hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) AVBE66至AVBE86消息
返回列表 發新帖
開啟左側

AVBE66至AVBE86消息

shakugan2005 發表於 2023-12-6 23:27 | 顯示全部樓層

KMBe500 發表於 2023-12-6 21:49
仲quota你瞓咗幾耐?ASC退我冇意見,況且九巴一早唔想要,只係無人問津。
九巴出售40部車齡4至6年單層巴 ...

asc要行275r, 電動單層可能係資助車唔洗quota, 打風b1/b9/西貢未照行aau/asb, 都打風唔會有14s/32p黎爭aau/asb啦, 真正多餘既應該係Avc, 仲要搵訓練學校硬食
KMBe500 發表於 2023-12-6 23:46 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2023-12-6 23:27
asc要行275r, 電動單層可能係資助車唔洗quota, 打風b1/b9/西貢未照行aau/asb, 都打風唔會有14s/32p黎爭aau ...

專營巴士根本唔存在quota呢樣野…
shakugan2005 發表於 2023-12-7 00:18 | 顯示全部樓層
KMBe500 發表於 2023-12-6 23:46
專營巴士根本唔存在quota呢樣野…

咁更加唔存在要搵車早退去出新車
LBluemoonHK 發表於 2023-12-7 00:46 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2023-12-6 23:27
asc要行275r, 電動單層可能係資助車唔洗quota, 打風b1/b9/西貢未照行aau/asb, 都打風唔會有14s/32p黎爭aau ...

275R可以改全數E6M,到時留少數AVC/ASC行273/270/278k就可,基本上可以退大部分ASC/AVC
KMBe500 發表於 2023-12-8 12:21 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2023-12-7 00:18

第8項議程:取消巴士配額制度 鼓勵使用公共交通
俾你參考一下
Page9: 運輸署高級運輸主任(荃灣)回應,運輸署沒有就專營巴士的數目訂定上限。專營巴士公司會因應其營運需要,包括服務及乘客的需求,訂定其購買巴士計劃,並提交運輸署審批。
kei_hk 發表於 2023-12-8 12:53 | 顯示全部樓層
KMBe500 發表於 2023-12-8 12:21
第8項議程:取消巴士配額制度 鼓勵使用公共交通
俾你參考一下
Page9: 運輸署高級運輸主任(荃灣)回應, ...

表面無quota﹐實際上有。

總之﹐你每年定一個買車計劃﹐用作替換舊車及發展需要。
我睇完OK就你跟住實行﹐車隊數目唔可以超過原定的計劃。
我話唔OK就你要再修改﹐改到我滿意為止。

同某君過區議會候選人無西選一樣

樓主| s3m89 發表於 2023-12-8 13:19 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2023-12-7 00:18

個人認為係紅巴自行控制牌費成本,
續牌車過多又用唔著,倒不如驗車後留廠待命,
另一批舊車夠期才替補。
KMBe500 發表於 2023-12-8 15:02 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-12-8 12:53
表面無quota﹐實際上有。

總之﹐你每年定一個買車計劃﹐用作替換舊車及發展需要。

但至少唔係以前90年代咁限死一個量,要等架車先可以出架車。
你下面嗰句都啱,但可以有其他更貼切啲既比喻: 原本冇得揀,依家變伊朗式選總統。
kei_hk 發表於 2023-12-8 15:31 | 顯示全部樓層
KMBe500 發表於 2023-12-8 15:02
但至少唔係以前90年代咁限死一個量,要等架車先可以出架車。
你下面嗰句都啱,但可以有其他更貼切啲既比喻 ...

根本同以前無分別﹐都係睇你有幾多條路線﹐加起來需要多少部車(包括備用及維修所需)﹐定出車隊上限數目。

你唔會逐部車買﹐所以你一定一口氣買定一批車。
由於出牌時間不一﹐令到舊車退役日子亦不一。

當車隊去到上限﹐但係新車未出晒牌﹐批車就要曬太陽。
直到有舊車退役﹐才可以用 "一換一" 方式供新車出牌。

所以無車隊quota﹐同埋選舉無西選﹐2者都係語言偽術。

天空之神 發表於 2023-12-8 17:03 來自手機 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2023-12-6 21:48
要計計數14S 32P 51(暫時仲未行得雙層) 208 211要用幾多部短單

32P 都肥左用唔到雙層😂