hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃全日分拆277X以回應地區訴求
開啟左側

[小道消息] 九巴計劃全日分拆277X以回應地區訴求

horivhyc 發表於 2023-12-1 21:20 | 顯示全部樓層

如果277X分拆要拉埋277E落水既話
咁清河就好自然變成259D/62X翻版,尾站分分鐘變頭站
清河既人會受?

不過,剩係知俾天庭撤回,但冇提及過分拆詳細内容,點講都係一個大問號
P.S.我個人私心就想277E上水直出,而家兜兩次雞嶺,觀感確實唔多好

Time to say goodbye.
ATENU135 發表於 2023-12-1 21:54 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-12-1 21:15
「一拆二」大家當然擔心唔夠客;
但如果係「二拆三」,其實已經解決咗唔少現存問題,兼風險上已經低咗唔少 ...

根據上面嘅說法
似維持兩條
係277E拉去聯和墟,上水直出
277X太平開,經清河,百和路,華明
而唔係二拆三
(如小弟理解錯誤請指正)
ATENU135 發表於 2023-12-1 21:57 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-12-1 19:29
自拆邊有咁多客
大家都唔使掘頭路自轉
唔計時間,淨係計觀感已經好好多

唯二好處應該係上水直出同百和路有車

但聯和墟仍有少少兜去上水返轉頭嘅feel

未必好過而家
畢竟上水圈同雞嶺都唔野小
ricky 發表於 2023-12-1 22:16 | 顯示全部樓層

分拆有無機會去填補嘉福邨無全日車去東九龍?

前荃葵青區居民
s3m89 發表於 2023-12-1 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2023-12-1 15:40
累到官員狽鑊嗰條非招標線係78A?

如果逢紅必緊,逢黃必鬆,班財金kol見到之後會不會再次出post批評城巴? ...

若果再嚟逢紅必緊,逢黃必鬆,黃又冇足夠車隊人力資源滿足招標服務市民,咁真係要去申訴專員公署投訴運吉。
neoplan720p 發表於 2023-12-1 22:25 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2023-12-1 21:54
根據上面嘅說法
似維持兩條
係277E拉去聯和墟,上水直出

係,但樓主寫嘅標題講到係277X一拆二,
無講關唔關277E事(咁唔講就assume佢唔關事啦?!

但如果維持兩條,
咁聯和墟基本上無著數過,
而祥華係咪要行天橋過百和路上、落車,更加係未知之數。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
ATENU135 發表於 2023-12-1 22:29 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-12-1 22:25
係,但樓主寫嘅標題講到係277X一拆二,
無講關唔關277E事(咁唔講就assume佢唔關事啦?!)

咁我嘅評論係針對上面消息的方案
277X一拆二唔知老九遞上去嘅方案內容,不評
kay 發表於 2023-12-1 22:31 | 顯示全部樓層
當年要277E唔要277P
百和路同馬會道兩邊中間都無全日東九車
十年前叫人去華明轉車
依家玩填窿唔似九巴性格

不過見56A咁打橫黎要封門口都應該
但曲線證明城巴係北區有存在價值
世界很簡單 人類很複雜
ccchhhuuunnn 發表於 2023-12-1 23:06 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-12-1 22:31
當年要277E唔要277P
百和路同馬會道兩邊中間都無全日東九車
十年前叫人去華明轉車

時代會轉
區域性重組仲係全區獨市咪叫人轉車
而家驚比人插旗自然係填窿
連沙頭角都有車出城已經證明時代唔同咗
腦夫子 發表於 2023-12-1 23:19 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2023-12-1 21:57
唯二好處應該係上水直出同百和路有車

但聯和墟仍有少少兜去上水返轉頭嘅feel

唔係少少, 分分鐘仲衰過而家,
要經過上水果堆燈陣, 仲要雞嶺迴旋處周不時大塞車