hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實W3 而家畀人陰乾, 點解唔將佢延長尖沙咀/ 改經彌敦 ...
開啟左側

[問題] 其實W3 而家畀人陰乾, 點解唔將佢延長尖沙咀/ 改經彌敦道,起死回生

lsc04d11 發表於 2023-12-11 13:45 來自手機 | 顯示全部樓層

Karo.3.2 發表於 2023-12-11 13:03
但係問題係大角咀只有上下繁,平時根本就冇乜客, 百和路幫到幾多? 啲人淨係去沙田, 但班次又唔係密,  ...

就係應該乜都停少啲  轉轉轉轉轉
而且W線使命 唔關彌敦道事.....(雖則九巴/運輸署都同意左serve大角咀)

我就當俾個藉口佢 大角咀人都要搭去高鐵站家嘛 hahaha...唔好又行去奧運站 九龍站出到黎又要行去西九站

尖咀去高鐵站?
城巴20A會反對嫁喇

你真係唔可以當W3係一條正常新界對外線
Peter03145212 發表於 2023-12-11 13:46 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2023-12-11 13:45
就係應該乜都停少啲  轉轉轉轉轉
而且W線使命 唔關彌敦道事.....(雖則九巴/運輸署都同意左serve大角咀) ...

尖嘴去高鐵站仲有271
JX9097 發表於 2023-12-11 14:15 | 顯示全部樓層
W線一定要擺西九龍站
唔通西九龍開再兜尖咀?
384047x 發表於 2023-12-11 14:16 來自手機 | 顯示全部樓層

因為收太平,賺得5多,所以陰乾
sunhoo 發表於 2023-12-11 14:42 | 顯示全部樓層
平價綫注定被陰乾,無得發大
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
Fuk19805 發表於 2023-12-11 14:52 | 顯示全部樓層
其實條線而家淨係做返工放工時間已經夠,次次下繁坐都坐滿晒,大角咀同柯士甸直飛青沙,埋沙田平台,落半車客,又上返半車人去大埔同北區,去到大埔一田又換半車客,再返粉嶺

反而上面話淨係停大站嘅話應該唔會咁多客,反正都要轉車,唔好去搭鐵?平又平過架W3,仲要驚唔知會唔會塞車,而家啲人貪就係大屋苑例如大埔中心、百和路一帶唔使轉車去火車站可以屋企樓下上車特快出九龍,唔少客係睇住ETA特登搭去,不過北區就其實行百和路係傻傻哋嘅,同270A B互打,如果行聯和墟應該可以再做靚條數少少

不過而家點都好,條線好明顯係九巴唔想做,條線兜埋彌敦道連嗰少少返工客都倒埋真係可以摺架啦
IG: mhlam307_photospam
 樓主| Karo.3.2 發表於 2023-12-11 19:20 來自手機 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2023-12-11 14:42
平價綫注定被陰乾,無得發大

都話順便加價
HY1012 發表於 2023-12-11 19:30 來自手機 | 顯示全部樓層
無人搭就減班, 一係取消.  改到270A咁不如搭番270A啦
eric278 發表於 2023-12-11 19:34 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2023-12-11 13:30
因為W線係接駁高鐵巴士線,以西九龍站做總站似乎係必然。

而且管轄部門並非運輸署巴士部而是鐵路科
kitarolo 發表於 2023-12-11 19:52 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2023-12-11 19:34
而且管轄部門並非運輸署巴士部而是鐵路科

機管局可管制機場島巴士路線外
W路線由鐵路科管轄,真的長智識

咁嘅直接用K巴做,哪怕無轉乘