hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 793 提早頭車及減班
開啟左側

[服務調整] 城巴 793 提早頭車及減班

石頭 發表於 2023-12-12 23:10 | 顯示全部樓層

793直接食埋797算數啦,

康城直出將轉就無架啦,兜少D地方囉~

如果796P全日埋,同796X分家,又有轉車站,

幾條線可以考慮分工,唔駛兜到盡,

而家條條都漫游調景嶺,搭車時間好嚇人~
0q9w8e 發表於 2023-12-12 23:11 來自手機 | 顯示全部樓層
797 2000後都仲有30-40人
Togepi 發表於 2023-12-12 23:31 | 顯示全部樓層
有次夜晚七點幾日出康城搭車返沙田, 797轉798, 我盡我最大嘅耐性死等797(等咗15分鐘左右), 成部車大概有15個客左右想將轉, 八點打後應該仲少, 但入城嘅就應該多啲人嘅…

PS 嗰次798等咗廿分鐘, 下次睇定app, 夾唔到時間就鐵路見
中四嘅小刺蛋 ;p
286X 發表於 2023-12-12 23:32 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2023-12-12 23:34 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2023-12-12 23:10
793直接食埋797算數啦,

康城直出將轉就無架啦,兜少D地方囉~

日出康城四站再加個調景嶺,或者行返舊路兜寶盈尚德,我都OK既

793真係唔會搭,尤其係出城方向,兜入彩明掘頭路再加兩個PTI

797,我好早都係咁講,放藍田北做總站,然後將轉, 晉海, 領都, 首都, 康城, 百勝角, 清半, 將轉咁走,避免入駿昇街,避免喺九龍區行任何多餘路段,797喺繁忙時間以外既意義就係純轉車,如果想做死條797,麻煩徹底做死佢,比另一條轉車線我,例如要我用790轉,我OK既,而家半死不死狀態更加浪費資源
Steven_BUS 發表於 2023-12-12 23:37 | 顯示全部樓層
286X 發表於 2023-12-12 23:09
根本屎水成個將南都要執過佢
全部唔係又疏又兜就冇客

如果我係善水就直接放棄 日出康城公共交通交匯處 呢個總站, 環保區居民想搭巴士就行多幾步出去環保大道,
望下九巴290X插左旗之後, 加埋雙向分段做短途, 298C兩邊對開一班車, 298X兩邊對開三班車,
數據上反映 康城區居民通勤,會使用巴士數字偏低

將日出康城總站線, 搬遷至駿昇街調頭處, 或者峻瀅石角路一帶, 重新搵客源

GZ4031 發表於 2023-12-12 23:39 | 顯示全部樓層

Steven_BUS 發表於 2023-12-12 23:04
日出康城的 行人道路,商場通道,屋苑有蓋行人天橋 都係引導人流去港鐵站,
成個城市規劃都不利專營巴士發展業 ...

你講既冇錯
但797自己市場定位有問題都唔可以瀨哂撻地
條線行到Megabox 係極限, 鑽石山係多舊魚
斷唔係走落去龍翔道塞完再入四美街大有街搞一大場龍鳳, 拉到個行車時間有咁長得咁長
再因為塞車甩哂班, 連牌面上有得打既九龍灣同觀塘海邊都唔敢等

康城做得起生意既, 大家有眼睇, 得98算係最岩口味, 790 已經係marginal, 淨低唔計690S 694S 基本上已經等於唔係做緊康城生意咁濟, 唔計區內雞咁碎既流水
原因唔剩只駁去地鐵站, 亦都係同定線班次有關
797 本身出哂名疏, 一條駁腳莫講話30/60一班, 好似98 開20 都係盡哂, 人地98你可以話因為將工加持所以開到有個位數字班次加班
咁797 淨做康城, 中段比番定點15/20 都要啦, 最終警署調頭也好, Megabox 調頭都好, 都遠勝於響鑽石山燒錢
呢家咁樣整797 根本連接駁將轉既用途都廢左大半, 本來城巴轉到既網唔算多, 我就當康城去沙田咁計, 呢家797 咁既班次除左早繁以外, 有幾多人神心到會夾797 轉一架差唔多咁疏既798呢
都莫講話轉793 795X 去九龍中西部, 地鐵優勢只會更大

又或者咁講啦, 換個角度討論, 如果797 繼續係咁兩頭唔到岸, 就倒不如開兩部車淨做將轉, 警署調頭, 原來既商貿區同九商就開條799, 清半開, 入埋百勝角路調頭, 經康城後入將藍走人, megabox 折返
至於咩大有街同鑽石山, forget it, 793 796X 基本上當做左, 鑽石山亦有好大個地鐵站

286X 發表於 2023-12-12 23:44 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2023-12-12 23:47 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2023-12-12 23:34
日出康城四站再加個調景嶺,或者行返舊路兜寶盈尚德,我都OK既

793真係唔會搭,尤其係出城方向,兜入彩 ...

調景嶺兜太遠了,行邊皮,經寶盈尚德算數啦~

咁可能795X都要經尚德客倉先,再去其他地方~

796X同796P(假設兩條都全日左)就真係要大執走線,

有左轉車站,行車路線有簡化空間~

又或者,直接搵796X,將工開出做埋康城同埋消防學院,

然後去埋清半直出將轉好過,咁797就完成使命了~

清半因為道路網問題要留番架總站車,可能793或795X~
Citcalag 發表於 2023-12-12 23:51 | 顯示全部樓層

286X 發表於 2023-12-12 23:44
反正佢依家開60都係要用兩部
倒不如縮去轉車站好過
咁用2部車都開到20分鐘一班仲可以慳油

我幫佢諗埋架啦,咁樣兜,應該唔駛40分鐘一圈,2架車做到20分鐘一班
如果繼續用康城站做總站,來回要兜駿昇街係做唔到20分鐘一班
我呢個行法係完全唔需要入駿昇街

https://www.google.com.hk/maps/dir/22.3096813,114.2373523/22.3098168,114.236935/@22.309312,114.2387113,14.17z/data=!4m19!4m18!1m15!3m4!1m2!1d114.2315068!2d22.3106535!3s0x340401509f4dcedd:0x520410ddac495ca4!3m4!1m2!1d114.2693103!2d22.2920599!3s0x340403bd933a5f43:0x11cb957b722bce5b!3m4!1m2!1d114.267998!2d22.2965874!3s0x34040396958bdbbb:0x35733c2783e30add!1m0!3e0?entry=ttu