hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運A41/A42/A46重組
開啟左側

龍運A41/A42/A46重組

流星☆雨 發表於 2024-1-2 22:39 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2024-1-2 16:19
如果條E47X客量再唔掂,就要靠白石角了,反正E41已被完善了。

調返轉啦,如果要推人上A47X,先應該改E41入科學園,甚至學埋對面海公司,拆埋晒啲E41A E41B,咁就包保胡混條數由治及興啦!
趕客路上 理_得你
FBI2 發表於 2024-1-2 22:47 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2024-1-2 22:39
調返轉啦,如果要推人上A47X,先應該改E41入科學園,甚至學埋對面海公司,拆埋晒啲E41A E41B,咁就包保胡 ...

老九真係睬你都傻,咁做分分鐘盤數仲爛過而家。
流星☆雨 發表於 2024-1-2 23:05 | 顯示全部樓層
Eddie 發表於 2024-1-2 21:50
白石角有272X/900去青沙叫五飛都已經唔錯

都唔講大學站嘅戰術價值住,272X同900都係半全日兼且疏車,而且飛機客對轉乘接受度低過其他客...
趕客路上 理_得你
12Lane 發表於 2024-1-2 23:36 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2024-1-2 23:05
都唔講大學站嘅戰術價值住,272X同900都係半全日兼且疏車,而且飛機客對轉乘接受度低過其他客... ...

拉條A46咪又係得半日,有好大分別咩。
雖然可行性好低,但點解成日有人話回復A41主幹沙中直出作為逃生門?就係至少可以喺我等唔到A42/46果陣用最快方法去到市中心,再轉的士又好其他車又好快快手番屋企。
2076 發表於 2024-1-2 23:55 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-1-2 10:11
你肯定 A41 唔入沙中就無能力開全日 30 分一班?

況且呢段時間如果真係開緊咁多加班車,同樣車數已經可以 ...

我個人唔認為沙田應該 30 + 30 instead of 20 + 60......

沙中現時係順向時段 40 + 40,逆向時段 30,變 A46 冇得用 12.8 米車之餘,仲要得 30 分鐘一班,不足以應付需求。A41

理論上,A41 沙中之後停埋美林外圍上落公路,A46 幫 A41 兜秦石海福,美輝街留比 A42 做,唔駛兜美林總站,班次會係最接近現時的安排。

A41 順向時段 30-40,逆向時段 60,A46 順向時段 30-40,逆向時段 60,A42 只開順向時段,加班做 30-40,應該係龍運最希望見到的結果,埋單唔太需要加車。
抗議962B重組
還我962全日服務
straysheep123 發表於 2024-1-3 00:49 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2024-1-2 23:55
我個人唔認為沙田應該 30 + 30 instead of 20 + 60......

沙中現時係順向時段 40 + 40,逆向時段 30,變 ...

咁不如A46去秦石唔入沙中
A42廣黃仲要去埋美林觀感太差,去埋海福真係極限
tkf_2005 發表於 2024-1-3 02:46 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-1-2 23:36
拉條A46咪又係得半日,有好大分別咩。
雖然可行性好低,但點解成日有人話回復A41主幹沙中直出作為逃生門 ...
回復A41主幹沙中直出作為逃生門

.

同埋留番後路比龍記一再爆煲,

可以直接開機場-沙田市中心短棍,

兜哂班客上車落左沙田再算,

再者青沙都仲有其他沙田線補底,

機場果邊執一執開車時間,

做到A41/A42/A46/A41P 非繁唔洗等多過十五分鐘

HM3044 發表於 2024-1-3 08:39 | 顯示全部樓層
Togepi 發表於 2024-1-2 12:36
但實際就係a46火炭同源禾路客量完全不似預期, 好幾次見到經過瀝源, 車上面少於十個人
...

特工講到沙中咁重要;就算a46火炭源禾出唔到客,一個沙中就塞返滿啦
咁a41疊埋心水做秦石新翠好過
286X 發表於 2024-1-3 10:30 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2024-1-3 10:34 來自手機 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2024-1-3 08:39
特工講到沙中咁重要;就算a46火炭源禾出唔到客,一個沙中就塞返滿啦
咁a41疊埋心水做秦石新翠好過 ...

其實呢!講黎講去個重點你要唔明就唔明架啦!

a41呢架有3水客叫苦中

原本a41做緊一堆a42,a46要快唔想兜的街坊,沙中直出的6蚊轉乘免費,剩係俾a41全費

a41養左一堆沙市沿線街坊,一站直出,呢架要佢浪費多10-15分鐘,兜大圍,仲要上唔到客都要行果條路!

a41原本搭開第一城街坊計好曬數,呢架要佢兜到大圍先上公路,轉投a41p,加重左a41p負荷!同埋要預好時間落去等a41p

你呢架係到講疊埋心水做秦石新翠,呢架係沙市點都係兜大圍四美或秦石內新翠,沙市根本都唔會受呢套,需然我都好想沙市食下兜路感受,重點係胡混無車又要做,最大提供服務係
佢,佢都陪td癲就真係膠!根本上要陪兜要提供車數分分鐘仲大過還原走線,秦石同新翠交俾a42係最好!