hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [疫後首搭]長榮航空 香港<>台北桃園 經濟艙體驗 ...
打印 上一主題 下一主題
開啟左側

[飛行報告] [疫後首搭]長榮航空 香港<>台北桃園 經濟艙體驗

雖然我曾經講過唔會再坐長榮航空,但機票價格相近嘅情況下長榮又可以提供到單程用新啲嘅飛機,係時候畀多次機會佢。

去程係787-10,耳機已經喺抵埗後整理客艙時已經放好喺每個座位度。

耳機係入耳式耳機,隔音會比其他公司嘅on-ear款式好。

各位觀眾,長榮雖然係派輕食,但今次終於係熱嘅,紙包亦都唔使問先有,味道不過不失啦。

機上WiFi依然係乎合呢間小氣鬼公司嘅價錢同用量,$14.95美金先得嗰100MB。

回程之前其實已經食咗午餐,但因為發咗少少意外處理妥當之後心情唔好有啲餓,立刻使用信用卡入Lounge大法,去咗T2環亞貴賓室,依家兩個航廈都只係各開一間,相對會比較擠擁少少。

T2另一間無開,呢間係比較細啲同座位少啲,好彩入到去咁啱有人走 。

食物選擇少就預咗,食咗少少沙茶炒麵、魯肉飯同刈包。

回程出票時原定喺C5閘口,後來因為Apple Wallet登機證跳出通知更改閘口至C1,其實無聽到任何廣播,回程就坐最討厭嘅A330。

呢款座位都叫過得去,但保養質素絕對可以同國泰叮噹馬頭。

睇到呢套IFE就唔開胃,突然之間覺得國泰港龍套StudioCX/KA都唔係真係咁差(成日壞而已)。

各位觀眾,雖然長榮係派輕食,但回程真係熱餐嚟,呢個炒飯味道過得去嘅,自N年前坐長榮中伏竟然個餐係見得人嘅,直頭係'兒子生性病母倍感安慰"。

N年前派輕食(凍餐)真係食唔落,真係唔知再早啲機票價錢高過曬另外幾間嘅長榮係點,我就唔評論了。

評分

參與人數 5aPower +6 HugeC +50 收起 理由
DIH + 3 + 10 多謝分享
S3BL100 + 1 + 10 多謝分享
vilo + 1 + 10 多謝分享
YY487 + 1 + 10 多謝分享
Fuk19805 + 10 多謝分享

查看全部評分

Fuk19805 發表於 2023-12-10 21:28 | 只看該作者
唔做好啲短榮真係食屎

遲吓臺籍又多間精品走嚟飛,價錢相若啲人實貪新鮮同名氣去試JX,只要唔太伏嘅仲可以儲到班擁躉;香港嘅客又貪因航多機同硬件好走晒去搭因航,短榮得新飛機同餐好嘅實唔夠打

不過短榮出咁多widebody係咪真係咁多客,啲人搭花記坐中A330隻機嘅loading好慘淡吓,想知短榮係咪都咁
IG: mhlam307_photospam
hkaiw 發表於 2023-12-10 22:19 | 只看該作者
之前參加旅行團也是搭長榮,去程搭787,回程則是777,兩程都是只有包、蛋榚(去程是接近中午起飛,回程則是4時半起飛),午餐只有包及蛋榚真不夠飽,但是落機後去到4時半才去深坑買臭豆腐等小食,如果早知道飛機餐這麼少就在早餐吃飯。
喵...
brianso198 發表於 2023-12-10 23:16 來自手機 | 只看該作者

Fuk19805 發表於 2023-12-10 21:28
唔做好啲短榮真係食屎

遲吓臺籍又多間精品走嚟飛,價錢相若啲人實貪新鮮同名氣去試JX,只要唔太伏嘅仲可以 ...

唔好話,計載客率長榮仲好過CI
ccicoltd 發表於 2023-12-10 23:25 | 只看該作者
TPE 的 Plaza Premium 已恢復每航站兩間 (A / A1 / C / D)。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
 樓主| szeto993 發表於 2023-12-11 06:02 來自手機 | 只看該作者
出發日係上個月尾,去程787肯定就坐唔滿,回程A330都差唔多滿,兩程我都坐到Zone 2非常後
cmblf100 發表於 2023-12-11 23:03 | 只看該作者

Fuk19805 發表於 2023-12-10 21:28
唔做好啲短榮真係食屎

遲吓臺籍又多間精品走嚟飛,價錢相若啲人實貪新鮮同名氣去試JX,只要唔太伏嘅仲可以 ...

10月搭CI A321來回都full晒
brianso198 發表於 2023-12-12 07:07 來自手機 | 只看該作者
szeto993 發表於 2023-12-11 06:02
出發日係上個月尾,去程787肯定就坐唔滿,回程A330都差唔多滿,兩程我都坐到Zone 2非常後 ...

330無辦法

台灣啲airline又唔興好似外國啲airline咁隔一段時間畀錢upgrade 設備
brianso198 發表於 2023-12-12 07:08 來自手機 | 只看該作者
cmblf100 發表於 2023-12-11 23:03
10月搭CI A321來回都full晒

321或738會full
反而派開333有時幾吉吓

長榮派大機有啲班次係全滿,當然呢班客最終目的地唔係台北🤭
 樓主| szeto993 發表於 2023-12-12 07:57 來自手機 | 只看該作者

brianso198 發表於 2023-12-12 07:07
330無辦法

台灣啲airline又唔興好似外國啲airline咁隔一段時間畀錢upgrade 設備 ...

客人好多時都係睇價錢做人,只係依家多咗間“精品”航空就一定會比下去,但嗰間近期連環爆鑊都唔係咩好嘢