hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴21減班
開啟左側

[服務調整] 九巴21減班

S3BL100 發表於 2023-11-29 22:39 | 顯示全部樓層

henryfung1515 發表於 2023-11-29 08:10
一條20變2條10咁梗係好事,但事實係只會不斷減班。九巴唔想做市區線係人都知,除非重組完條線10蚊,咁都 ...

做大一兩條密線,起碼確保跟足表列班次開,10 分鐘之內有車

打散 5 條 30 分一班,同你玩每 30 分鐘五部車一齊到站都得,趕完客之後同你條條減返落 60,或者取消四條剩返一條 30 分一班都仲得

係大家先咁天真,寧願等半粒鐘一班咁耐都要多幾條線擺出來做 show,實際服務水準係點就唔理,只求精神勝利

fb.com/scientisthk2usa/
henryfung1515 發表於 2023-11-29 23:22 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-29 22:39

打散 5 條 30 分一班,同你玩每 30 分鐘五部 ...

如果做得大一兩條密線而九巴唔會陰乾嘅,我舉腳贊成。但現實係九巴見平線就會陰乾,跟本無心做市區線。
或者咁講,你點樣肯定九巴會肯同你密車?係有前科嘅前提下,幾條線疏車起碼我都有幾條線揸起手,好過去換一條將來唔知會唔會被陰乾嘅密車線,到時喊到無謂。

1181174166 發表於 2023-11-29 23:31 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-29 22:39

打散 5 條 30 分一班,同你玩每 30 分鐘五部 ...

一條線6班車變一條線2班車
請問後者架巴士係咪三層高?
S3BL100 發表於 2023-11-29 23:43 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-11-29 23:31
一條線6班車變一條線2班車
請問後者架巴士係咪三層高?

條條都同你開 25-30 分一班,趕完客之後唔夠載都變夠載囉

呢個結果大家係咪好想見到?
henryfung1515 發表於 2023-11-29 23:47 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-29 23:43
條條都同你開 25-30 分一班,趕完客之後唔夠載都變夠載囉

唔想,但你點樣肯定九巴得一條嘅時候會做密條線而不被陰乾?
1181174166 發表於 2023-11-29 23:54 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-29 23:43

趕去邊?
我搭巴士要就腳有位坐,要密嘅我識搭鐵
S3BL100 發表於 2023-11-29 23:57 | 顯示全部樓層

henryfung1515 發表於 2023-11-29 23:47
唔想,但你點樣肯定九巴得一條嘅時候會做密條線而不被陰乾?

密車線主導,載客率都唔容許減班啦
S3BL100 發表於 2023-11-29 23:59 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-11-29 23:54
趕去邊?
我搭巴士要就腳有位坐,要密嘅我識搭鐵

你覺得一般正常乘客決定搭咩車既過程係黑白之分,想就腳有位坐就一定唔會介意等 25-30 分一班車,唔理咩班次都會照坐?
1181174166 發表於 2023-11-30 00:02 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-29 23:59
你覺得一般正常乘客決定搭咩車既過程係黑白之分,想就腳有位坐就一定唔會介意等 25-30 分一班車,唔理咩 ...

真係會
ETA見要等下咪附近坐下行下先搭車

如果等都唔想等,你條巴士線無5分鐘一班都搞唔掂

1181174166 發表於 2023-11-30 00:06 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-29 23:57
密車線主導,載客率都唔容許減班啦

本身唔夠客,何解會頂閘?

唔就腳都會倒咁啲客,兜返啲位又倒咁啲客
10架車cut剩6架都唔頂咪可以繼續減