆寫字樓就唔同,無呢D特班嘅時候,
正路都係經旺角甚至係火車站轉車。
九巴有機會一蚊都無得袋,D返工客又轉接。
當呢個位同東涌線有少量重疊嘅青衣巴士都撈到客果陣,
優勢更大嘅青沙線就更加無得輸。亦都真正方便到搭客。

另一重點係位位upgrade多一蚊,一車咪頂多百幾銀。
同樣資源撈到十個新客已經有呢個數。

不過大角咀只係繁時先至出到客,全日就窄D啦。
castanopsis 發表於 2023-11-24 11:03 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-11-24 03:31
匯豐轉左“特快”擺明係收多幾蚊嘅藉口。
撈多幾個客先至係主菜。

收多幾蚊唔係問題,但要物有所值
大角咀堆偽特快,車程無減少,大角咀自己又無乜客,結果得半車客上公路
無論係乘客角度定商業角度,都無乜意思

如果想upgrade+搶新客
下繁開車跟215X上公路,尖東尾站直飛 馬鞍山/大埔/第一城,效果好好多
本身新界東唔少住宅區,東鐵屯馬唔就腳
但尖東出發,真係無任何reasonable既alternative

Ricky403 發表於 2023-11-24 12:18 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-11-24 11:03
收多幾蚊唔係問題,但要物有所值
大角咀堆偽特快,車程無減少,大角咀自己又無乜客,結果得半車客上公路
...

182X 373行埋紅隧有得用巴士專線打尖就話爽姐
尖東出發,行漆北定康莊道都係未上公路先塞你一輪,去到公主道又開始塞九龍塘,唔慌唔開胃
返城河東要撬番走落咗屯馬綫班客,都係難啲啦,到時連客源都未必夠儲每晚20分鐘一班

87E行埋旺角太子,經獅隧直飛耀安錦英,正正常常,實夠客源,牌面上可以好好客㗎,咪又係開得一班無人敢等
呢類九龍出發嘅特別線弊病從來都係喺啲塞車位開一班起兩班止無定向到站多過走線有缺陷
Ricky403 發表於 2023-11-24 12:23 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-11-24 00:25
同意

要講真正嘅大角咀怪胎其實黎黎去去都係36X姐
但條線尖麼開18:00 18:30,好老實就算匯豐左轉跑西廊美孚掉頭,都睇唔到可以多幾多客
281E 287D變相抽彌敦道尖沙咀資源去做大角咀都預咗,大角咀明顯係多咗人返工叫比同鐵疊有得做下
其實都係地區每次改線都要死留彌敦道繼續有咁多班車姐,無計多謝班議員成功爭取啲線搞到兩頭唔到岸
Ricky403 發表於 2023-11-24 12:30 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-11-23 15:00
查實條線客量如何?
近年開咁多大角咀凱婷概念股(93P/241X/X970/272X/281E/287D等)
好似無乜邊條真係靠大 ...

新東大角咀有客㗎,不過W3同272X南行周不時聯合到青沙,結果一架滿一架吉咁落大角咀咁解
241X做長安尾站來往大角咀就真係先天無乜優勢,阿國王同willia又唔係返大角咀,幫唔到條線啲乜🤷🏻‍♂️
drbean7218 發表於 2023-11-24 12:33 | 顯示全部樓層
同意

巴士公司無從980X/981P的成功, 去做往後青沙路線規劃。

做大角咀方向是正確, 但一定要放棄彌敦道。

e.g. 放工一是揾車在中港碼頭開/ 西九龍站開掃落去大角咀上青沙。唔是尖麼開, 漫遊油尖旺先去大角咀。

andy92 發表於 2023-11-24 14:02 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-11-24 12:23
要講真正嘅大角咀怪胎其實黎黎去去都係36X姐
但條線尖麼開18:00 18:30,好老實就算匯豐左轉跑西廊美孚掉 ...

281E, 287D 其實可以試下

做尖東 > 中港城 > 大角咀 > 青沙

俾多個選擇尖咀客,唔駛慢碌彌敦道