hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 終於有人因濫用2元優惠而被車長斷正
返回列表 發新帖
開啟左側

[其他] 終於有人因濫用2元優惠而被車長斷正

cz9328 發表於 2023-12-7 20:34 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2023-12-7 11:23
如果攞嗰五隻字出嚟就可以打橫行
建議合資格兩蚊客祗能從人臉識別
以享用,用得福利就需取捨所謂私隱

唯一問題係,近呢一句月又話肺炎高峰期來臨,戴住口罩唔除係咪都做到識別先。

假如有人覺得除一除口罩表面上冇問題...假如不幸 end-up 爆發肺炎被查出係人面識別時除口罩播毒/播菌or 吸入有害物質搞到肺炎大病,隻鑊邊個孭都係問題。

如果「眼睛」識別技術已經成熟.....但唔確定 total blindness 係咪合格攞傷殘津貼(「指定殘疾種類」與「大眾觀感上嘅殘疾」有啲係共通,但有啲係好surprising嘅例如A仔只要有公立醫生判斷佢嚴重到符合一些定義/條件亦已經得),anyway如果盲人係可以合格嘅,咁可以搵乜技術唔除口罩都能協助他們享用福利呢。

shakugan2005 發表於 2023-12-8 05:42 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2023-12-7 12:30
https://www.hk01.com/article/912090?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

原來巴士公司只係要 ...

附加費1000元邊個袋? 政府? 仲有2蚊政府補貼mtr既差價係唔係會取消返? 如果唔係咁mtr未fat fat?
kitarolo 發表於 2023-12-8 08:28 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2023-12-7 20:34
假如有人覺得除一除口罩表面上冇問題...假如不幸 end-up 爆發肺炎被查出係人面識別時除口罩播毒/播菌or 吸入有害物質搞到肺炎大病,隻鑊邊個孭都係問題。

其實呢法定嘅檢測站都
係要除罩甚至擘大口採樣
亦無法100%排除場內感染
也發生過採樣站有陽性人士
到場採樣,特定時段同場者要
無限輪回再被法定去多次......

張竹君醫生於記者會提及
美孚港鐵站,人人戴口罩都可以
兩人相反方向步行、僅同場九秒
都傳播到,人類面對病毒甚至病原體,
任何時候都係適者生存㗎啦,隻鑊咪由
受感染者自身孭返囉。

超哥語錄: 佢唔喺現場出現就
無事,去得嗰度就可能有呢啲風險

如果「眼睛」識別技術已經成熟.....
但唔確定 total blindness 係咪合格攞傷殘津貼

如技術層面暫未能覆蓋所有人士
咁應該循法例途徑嚴懲,傷健人士
嘅卡已實名化多年,樂悠卡實名亦
尾聲,不記名長者卡即將宣佈無兩蚊
到真正落實時,濫用其他人嘅卡可以
檢控用他人證件(罰則更重)、容許他人
用其卡的合資格人士(無報失)都要罰。
ricky 發表於 2023-12-8 10:27 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2023-12-7 09:21
捉到個司機有錢分?我相信100人入面有99個都唔會理

職責問題,同埋司機怕巴士公司放蛇,又有CCTV睇實。
前荃葵青區居民